Ülke genelinde ‘Burası Türkiye burada iş var’ sloganıyla ikinci yılında da devam ettirilen İstihdam Seferberliği yeniden start aldı. İşkur İl Müdürü Gürsel Öksüz; “İstihdam Seferberliği ile Isparta’mızda 7 bin kişiyi işe yerleştirme hedefimiz var” dedi. 

İlki 2017 yılında gerçekleştirilen ve ‘İstihdam seferberliği 2019’ da ise ‘Burası Türkiye Burada iş var’ sloganıyla devam eden hedef proje çalışmasının Isparta bazındaki geniş katılımlı toplantısı dün İşkur İl Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya; Vali Ömer Seymenoğlu ve Koordinatör Müdürlük olarak İşkur İl Müdürü Gürsel Öksüz’ün yanı sıra Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Mustafa Tutar, Isparta Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar, Isparta Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkan Vekili İsmail Uygun, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Yakup Kütük, Isparta Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Zafer Büyüknohutçu, MÜSİAD Isparta Şubesi Başkanı Alaaddin Erkoç ve diğer ilgili ve yetkililer katıldı. 

VALİ SEYMENOĞLU; “İSTİHDAM

SEFERBERLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ” 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Ömer Seymenoğlu; “Ülkemiz ve Isparta’mız için hayırlara vesile olacağına inandığım Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde yürütülen istihdam seferberliğinin kamuoyuna duyurulması adına bu toplantıyı düzenledik. Ülkemizde son 2 yıldır yürütülmekte olan ve bu yıl da İstihdam Seferberliği 2019 Burası Türkiye Burada İş Var sloganıyla duyurusu yapılan çalışmaların neler olduğu konusunda kamuoyu ve konunun taraflarını bilgilendirmeye çalışacağız.

“ISPARTA’DA İLAVE İSTİHDAM 

İÇİN ÇALIŞACAĞIZ” 

Bu yıl istihdam seferberliği kapsamında ülkemizde 2 milyon 500 bin ek istihdam hedefi konulmuştur. Hedefin tutturulabilmesi için ülke genelinde kampanyalar düzenlediği gibi ilimizde de kamu kurum ve kuruluşlarıyla özel sektör yatırımcıları da ilave istihdam yaratılması için harekete geçmiş, ellerindeki her türlü imkanı zorlayarak ek bir iş ek bir istihdam şeklinde bu kampanyayı başlatmış olacağız.

“BURADA İŞVERENLERE 

ÇOK GÜZEL DESTEKLER VAR” 

Burası Isparta Burada İş Var sloganını gündeme getiriyoruz. Merak edilen ek istihdamın nasıl sağlanacağı elbette çok önemli husustur. Ek ilave iş ortamları ortaya koyuyoruz demeyle olmuyor. Kamu ve özel sektör bunun neresinde olacak? Ek istihdamın nasıl sağlanacak? Daha önceki yıllarda var olan teşviklere ilave getiriliyor. Bunlardan birkaç tanesi örneğin ücret desteği teşviki, sosyal güvenlik kurumu primi ve vergisine destek, nitelikli işgücü eğitimine tam destek, kısa çalışma ödeneği, asgari ücret desteği gibi destekler var.

“İŞVERENLERİMİZDEN BİRAZ 

DAHA FEDAKARLIK İSTİYORUZ” 

Ülke genelinde başlatılan İstihdam Seferberliğinin diğer illerle birlikte Isparta’mızın da önünü açması, sıkıntılı olan sektörlerde fedakarlıkları biraz daha artırarak yapmamız, ama fedakarlıkları yatırımcıları yaparken devletin de bunları desteklemesi ve bazı yükleri üstüne alması gerekiyor. Bu toplantımızın iş verenlere, yatırımcılara, işçilerimize ve memleketimize hayırlar getirmesini diliyorum” dedi. 

ÖKSÜZ; “ÜLKE GENELİNDE 2,5 MİLYON, ISPARTA’DA 

7 BİN İŞE YERLEŞTİRME HEDEFİMİZ VAR” 

İşkur İl Müdürü Gürsel Öksüz de toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi; “İstihdam Seferberliği ile ülkemizde 2,5 milyon ilave istihdam hedeflenmektedir. Bu kapsamda genel müdürlüğümüz her İle ayrı hedefler belirledi. İl Müdürlüğümüzden istenen 7 bin işe yerleştirme hedefimiz var. 2 bin kişinin işbaşı eğitim programlarından yararlandırılması hedefimiz var. 500 kişinin istihdam garantili programlardan yararlandırılması hedefimiz bulunmaktadır.

“İŞYERLERİNİ ZİYARET EDEREK, 

İŞVERENLERLE BİRE BİR GÖRÜŞECEĞİZ” 

Bu hedeflerin planlamasını seferberlik başladığı günden itibaren hazırladık.  Bu kapsamda 4 bin işyeri ziyaret edilecek. Birebir işyerlerine dokunulacak. Burada hizmetlerimiz, istihdam teşviklerimiz, sosyal güvenlik sistemlerinin getirdiği teşvikler, sosyal politikalar il müdürlüğümüzün dezavantajlı gruplarla ilgili çalışmalar sahada işverenlerimize birebir danışmanlarımız tarafından anlatılacak. 26 bin işsizle birebir görüşülüp, değerlendirme yapılarak, işyerlerine yönlendirilecek. Haftalık ve aylık olarak bunlar planlanmış durumda. İstihdam Seferberliği kapsamında iş dünyasına çok ihtiyacımız var. Onlardan İŞKUR olarak beklentimiz var. ITSO, Ticaret Borsası, muhasebeciler odasıyla işbirliği içinde olacağız. Herkesin elini taşın altına koyacağı bir dönem. Muhasebeciler Odası’ndan özellikle bir istirhamımız var; işe almadan önce kendi danışmalarına mutlaka bildirsinler. O şekilde istatistiklerimize girsin. İŞKUR’dan alınmayan elemanlara teşvik uygulanmıyor. Bütün personel alımlarının teşvikten yararlanmaları için İŞKUR’dan geçmeleri gerekiyor. Burası Isparta Burada İş Var” dedi. 

KARAGÖZ; “İŞVERENLERE YÖNELİK 

ÇOK ÖNEMLİ TEŞVİKLERİMİZ VAR” 

SGK İl Müdürü Hüseyin Karagöz de, toplantıda yaptığı konuşmasında; “2017’de sayın cumhurbaşkanımızın öncülüğünde Milli Seferberlik başlatılmış ve ülkemizde bu kapsamda 1 milyon 600 kişi istihdam edilmişti. Sayın cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla ikinci milli seferberlik başlatılmış ve 2,5 milyon ek ilave istihdam başlatıldı. İlimizde 20’ye yakın teşvik var. Bu teşviklerde işverenlerimize çok ciddi avantajlar var. Sahaya çıktığımız işverenler teşviklerle ilgili bilgilerinin olmadığını ve eksik olduğunu müşahede ettik. Bunlarla ilgili ITSO ile randevulaştık. Onlara teşviklerimizi anlatacağız. Daha sonra muhasebeci ve mali müşavirler odasını da bilgilendireceğiz. 2018 yılında ilimizdeki işverenlerle ilgili yaptığımız çalışmalarla ilgili istatistiklerimizi alıyoruz. 2018 yılında Isparta’daki işverenlerimize toplam 70 milyon lira sigorta prim teşvikinden yararlandırdık. Bizim çalışmalarımıza göre bu teşvikin ilimize göre az olduğu ve bu 70 milyonun 200 milyon liraya kadar çıkabileceği düşüncesindeyiz. O yüzden işverenlerimize bunları anlatarak yardımcı olacağız. İşverenlerimiz ile muhasebecilerle yaptığımız görüşmelerde teşviklerle ilgili bir sistemin olmadığı ve yararlanma koşullarının zor olduğu yönünde geri dönüşler aldık. Başkanlığımıza bu konuda çözüm bulunması konusunda rapor sunduk. Onlar da çalışma yaptılar. Artık teşvik sorgulama diye bir ekran yapıldı. İşverenlerimiz İŞKUR’a kayıtlı olan işçileri alırken onların TC numaralarıyla sorgulama yaptığında hangi teşvikleri alabileceği ve hangisinden yararlanabileceğini görecekler. İşverenlerimize her zaman kapımızın açık olduğunu bildirmek istiyorum.

TUTAR; “DEVLET – İŞVEREN EL ELE 

VERDİĞİNDE BAŞARILAMAYACAK İŞ YOKTUR” 

Toplantının basına açık bölümünde son konuşmayı Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Mustafa Tutar yaptı. Tutar da konuşmasında; “İstihdam Seferberliği 2019 kapsamında iş dünyasına ve girişimcilere 8 farklı teşvik sunuluyor. Bunların pek çoğu tarihi destekler şeklinde. Bu destekler konusunda şirket yöneticileri kadar muhasebeciler ve şirketlerin insan kaynakları yöneticilerine de büyük görevler düşüyor. İstihdam teşviklerinin iyi anlaşılması ve  uygulanması konusunda onların da ekstra hassasiyet göstermesini bekliyoruz. 2017’de ülke genelinde yapılan istihdam seferberliğinde kamu özel sektör el ele verip 1,5 milyon ilave istihdam sağlanmıştı. Kamu özel sektör el ele verdiğinde yapılamayacak bir şey olmadığını düşünüyoruz. Tüm işverenlerimize seslenerek Türkiye’nin gücüne ve geleceğine güvenin, istihdam 2019’a katılın bu tarihi istihdam teşviklerine katılın, en az bir kişiyi işe alarak hem işinizi geliştirin, hem ekonominin gelişmesine katkınız olsun, dünün en çok kazananları Türkiye’ye yatırım yapanlar oldu, bu topraklarda bereketi ve umudu hiç kaybetmedik, kaybetmeyeceğiz, bereketli ve umutlu bir güne merhaba demek için burada iş var, burada aş var, burada gelecek var diyoruz” dedi. 

Toplantı daha sonra, İstihdam Seferberliği sinevizyon gösterimi ve ardından diğer katılımcıların görüş ve önerilerini sunmalarıyla sona erdi.