Anadolu Ajansı (AA) Antalya Bölge Müdürlüğünde görevli Muhabir Bünyamin Tokmak, ajans haberciliğinde hızlı ve doğru haberin son derece önemli olduğunu belirterek, gazetecilerin saniyelerle mücadele ettiğini kaydetti.
     Tokmak, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu'nun davetlisi olarak Çetin Büyükvanlı Amfisi'nde öğrencilere yönelik ''Ajans Haberciliği'' konusunda konferans verdi.
     Gazete, radyo, televizyon, internet siteleri ve talep eden özel kurum ve kuruluşlar için haber, haber fotoğrafı, haber görüntüsü ve diğer verileri toplayıp, dağıtan kuruluşlara haber ajansı denildiğini anlatan Tokmak, dünyada 180 haber ajansı bulunduğunu aktardı.
     Dünyaya haber, fotoğraf ve görüntü servisi yapan Anadolu Ajansı'nın da Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle 6 Nisan 1920'de kurulduğunu anlatan Tokmak, ajansın Kurtuluş Savaşı döneminde cepheden haberleri Anadolu'nun en ücra yerlerine doğru bir şekilde ulaştırdığını ve bugün de Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal çıkarları doğrultusunda hem Türkiye çapında hem de dünya çapında haber akışını sürdürdüğünü kaydetti.
     Anadolu Ajansı'nın bugün dünyanın önemli merkezlerinde temsilciliği bulunduğunu ifade eden Tokmak, dünyada etkili bir çok gazete ve televizyonların bugün Anadolu Ajansı'nın fotoğraf, görüntü ve haberlerini kullandığını aktardı. Ajans haberciliğinde hızın çok önemli olduğunu vurgulayan Tokmak, ''Saniyelerle mücadele ediyorsunuz. Vereceğiniz bir haber borsa ile ilgilenen bir kişiyi saniyeler içinde zengin de edebilir, değerlerini de kaybettirebilirsiniz'' diye konuştu.
     Ajans haberciliğinde hız kadar doğu haberin de önemli olduğunu anlatan Tokmak, bir haberde bilgiler toplanırken mutlaka güvenilir kaynaklara ulaşılması gerektiğini kaydetti.
     Bir haberi yazarken 5 N ve 1 K kuralına da dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Tokmak, haberde tüm soru işaretlerinin yanıtlarının olması gerektiğini belirtti. Haberlerin fotoğraf ve görüntülerle de desteklenmesi gerektiğini anlatan Tokmak, insanların içerikten ziyade fotoğrafa bakarak olayı anlamaya çalıştıklarını aktardı.
     Konferansta daha sonra, SDÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Müdürü M. Zafer Çağlar tarafından Tokmak'a, günün anısına teşekkür belgesi takdim edildi.