Yüzde 100 Türk yapımı spor ve av tüfeği üretip ABD başta olmak üzere Avrupa’ya ihraç eden Kofs Makine ve Orman Ürünleri Sanayi ve Ticaret Limitet Şirketi’nin Genel Müdürü Ali İhsan Kuzu, endüstride inanılmaz oranda ‘nitelikli personel’ açığının bulunduğun

A’dan Z’ye tamamı Türk Mühendisleri tarafından tasarlanan ve üretilen spor ve av tüfeği, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) başta olmak üzere tüm Avrupa’ya KOFS markası ile ihraç ediliyor. KOFS Markası’nın Yaratıcısı Ali İhsan Kuzu, nitelikli personel bulamamaktan şikâyetçi: ‘Nitelikli personel, performansına göre 4 Bin TL maaş alıyor. Ancak nitelikli personel bulamıyoruz. Aradığım özellikler olsun, şu an; hemen 50 kişiyi işe alırım.’

ABD’YE YETİŞEMİYORUM

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ile hayata geçirdiği proje sayesinde aylık üretimi 3 Bin silaha çıkardıklarını anlatan Kofs Makine ve Orman Ürünleri Sanayi ve Ticaret Limitet Şirketi’nin Genel Müdürü Ali İhsan Kuzu, “A’dan Z’ye tüm parçalarını Isparta’da üretiyoruz. Hiçbir unsurunu ithal etmiyoruz. Tamamen Türk Mühendisleri’nin eseri… Amerika Birleşik Devletleri’nin taleplerine yetişemiyorum, Avrupa sırada bekliyor” dedi.

4 BİN TL MAAŞ ALAN VAR

Isparta’da büyük bir ‘Nitelikli Personel Sorunu’ bulunduğunu kaydeden Genel Müdür Kuzu, “Maaş politikamız, ‘verimliliğe odaklı’... Kurum içerisinde 3 Bin TL, 4 Bin TL maaş alan çalışanlarımız var. Hep söylüyoruz, bir daha anlatalım: ‘Millî Eğitim, Çalışma ve İş Kurumu ve diğer paydaşlar, ‘nitelikli personel’ problemine çözüm üretmelidir. Bu konuda biz de her türlü desteği vereceğimizi vaat ediyoruz.”

Yüzde 100 Türk yapımı; Batı Akdenizli KOFS LTD. Ş., ABD’nin kalbini feth etti. Şimdi ise...

AVRUPA’YA NİŞAN ALDI

KOFS Makine ve Orman Ürünleri Sanayi ve Ticaret Limitet Şirketi Genel Müdürü Ali İhsan Kuzu, yatırım hikâyesini şöyle anlattı:

6.5 MİLYON TL

“Tüfek grubunda uzman Düzce, Konya ve Burdur’dur. Tabancada ise Karadeniz Bölgesi. Ben çocukluğumdan bu yana sektör içerisindeyim. 2009 yılında Isparta’ya gelmeye karar verdik. Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi’nde 5 Bin m2 yüz ölçümü olan; 3 Bin m2 kapalı alanlı kereste fabrikasını satın aldık. 6.5 Milyon TL bütçe ile tüfek üretim fabrikasına dönüştürdük.

8 MARKA, 19 MODEL

Bu bir tutku işi. Çocuklarım ile birlikte KOFS’u çok daha ileriye taşımanın gayreti içerisindeyiz. Oğlum Muhammed (29) Yeditepe Üniversitesi Elektronik Mühendisliği’ni burslu olarak tamamladı. Ancak buradan kopamadı. İmalattan sorumlu olarak görev yapıyor. 27 yaşındaki oğlum Osman ise Satış Müdürü olarak görev yapıyor. O da İstanbul Teknik Üniversitesi’nden (İTÜ) mezundur. 8 markamız var. 19 modelde sınırsız seçenek sunuyoruz.”

TASARIMI BEN YAPIYORUM

Bizim 2 özgün yönümüz var. İlki, süper poze, çift kırma ve tek kırma silahlarımızın tasarımını kendimiz yapıyoruz. Tasarlıyorum, lazer yazıcı ile de üzerine işliyoruz. İkincisi ise yüzde 100 ihracat odaklı çalışıyoruz. Türkiye iç piyasasına ürünlerimizi vermiyoruz. Ne Isparta’ya ne de Türkiye’ye...

Direkt ihraç ediyoruz. Ağırlık olarak Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) veriyoruz. Bunu İtalya, Fransa, İspanya, İngiltere, İrlanda, Lübnan, Ortadoğu ülkeleri izliyor.

YÜZDE 100 TÜRK YAPIMI

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ile yollarımızın kesişmesi firma ziyaretleri sayesinde oldu. Bu bağlamda BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin ve Yatırım Destek Ofisi (YDO) Koordinatörü Ali Galip Bilgili ve tüm ekibine can-ı gönülden teşekkür ediyoruz.

Lütfen farklı bir şekilde algılanmasın; biz Isparta için örnek teşkil edecek bir firmayız. Şöyle ki;

BAKA öncesi istihdamımız 20 idi. Proje yaptık. 60’a yükseldi. Yola çıkarken öngördüğümüz istihdam 8 idi. Ama proje o kadar akılcı ve verimli uygulandı ki 32 kişi daha KOFS ailesine katıldı.

Üretimimize bakacak olursak, aylık 500 idi. BAKA projesi sonrası aylık 1500’e yükseldi. Çok yakın bir gelecekte bu sayı 3.000’e çıkacak.

Eskiden namlu ve dipçik kısmını Türkiye iç piyasasından sağlıyorduk. Bazen de ithalata yöneliyorduk. Ama şimdi hepsini burada üretiyoruz. Yani yüzde 100 Türk yapımı oldu. KOFS, bir Isparta markası. Batı Akdeniz markası. Ve endüstrisinde dünya çapında bir marka haline geldi. O açıdan diyorum ‘biz Isparta için örnek bir kurumuz. Ve çok daha iyi olacak’ diye...

3 MİLYON TL EK YATIRIM

Kofs Makine ve Orman Ürünleri Sanayi ve Ticaret Limitet Şirketi olarak, ‘Tamamı İhracata Yönelik Av Tüfeği Aksamları Üretimi İçin Ek Yatırım’ başlıklı bir proje hazırladık. Proje maliyeti 607. 192 TL idi. Bunun 303.506 TL’sini BAKA karşıladı. Proje Temmuz 2012’de başladı. Mart 2013’te ise tamamlandı.

Proje ile Namlu Tesisi kurduk.

Bilgisayar kontrollü CNC Torna Tezgâhı aldık

CNC Taşlama Tezgâhı aldık

Honlama Tezgâhları aldık

Sertlik Ölçme Cihazı aldık

Fırın kurduk

İndüksiyon Cihazı (Hızlı Isıtma Sistemi) konuşlandırdık.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) projesinden sonra kendi öz kaynaklarımızla 3 Milyon 200 Bin TL değerinde yeni yatırımda gerçekleştirdik. Tam devreye girmesi çok yakın bir süreç içerisinde gerçekleşiyor. Düşünün: Aylık 500 tüfek üretiyorduk. BAKA ile 1.500’e yükseldik. Çok yakın bir gelecekte ise 3.000’e çıkacağız. 2014 yılı net hedefimiz 30 Bin.

2014 yılında Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’na tekrar proje sunmak istiyoruz.

LÜTFEN BU SORUN ÇÖZÜLSÜN

Işıltılı bir markayız. ABD’de çok tanınıyoruz. Kişiye özgü tasarımlarımız da var. ABD, Avrupa ve Ortadoğu’dan gelen taleplere yetişemiyoruz. Söyledim ya BAKA öncesi 20 kişi çalışıyorduk. Projesi 8 kişiyi yeni iş gücüne katılımı öngörüyordu. Ama o kadar güzel oldu ki 40 kişi daha ailemize katıldı. Şu an 50 nitelikli personel daha istihdam edebiliriz. Ancak bulamıyoruz. Nitelikli personel bulamıyoruz.

Millî Eğitim Müdürlüğü ve Çalışma ve İş Kurumu birlikte bu soruna çözüm üretmeli. KOFS LTD. Ş.’nde maaş politikası verimliliğe odaklıdır. Aylık 3.000 TL maaş alan arkadaşlarımız var. Ama ne yazık ki nitelikli personel yok. Arıyoruz, bulamıyoruz. Şu an ABD ve Avrupa’daki taleplere yetişemiyoruz

EN DEĞERLİSİ CEVİZ AĞACI

Tüfeğin en önemli parçalarından biri dipçiğidir. Meyveden düşmüş ceviz ağacını (100 yıllık) kullanmayı tercih ediyoruz. Ağacı genellikle Doğu Anadolu Bölgesi’nden getiriyoruz. Burada gerekli işlemlerden geçiriyoruz. Zaman zaman Isparta’dan alıyoruz. Öyle ceviz ağaçları ve üzerindeki desenler vardır ki değeri 500 Avro’yu bile geçer. Ceviz çok önemlidir. Mukavemeti çok iyidir. Çarpılma, vurulma, dönme yapmaz.

Namlu ise çeliktir. İstanbul, İzmir, Bursa’dan alıyoruz. Zaman zaman çeliği ithal ediyoruz. Çubuk olarak keseriz. Deliklerini kendimiz açarız. Bu bizim endüstride çok önemlidir, değerlidir.

Çekirdekten yetişmeyim. O yüzden silahı, üzerindeki işlemeleri kendim tasarlıyorum.

Korkuluk, tetik, kurma mandalı, gövde, namlu, dipçik ve tüm aksamları burada üretiyoruz. Yay ve civataları bile kendimiz üretiyoruz. Kısacası yay aksamı dışındaki tüm parçaları burada üreten uzmanlığa sahibiz.

ULUSLARARASI BİLGİ

Fuarlara çok önem veririz. Bu bağlamda her yıl Mart’ın ilk haftası düzenlenen Almanya’daki uluslararası fuara katılırız. IWA fuarı, neredeyse yarım yüzyıllık bir uzmanlığa sahiptir.

EKO- SİSTEM’İ KORUR

Öncelikle şunun altını kalın bir çizgi ile çiziyorum: Keyif için hayvan öldürülmesine karşıyım.

Avcılık EKO- SİSTEM’i koruma odaklı olmalıdır. Ki, Avrupa’da avcılar tam da bu görevi yerine getiriyor.

Silahlarımız sportif atışlar için de çok önemli tercih nedenidir. Özellikle Avrupa Trap için bizi tercih ediyor.

Şunun da yapılmasını arzu ederim: Herkes iyi derecede silah kullanmayı bilmelidir. Türk kültüründe zaten bu yok mu? ‘At, avrat, silah’

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 5 yaşında bir çocuğa bile silah kullanmayı öğretirler. Çocuğa tüfek attırırlar. Bir müşterimiz var. 400 tane tüfeği var. ABD’de yüz kişiye düşen silah oranı 13.3

Türkiye’de ise bu yönde sağlıklı bir araştırma dâhi yok.

KOFS hem şirketimizin ismi hem de tescilli markamız. Bilim- Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı genel şemsiyesi altındaki Türk Patent Enstitüsü’ne (TPE) marka tescili yaptırdık.

Bunun yanında

Zenith

Cavalry

İmpulse

Rampart

Eclipse

Mono var.

AMİRAL GEMİ: SÜPER POZE

Her ürünümüz değerlidir. Aynı yoğun emek ve alın teri harcanır. Ancak KOFS için amiral gemi süper pozedir.

İşçilik ve tasarımına, namlu çapı ve kalibresine göre Bin Avro’ya kadar çıkabilir.

Çift kırma da 250 Avro ile Bin Avro arasındadır

Tek kırma tüfekler ise 100 ile 250 Avro arasında değişkenlik göstermektedir.

HANGİ TESTLERDEN GEÇİYOR

KOFS ve diğer markalar 3 farklı testten başarılı bir şekilde geçiyor. Bu bağlamda da kalite sertifikasına sahip. İşte o sertifikalara yakın plan:

PSF: Yüksek Basınç Testi

Steel Shot: Çelik saçma atabilir özellikte

Light: Hafiflik testi

Akdeniz