Türkiye’de 1991 yılında, Isparta’da ise 2010 yılında kurulan Türkiye Beyazay Derneği Isparta Şubesi’nin olağan genel kurul toplantısı geçtiğimiz Cumartesi günü Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü’ne ait olan ve Müdürlüğün yanında bulunan Gençlik Merkezinde gerçekleştirildi. Saat 11.00’de başlayan kongreye; Milli İrade Platformu eski Başkanı emekli Müftü Halil Elitok ve üyeler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal marşının söylenmesiyle başlayan kongrede daha sonra Divan teşekkül ettirildi. Buna göre; Divan Başkanlığına Milli İrade Platformu eski Başkanı emekli Müftü Halil Elitok, Divan Başkan Yardımcılığına İl Özel İdaresinde görevli Osman Korkmaz ve Katipliğe ise Ayşenur Akbay seçildiler.

Türkiye Beyaz Ay Derneği Isparta Şubesi’nin faaliyet raporu Şube Başkanı Ahmet Aydemir tarafından okundu. Başkan Aydemir konuşmasında; “Derneğimizin Isparta Şubesini 2010 yılında kurduk. Bu şubenin kurulmasında dönemin Belediye Başkanı Hasan Balaman’ın büyük katkı ve gayretleri vardır. Onun için kendisine bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum.

Türkiye Beyazay Derneği Isparta şubesi olarak, öncelikli olarak çalışmalarımızı genel merkezin talep ve direktifleri doğrultusunda ve genel merkez ile birlikte yürüyoruz. Bu doğrultuda bu zamana kadar çok sayıda çalışma ve faaliyetler başarılı bir şekilde yürütülmüştür. Bilindiği gibi, derneğimizin ikinci olağan genel kurul toplantısını 15 Mat 2015 tarihide yapmış ve sizlerin teveccühüyle ben ve yönetim kurulu üyelerimiz göreve oy birliği ile getirilmişti. Aradan geçen üç yıllık zaman içerisinde sosyal faaliyetler bölümünde dört ayrı çalışma yaptık.

Bunların birincisi; Görme Engellilere yönelik İşkur ile ortaklaşa ‘Bilgisayar Kullanım Projesi’ olup, dört dönem halinde uygulanmıştır. 20 Görme Engelli vatandaşımız bu proje kapsamında 5’şerli gruplar halinde 360 saatlik Bilgisayar Kursu görmüş ve kurs sonunda birçoğu devlet memuru olmuştur. Bu anlamda, dernek olarak engellilerimizin istihdamını sağlamaktan dolayı büyük mutluluk duyduğumuzu ifade etmek istiyorum.

Çalışmalarımızdan ikincisi, İl Müftülüğü ile yaptığımız protokol çerçevesinde görme engellilerin dini eğitimlerini sağlamaya yönelik faaliyetimiz olmuştur. Protokol ile 180 adet Kabartmalı yani Beril Alfabesinde yazılmış Kur’anı Kerim alınmış ve tüm Cami, Mescit ve Kuran kurslarına dağıtımı yapılmıştır. Yine bu faaliyetimiz kapsamında İl Halk Kütüphanesine, İlçe Müftülüklerine, Kaymakamlıklara, SDÜ Kütüphanesine Kabartmalı Kur’anı Kerim bağışlanmıştır. Görme Engellilere yönelik Kur’an Kursu açılmıştır.

Dernek olarak yaptığımız üçüncü faaliyet de, engellilerin istihdamına yönelik olarak Beyazay Derneği Isparta Şubesi olarak açtığımız Engellilerin Kamu Personeli Seçme Sınavına hazırlık kursudur. Bu hazırlık kursunu da bitiren çok sayıda engellimiz kamuda göreve başlamıştır.

Yaptığımız dördüncü çalışma ise; Yahya Kemal Beyatlı İlkokulunda bulunan İşitme Engelliler Sınıfının ses izolasyonu, bilgisayar ve projeksiyon cihazı alınarak teslim edilmiş ve işitme engellilerin daha iyi eğitim görmesi sağlanmıştır.

Böylelikle dördüncü genel kurulda hedeflenen mali rakamlara ulaşılmıştır. Yapılan çalışmalar yeterli olmamakla birlikte önümüzdeki yıllarda daha etkin ve farklı projelere imza atarak hizmet ağımızı genişletme çaba ve gayreti içerisinde olacağız. Bu doğrultuda, Yönetim Kurulu üyelerime çalışmalarından dolayı teşekkürlerimi sunuyorum” dedi. Kongrede daha sonra; Şubenin Denetim Kurulu Raporu, Gelir – Gider Cetvelleri ile Tahmini Bütçesi okunarak oy birliği ile kabul edildi. Kongrenin protokol konuşmaları bölümünde ise yönetim kurulu eski üyesi Yaşar Akbay ve Halil Elitok söz alarak birer konuşma yaptılar.

Yapılan konuşmaların ardından seçimlere geçildi ve buna göre; Beyazay Derneği Isparta Şubesi’nin Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu: Ahmet Aydemir, Yunus Özler, Şeref Korkmaz, Alaaddin Eren, Mehmet Köken, Osman Korkmaz, Mehmet Aydemir.

Denetim Kurulu: Halil Elitok, Musa İrez, Ecir Tülcan.

Genel Merkez (Üst Kurul) Delegesi: Yunus Özler