AKDENİZ GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR

Kara Havacılık Okulu yarım kalan inşaat için ikmal ile 1. Kara Havacılık Komutanlığı iskan tesisleri yapımı ihale süreci tamamlandı. Yarım kalan yüzde 10'luk iş, Nisan-2018'de tamamlanacak, komutanlık iskan tesisler inşaatı ise 3 yıl sürecek.

2 ayrı komutanlık KONUŞLANACAK

    Isparta'nın Kara Havacılık Okulu hayali, 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında daha da büyüyerek gerçekleşiyor. Ankara Güvercinlik'teki 1.Kara Havacılık Alay Komutanlığı da Isparta da konuşlanacak. Kara Havacılık Okul Komutanlığı ise Nisan-2018'de hizmete girmiş olacak. 1. Alayın  inşaası ise 2020'da bitmiş olacak. 

    Isparta'nın yıllardır peşinden koştuğu Kara Havacılık Okulu hayalinde yeni bir süreç başlıyor. Müteahhit firmanın batması nedeniyle yarıda kalan Kara Havacılık Okulu'nun eksik kalan yüzde 10'luk imalatı için ikmal, 15 Temmuz'dan sonra taşınmasına karar verilen 1.Kara Havacılık Alay Komutanlığı'nın iskan tesislerinin yapımı için başlatılan ihale süreci tamamlandı. Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan içerisinde Kara Havacılık Okulu'nun kalan yüzde 10'lık kısmı ikmali de kapsayan yapım ihalesini Ankara merkezli Yıldızlar adlı şirket kazandı. Milli Savunma Bakanlığı'nın onayından sonra yer teslimi yapılacak ve inşaata başlanacak. Milli Savunma Bakanlığı'nın içinde ikmalin de bulunduğu 1.Kara Havacılık Alay Komutanlığı iskan tesisleri yapım işi ihalesi 350 milyon TL'ye sonuçlandı. 

    Milli Savunma Bakanlığı'nın ihaleyi onaylamasından sonra yer teslimi yapılacak ve yüklenici firma işe başlayacak. Genelkurmay Başkanlığı tarafından belirlenen İş programı kapsamında Kara Havacılık Okulu iskan tesisleri inşaatının yarım kalan kısmı tamamlanacak. Yüzde 90'lık kısmı Koçoğlu firması tarafından yapılan ancak Genelkurmay Başkanlığı tarafından firmanın ekonomik sıkıntıları nedeniyle fesh edilen Kara Havacılık Okulu İskan Tesisleri İnşaatı yeni yüklenici tarafından tamamlanacak. Kara Havacılık Okulu'nda yarım kalan yüzde 10'luk imalatın Nisan-2018'e kadar tamamlanması bekleniyor. Bu tarihten itibaren de Kara Havacılık Okul Komutanlığı'nın Isparta'ya taşınacağı bildirildi. 

    Ancak Genelkurmay Başkanlığı'nın 350 milyon TL'lik yeni yatırım programı daha çok Ankara Güvercinlik'teki 1.Kara Hava Alay Komutanlığı iskan tesisleriyle ilgili. 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra Ankara'dan taşınmasına karar verilen 1. Alay'ın iskan tesisleri de Süleyman Demirel Havaalanı yanında önceden kamulaştırılan alana yapılacak. Yüklenici firma, bu işi 3 yıl içerisinde bitirmekle yükümlü. 1.Alay Komutanlığı'nın da 2020'de Isparta'ya taşınması 

bekleniyor. 2020 sonu itibariyle Isparta'da hem Kara Havacılık Okul Komutanlığı hem de 1.Kara Havacılık Alay Komutanlığı'nın konuşlanması sağlanmış olacak.

KARA HAVACILIK OKULU

                Yılda binden fazla askeri personele eğitim veren Kara Havacılık Okulu, çeşitli anlaşmalar kapsamında yabancı askeri personelini de eğitiyor. Kara Havacılık Okulu'nda mezun olan bütün pilot ve teknisyenler her türlü arazi ve haya şartlarında gündüz yapabildikleri bütün faaliyetleri gece de yapabliecek şekilde eğitiliyor. Dost ve müttefik ülkelerin askerleri de burada eğitime tabil tutuluyor. Bu çerçevede Birleşik Arap Emirlikleri, Kuzey Kıbrık Türk Cumhuriyeti, Ürdün ve Bosna gibi ülkelerden askerlere eğitim veriliyor. Eğitimlerin bazıları ikili anlaşmalar kapsamında, bazıları da ücretli olarak gerçekleştiriliyor.

1.KARA HAVACILIK ALAY KOMUTANLIĞI

                1.Alay Komutanlığı Ankara Güvercinlik'te bulunuyor. Diğer alaylar Malatya, İzmir ve İstanbul'da konuşlandırılmış durumda.  Kara Havacılık Alay Komutanlığına, Türkiye sathında uçuş sorumluluk sahaları, eğitim sahaları, arama-kurtarma ve sıhhi tahliye sorumluluk sahaları verilmiş durumda. Kara Havacılık Okulu Komutanlığının hava vasıtaları hariç, Türkiye sathında uçan kara kuvvetlerinin bütün helikopterleri ve pilotları, uçuş teknisyenleri Kara Havacılık Komutanlığına bağlı.

                Pilotlar ve uçuş teknisyenleri 2,5 aylık Harbe Hazırlık Eğitimi'nden geçiyor, aynı zamanda bu personele uçuculuk hayatları boyunca ihtiyaç duyacakları ilkyardım eğitimleri, ve muharebede düşman hatları içerisinde mecburi iniş yapmak zorunda kalırlarsa dost hatlara ulaşıncaya kadar yapacakları kabiliyetleri kazandırmak üzere Eğirdir Dağ Komando Okulu'nda kaçma-kurtulma ve hayatta kalma eğitimi veriliyor.