2019 yılında, gönlünde hizmet aşkı olan ve akşam başını yastığa koyunca gözlerine uyku düşünceye kadar kendilerini belediye başkanı olarak tahayyül edip yapacağı hizmetlerin kamuoyundaki karşılığını kutlu bir heyecan sayan belediye başkan adaylarımız isimlerinin her daim akıllarımızın bir köşesinde kalmasını murat ettiklerinden dolayı cep telefonlarımıza sürekli anketler göndermeye başladılar. Anketin tek konusu: Önümüzdeki yerel seçimlerde aşağıdaki isimlerden hangisini AK PARTİ'den Isparta Belediye Başkan Adayı olarak görmek istersiniz… 

Bu anketleri kimler düzenleniyor ya da bu anketler kimler tarafından yaptırılıyor? Bu soruya çok sağlıklı cevap vermek mümkün değil. Ak Parti genel merkezinin böyle bir çalışma başlattığına dair bir bilgi elimizde henüz yok. Anketlere baktığımızda ise liste üç aşağı beş yukarı her zamanki arkadaşlardan oluşuyor.

Bugün isim vermeden "Isparta'da Ak Partili bir belediye başkan adayımızın profili nasıl olmalıdır?" sorusuna cevap arayacağız. Zira bu anketlerdeki tüm isimler şehrimiz Isparta için, anketi düzenleyenler tarafından şöyle veya böyle layık görülmüş, değer verilmiş isimler. Bunların içinde partimiz çizgisine uygun başkan adaylarının sayısı bir hayli fazla. 

Bazı isimler ise, partimiz ve idealimiz çizgisinde çok yeni arkadaşlar olsalar da, Isparta'da kendine göre çevresi ve ağırlığı olan isimler. Bu anlamda anketteki varlıkları çok da sırıtmıyor. Zira siyaset, 12 Eylül 1980’den itibaren sağın veya solun içinde safını (partisini) değiştirdikten sonra bile ülkeye pek çok değerli hizmetler veren isimlerle doludur.

Bu anketlerin tümünde bazı isimler sürekli zikredilerek kamuoyuna dayatılmaya çalışılsa da kamuoyunun beklediği bazı isimler nedense hiç zikredilmiyor. Bu bana göre ismi geçmeyen o kişiler için avantaj olarak görülüyor. Çünkü bu durum bu arkadaşların yıpranmalarını da engelleyebilir. Sonuçda siyaset kendi kurallarına göre işler. Siyasetin ana teması nasiptir. 

Anketlerde görülüyor ki, mevcut siyasilerimizden tutun da bürokrat, teknokrat ve hukukçu, esnaf ve tüccar arkadaşlarımız var. Yani şehrimize hizmete toplumun her katmanından gelen değerli arkadaşlarımız talipli. Siyasette biliyoruz ki yirmi dört saat çok uzun bir süre. Herkesin hesabı var. Göklerin de bir hesabi var.   

Bu anketlerdeki aday adayı arkadaşlarımızdan bu andan itibaren “Bir belediye başkanı olarak bu kente nasıl katkı sağlarım, bu kenti yarınlara nasıl taşırım, bu kent adına Ankara'dan nasıl ek kaynak bulurum, bu kenti hangi projelerimle sınıf atlatırım, bu kentin insanlarını nasıl kucaklarım ve dertlerine nasıl çare olurum ve bu kentin insanlarının refah düzeyini nasıl yükseltirim”, diye önerilerini kamuoyuyla paylaşmalarını bekliyoruz. Ayrıca aday adayı olan arkadaşlarımızın geçmişten bugüne kadar kamuoyundaki karşılığı olan kanaatler de çok önemli. 

Bu kutlu görev aslında çok da zor değildir. Ama bir o kadar da sorumluluk isteyen çok veballi bir görevdir. Zira mevcut belediye başkanımız bu şehirde üç dönemdir başkanlık yapıyor. Sorumluluk sahibi bir başkanım diyor. Bununla da gururlanıyor. Ama Belediye başkanı olarak da, bu şehrin insanlarının kanalizasyon kokusu altında yaşamalarına “koku bendendi, sendendi, orası mücavir alan içindeydi, dışındaydı, kokuyu gidermek için bütçem müsait idi, değildi” gibi gerekçelerle  suçu yıllardır başkalarına havale ederek, Isparta halkını bu kokuyla her gün yaşamaya mahkum ediyor. Ve her fırsatta da gözümüzün içene baka baka şehrimizin yaşanılabilir kentler arasında ilk sıralarda olmasının hikmetini kendinden de biliyor. Sanırım sorumlu belediye başkanlığı bu olsa gerek. 

İşte belediye başkanlığı böyle enteresan bir görev. Ama bu görev hakkıyla yapılmak istenirse, göze uykunun girmeyeceği kutlu bir hizmet olur da çıkar. Herkes size oy vermemiştir ama siz herkese hizmet vermek zorundasınızdır. Bazıları sizi zerre kadar sevmez ama siz onları şehrin emini olarak sevmek, korumak ve kollamak durumundasınızdır. Yollarını yapacak, sularını akıtacak, çöpleri toplayacak, kötü kokularını giderecek, şehrin yarınları adına çocuklarımıza bırakacağınız kültürel ve sosyal projeler gerçekleştireceksiniz. Tüm bunları yaparken de gelecek seçimler için hazırlıklar da yapmak zorunda kalacaksınız. Zira demokrasi oy talep etme ve karşılığını hizmet olarak verme düzenidir. 

Kalın sağlıcakla...

İsmail TANIŞMAN