Baro Başkanı Budak, Adli Yıl açılış törenlerinde yargı erkini oluşturan sav, savunma ve karar makamlarının karşı karşıya kaldığı sorunların, tekrar tekrar dile getirilmesine rağmen ne yazık ki her yıl mevcut sorunlara yenileri eklendiğini ve içinden çıkılmaz bir hale gelindiğini söyledi. Budak, yargının temel sorunlarının, sadece bu camianın içinde, görevlerini büyük bir özveriyle yerine getiren hakim, savcı ve avukatları değil, tüm rejimi yakından ilgilendirir bir nitelik kazandığını ifade etti.

 

Her yıl önemle dile getirdiğimiz ‘yargı bağımsızlığı’, ‘hukuk devleti’ ve ‘hukukun üstünlüğü’ ilkelerinin korunması ve sürdürülmesinde derin kaygılara kapıldığımızı açıkça ifade etmek durumundayız. Zira hukuk devletinin en önemli unsurlarından birinin ‘yargı bağımsızlığı’ olduğu kuşkusuzdur.

 

Şayet yargıda reform yapılacaksa, bu reformun öncelikle ‘kuvvetler ayrılığı’ prensibi çerçevesinde yargının daha bağımsız ve güçlü hale getirilmesi, yargıya bu görevini gerektiği gibi yerine getirmesini temin edecek her türlü maddi ve manevi koşulların sağlanması şeklinde olmalıdır