Isparta Orman Bölge Müdürü İsmail Tüfekçi, Isparta’da son 15 yılda 42 futbol sahası kadar alanın orman niteliği kazandığını belirtti.

Isparta Orman Bölge Müdürü İsmail Tüfekçi, bölge müdürlüğünün çalışmaları ve yatırımları hakkında bilgi verdi. Bu yıl Isparta’ya 800 bin adet fidan dikildiğini belirten Tüfekçi, son 15 yılda İlimize bölge müdürlüğünün yaptığı yatırımların 343 Milyon TL’yi bulduğunu söyledi. Tüfekçi, ayrıca son 15 yılda Isparta’da 42 futbol sahası büyüklüğündeki alanın ağaçlandırarak orman niteliği kazandığını bildirdi.

FİDAN DİKME İŞİ SONBAHARDA BAŞLIYOR

2017 yılı fidan dikme çalışmalarına 2016 yılının sonbaharında başladıklarını belirten Isparta Orman Bölge Müdürü İsmail Tüfekçi, “Dikim işlerine normalde 2016 yılının aralık ayında başlamış oluyorduk, fakat bu yıl uzun süre yağmur yağmadığı, ardından da hava soğuduğu için yine dikim yapamadık” dedi.

300 DEKAR SUNİ GENÇLEŞTİRME, 3 BİN DEKAR GENÇLEŞTİRME HEDEFİMİZ VAR

2017 programında 300 dekar suni gençleştirme, 3 bin dekar kadar da tabi gençleştirme hedeflerinin olduğunu ifade eden Tüfekçi, çalışmalara ilişkin şu bilgileri verdi:  “Suni gençleştirme tek tek dikim yapılarak ağaçlandırılan alan demek. Doğal gençleştirme ise toprağa ağaçtan düşen tohumdan fidanların yetişmesi anlamına geliyor. Bölge genelinde dersek bizim suni gençleştirme yaptığımız alan 20 bin dekarı buluyor. Özellikle Dinar tarafında çok çıplak  alan var ve çok fazla dikim yapılacak alan var.

800 BİN FİDANI TOPRAKLA BULUŞTURDUK

Isparta genelinde arazilerin yaklaşık %44’ü ormanlık alan. Burada geçmiş yıllarda Isparta’nın ormanlık alanları artsın diye ciddi bir çalışma yapılmış. Yani şuandaki ormanlık alanın 3’te biri insan eli ile dikim yapılarak ağaçlandırılan bölge. Biz şimdi programlı olarak insanların normal yaşamlarını da etkilemeyecek şekilde orman dikimine ve ağaçlandırma faaliyetlerine devam ediyoruz.

Bu yıl için Isparta genelinde toplam 800 bin fidanı toprakla buluşturduk. Biz yılda 5-6 milyon civarında fidan üretiyoruz. Eğirdir Orman Fidanlığımızda ürettiğimiz bu fidanların hepsini Isparta bölge Müdürlüğünün alanında değil diğer bölge müdürlüklerine de gönderiyoruz.

2 BİN 700 DEKAR ALANDA DA REHABİLİTASYON ÇALIŞMASI YAPTIK

İlimizde 2017 yılı için 2 bin 700 dekar alanda da rehabilitasyon çalışması yaptık. Rehabilitasyon bozulmuş orman alanlarının tohum serperek ya da yeni fidan dikilerek düzeltilmesi çalışması. Bunun yanında fidan dikilen alanlarda gençlik ve kültür bakımı da rehabilitasyon çalışmaları arasında yer alıyor. Bölge müdürlüğümüzün sorumluluk sahasında 100-105 bin dekar alanda rehabilitasyon çalışması yapıldı.

4 BİN 750 DEKAR ALANDA 7 ADET BAL ORMANI KURULDU

Isparta’da arıcılığı geliştirmek ve organik bal üretimi için 4 bin 750 dekar alanda 7 adet bal ormanı kuruldu. Bu alanlarında bakımını yapıyoruz. Bal ormanında mantık bir ağacın çiçeği bittiğinde diğer ağacın çiçeğini açarak süreci devam ettirmesi. Biz kurulu bulunan bal ormanlarımızın her yıl eksiklerini tespit ederek gidermek içinde çalışma yürütüyoruz.

450-500 KM ORMAN YOLUNDA SANAT YAPISI YAPTIK

Isparta genelinde 300 km yeni orman yaptık. 450-500 km orman yolunda ise sanat yapısı yaptık. 270 km bir alanda ise üst yapı çalışması yaptık. İlimizde 9 adet piknik, mesire yerimiz ve 3 adet kent ormanımız var. Isparta’da köylerin yerinde kalkındırılması için gelir getirici tür ağaçlandırma çalışmaları yapıyoruz. Bu noktada 26 yerleşim yerinde, bin 200 dekar alanda 30 bin adet badem, bin adet ceviz fidanı dikerek vatandaşlara dağıttık. Bu alanlarda dikilen fidanların bakımını 3 yıl biz yapıyoruz. Daha sonra vatandaşlara tahsis ediyoruz. Buralarda yer devletin yeri fakat üzerindeki ağaçların veriminden vatandaşlar faydalanıyor.

42 FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE ALAN AĞAÇLANDIRILARAK ORMAN NİTELİĞİ KAZANDI

ORKÖY faaliyetleri kapsamında vatandaşlarımızdan çok fazla talep var. Bu yıl için 1 milyon TL2lik hayvan ORKÖY desteği kapsamında dağıtıldı. Son 15 yıl içinde Isparta’da orman alanı 208 bin dekar arttı. Yani 42 futbol sahası büyüklüğünde alan ağaçlandırılarak orman niteliği kazandı. Isparta’da son 15 yılda Orman Bölge Müdürlüğünün yaptığı yatırımlar 343 milyon TL’yi buluyor.

YOL KENARLARINA 133 BİN 500 ADET FİDAN DİKMİŞİZ

Sosyal ormancılık faaliyetleri içerisinde 15 yılda üniversite kampüsü ve okullarımızın bahçesine 65 bin fidan dikildi. 71 ibadethanenin bahçesine 7 bin adet fidan dikildi. 60 adet mezarlığa 13 bin 860 adet fidan dikmişiz. 11 sağlık ocağı ve hastane bahçesine bin 520 adet fidan dikmişiz. Karayolları ağaçlandırması kapsamında yol kenarlarına 133 bin 500 adet fidan dikmişiz. Bunların kuruyanı ya da hayvan baskısı ile ölen ağaçların yerine de yenileri dikiliyor ki bunlar daha listede görünmüyor.