Tarım İl Müdürlüğü, gıda satışı yapan yerlerin denetimine ilişkin çalışmalar hakkında ayrıntılı açıklama yaptı. Isparta’da 2006 ve 2009 yılları arasında yapılan denetimler ve sonuçlarını açıklayan müdürlük, Tarım Bakanlığı’nın 14 Şubat 2009 tarihinde başlatmış olduğu ALO 174 Güvenli Gıda Hattının vatandaşlar tarafından kullanıldığını bildirdi. 

Tarım İl Müdürlüğü’nün açıklaması şöyle:
“27.05.2009 tarihinde kabul edilen 5179 Sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi Ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun uygulamayı Tarım ve Köyişleri Bakanlığına vermiştir. Bu Kanunda Sağlık Bakanlığının ve İçişleri bakanlığının hakları saklı tutulmuştur. Bu Kanuna bağlı çıkarılan yönetmeliklerde işyerlerinin taşıması gereken asgari teknik ve hijyenik şartlar bakımından denetlenmesi görevi Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri yanında Belediyelere ve İl Özel idaresine verilmiştir. Belediye ve Öze! idare Bu işyerlerinin Sıhhi ve Gayri Sıhhi Ruhsatlandırmalarını yapmakta ve ruhsat şartlarının devamlılığını da kontrol etmektedirler. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra dönemler itibariyle İlimiz Valilerinin başkanlığında basına , Sivil Toplum örgütlerine ve Kamu kurumlarına konu hakkında bilgilendinne toplantıları yapılmıştır.

Tarım İl Müdürlüğü ve İlçe Müdürlüklerinin oluşturduğu Gıda Kontrol Ekipleri gıda üreten ve satan işyerlerinde öncelikle buradaki gıdaların Türk Gıda Kodeksine uygunluğunu denetlemekte, aynı zamanda bu işyerlerinin ruhsat, asgari teknik ve hijyenik şartlar bakımından gerekli şartlarının devam edip etmediğini de kontrol etmektedirler. İşyerlerinin taşıması gereken şartlardaki aksaklıkların giderilmesi İçin mevzuat gereği işyerlerine süre verilmekte veya cezai işlem uygulanmakta veya ilgili Belediye Başkanlığına ya da İl Özel idaresine ihbarda bulunulmaktadır.

İl Tarım Müdürlüğü yapılan çalışmalarda 27.05.2004 tarihinden bu güne kadar İlgili Kurum ve Kuruluşlarla bir koordinasyon içindedir.

Tarım Bakanlığımızın 14 Şubat 2009 tarihinde başlatmış olduğu ALO 174 Güvenli Gıda Hattının tanıtımı için ilimizdeki yerel basın organlarına Valiliğimiz tarafından bilgi notlan gönderilmiş, İl Müdürlüğümüz internet sayfasına tanıtım filmleri konulmuş, afiş ve etiketler bastırılarak işyerlerine ve halkımızın göreceği yerlere asılmıştır.

Halkımızdan da şu ana kadar ALO 174 gıda hattına 98 adet bildirim alınmış, bunların 96 adeti sonuçlandırılıp, bildirimi yapanlara bilgi verilmiş, kanuna aykırı olan işyerleri hakkında da işicm yapılmıştır. İsparta halkımızın gıda güvenliği konusunda göstermiş olduğu bu yakın ilgiden dolayı da Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünce İlimize teşekkür yazısı gönderilmiştir.

İl Müdürlüğümüz halkımızın en çok uğradığı ve gazetede bahsedilen mevkilerde denetimi sıklıkla yapmakta, gerek Bakkallar Odası gerekse Lokantacılar Odasıyla yakın işbirliği içinde olarak esnafın oto kontrolünü de sağlamaktadır. İşyerlerinin sağlıklı bir duruma kavuşması için kurumlar arası işbirliği sağlanmaktadır. Mükemmeli sağlamak için çalışılmaktadır.

İlgili kanunun yürürlüğü girdiği tarihten sonra sadece Isparta Merkezde 2006 yılında 3 işletmeye 8.544.- TL, 2007 yılında 15 işletmeye 23.663.-TL, 2008 yılında 16 işletmeye 62.000.-TL, 2009 yılı Eylül ayı itibariyle 15 işletmeye 20.160.-TL idari para cezası uygulanmış; 2009 yılı Haziran,Temmuz,Ağustos,Eylül aylarında toplam 132 satış yeri, 176 Toplu Tüketim Yeri denetlenmiş, Bu işyerlerinden 175 adet numune alınmıştır. Belirtilen süre içinde 6 işyerine kapatma cezası verilmesi için Belediye bilgi verilmiş, 3 işyeri kapatılmış diğer işyerleri durumlarını düzelttikleri için çalışmalarına müsaade edilmiş. Yine aynı dönem içinde Ruhsatsız ve uygunsuz durumda olan toplam 26 işyeri hakkında Belediye'ye ihbarda bulunulmuştur.

Yukarıdaki açıklamalardan da anlaşılacağı gibi Tarım İl Müdürlüğümüzce ilimiz sınırları içerisindeki tüm gıda üretim yerleri ve gıda satış yerleri. 27.05.2009 tarihinde kabul edilen 5179 Sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi Ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun ve Gıda Güvenliği ve Kalitesinin Kontrolüne Dair Yönetmelik hükümleri gereğince sürekli olarak denetlenmekte, denetlemelerde üretilen gıdaların Türk Gıda Kodeksine uygunluğu yanında; işyerlerinin ruhsat, asgari teknik ve hijyenik şartlar bakımından gerekli şartları taşıyıp taşımadığı da kontrol edilmektedir”