Şakir Aksöz'ün Çözüm Gazetesinde bugün yayınlanan yazısı şöyle:

Isparta Belediyesi İmar Müdürlüğü’nde yaşanan sorunları bilmeyen yok. İmar’da işler yürümüyor veya sorunlu yürüyor. Bu durumun çeşitli nedenleri var. Vatandaş imarda Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ı suçlu buluyor. Başkanın eleştirileri duyması ve sorunları çözmesi gerekiyor.

Bu saatten sonra sorunun çözümüne bakmak gerekiyor. MHP’li Belediye Meclis üyesi ve İmar Komisyonu Başkanı Tevfik Katırcıoğlu çok önemli bir önerge ile sorunu gündeme getirdi. Katırcıoğlu vatandaşların dertlerine tercüman oldu.

Önergede hangi konular var bakalım:

“1 - İmar Müdürlüğü’ne teslim edilen projelere evrak kayıt numarası ve teslim tarihi verilmiyor.

2 - Projeler teslim süresine göre sıra gözeterek değerlendirmeye alınmıyor.

3 - Teslim edilen projelere kanuni ve yasal süresinde inşaat ruhsatı verilmiyor.”

Vatandaşta aynen bu konuları şikayet ediyor.  Doğruluk payı özellikle ilk iki maddede var.

İmar Müdürü Cengiz Aktaş, iddialara cevap vermiş. Aktaş’ın iddialarını ben tatmin edici bulmadım. Daha doğrusu bu konuda İmar Müdürünün yapacağı bir şey yok. Başkan Günaydın’ın talimat vermesi ve işi düzene sokması gerekiyor. Günaydın İmar’daki işleri sisteme bağlasın, görecek ki rahatlayacak ve bir çok eleştiri ortadan kalkacak.

İmar Müdürlüğü’nde işler düzelir, gelen projelere evrak kayıt numarası verilirse, projeler teslim sırasına göre değerlendirilir ve zamanında ruhsatlar verilirse hiçbir sorun kalmaz.

Bugüne kadar işlemlerin böyle yürümesi, bundan sonra başka türlü yürümesine engel değil. Yapılan yanlışsa doğrusunun yapılmalıdır.

İmar’daki ekip çalışıyor, bunu kimse inkar edemez. Sorun sistemde. Yani eleştiri okları Başkan Günaydın’ı gösteriyor. Sıkıntının Günaydın’ın sisteminden kaynaklandığı iddiaları var.

Genel kanaati çıkın kamuoyuna sorun. Kanaat ne? Isparta Belediyesinde işler yürümüyor.

Daha önce numaratör sistemi teklif edildi ama belediye yönetiminden cevap gelmedi.

Bırakın projelerin sıraya göre incelenmesini, ruhsat taleplerinin zamanında işleme konulmasını; öyle işler olur ki, acil olarak yapılması gerekir. Öyle yatırımlar gündeme gelir ki, önünün açılması, öne alınması gerekir.

Ama kamuoyu bunların hiç birinin yapılmadığını konuşuyor. Uzatmayalım: İmar’da sorun var, vatandaşın şikayeti hat safhada.

Bir de olayın diğer bir yönü var. Bu önergeyi veren, şikayeti gündeme getiren MHP’nin Belediye Meclis Üyesi ve İmar Komisyonu başkanı. Tevfik Katırcıoğlu böyle bir sıkıntı olmasa neden önerge versin, kendi partisinin belediye başkanının idare ettiği belediyenin birimini eleştirsin?

Daha öncede imardaki aksaklıklar gündeme getirildi. Ama cevaplar net değil. Sadece “işler yürüyor” demekle yetiniliyor. Sayın Günaydın iyi bilmeli ki, vatandaş ikna olmuyor. Katırcıoğlu gibi bir isim konuşuyor ve önerge veriyorsa demek ki iş çok ciddi noktaya gelmiştir.

Kadir Özkan net bir şekilde dedi ki:”Nisan ayında verdiğim proje hala çıkmadı. Proje Başkanın odasında” dedi. Peki aradan 8 ayda proje neden çıkmadı? Cevap yok.

Sayın Günaydın:”İmar ile ilgili sistemi değiştirin ve vatandaşı ikna edin. Eğer hala “imarda işler yürüyor” demeye devam ederseniz eleştirilerin boyutu artacaktır. Sistemi değiştirin ve rahatlayın. Eğer herkesin ikna olacağı bir sistem kurarsanız hakkınızdaki “kızının çizdiği projeler önce çıkıyor” eleştirileri ve iddiaları da ortadan kalkar.

Sayın Başkan, eğer bazı projeleri kendiniz inceliyorsanız yanlış bir uygulama. Çünkü yasal ise, eksiği yoksa siz ancak görüşünüzü belirtirsiniz. Başkan olarak değil, mimar olarak projeleri eleştirebilirsiniz. Her mimarın çizimi farklıdır.

Göreceksiniz İmar işini halledin, çok daha rahat çalışacaksınız, başınızın önemli bir ağrısı ortadan kalkacak.”

Isparta Belediye Meclisi üyelerinin bugün yapılacak meclis toplantısında gündeme gelmesi durumunda Tevfik Katırcıoğlu’na destek vermesi gerekiyor. Sorun bir kişinin değil, bütün Isparta’nın sorunu.

Sayın Günaydın’ın da eleştirilere kulak vererek, yeni bir modeli İmar Müdürlüğü’ne getireceğine inanıyoruz. İmar’daki çalışanların, görevlilerin yapacağı bir şey yok. Başkan sistemi nasıl işletirse işler ona göre yürür.

Hep birlikte imardaki işleyişin değişmesini sağlamak lazım. Yoksa sorun giderek büyüyecek ve Isparta’ya büyük zararlar verecek.