Aksu Kaymakamı Muhammed Şahin’in Başkanlığında oluşturulan heyet M.Ö. II. Yüzyılda kurulan Tymnriada Şehri ile Tynada Kasabasını gezdi.

Amaç; Helenistik dönemi ve Roma İmparatorluğu dönemlerini gün yüzüne çıkartarak tüm insanlıkla paylaşmaktır.

Aksu Belediye Başkanı Veli Kahraman, SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fikret Özcan, Eğirdir Turizm Tanıtma ve Doğa Sporları Derneği Kulübü Kurucu Başkanı Emekli Albay Nurtay Yatman, 32 Yayıncılık Danışmanı İbrahim Demirayak,  İlay Ajans Sahipleri Cihat Güven ve Özgür Ceylan, Gürbüzler Ekolojik Tarım ve Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Memduh Gürbüz’den oluşan proje heyeti, Aksu’da tarihin derinliklerine bir yürüyüş gerçekleştirdi.

ZENGİNLİĞİMİZİ TÜM İNSANLIKLA PAYLAŞMAK İSTİYORUZ

İnceleme gezisi sonrasında değerlendirmede bulunan Kaymakam Muhammed Şahin, bir bütün olarak kırsal kalkınmayı sağlamak istediklerini söyledi.

Aksu İlçesinin doğa harikası bir ilçe olduğuna vurgu yaparak konuşan Kaymakam Şahin; “Mağaralarımız, yaylalarımız, dağlarımız, tabiat parklarımız, göllerimiz ve derelerimiz var. Sanki cennetten bir köşe. Bütün bu güzelliklerin yanında birde derin tarihi geçmişimiz var. Bugün Aksu’da tarihin derinliklerine hep birlikte bir yürüyüş gerçekleştirdik. Burada medeniyetler kurulmuş, şehirler kurulmuş. Kimisi hala ayakta durmaya çalışıyor,  kimisi de toprağın altında. Bilimsel veriler ışığında, yüzeysel araştırmalarla bunların yeniden gün yüzüne çıkartılmasını istiyoruz. Ve bu zenginliğimizi tüm insanlıkla paylaşmak istiyoruz” diye konuştu.

AKSU BİR BÜTÜN OLARAK KALKINACAK

Aksu’yu hak ettiği yere taşımak için ne gerekiyorsa yapılacağının altını çizen Kaymakam Şahin; “Burada zengin bir hazine var. Ancak tam olarak hak ettiği değeri alamıyor. Sahip olduğumuz değerleri bir bütün olarak sunmamız gerekiyor. Doğa turizmi, inanç turizmi, tarihsel geçmişe bağlı kültür ve tarih turizmi, her şey var. Biz bunları bütün bir konsept içerisinde sunarak buraya gelen turist sayısını yüz binlere, milyonlara çıkartmak istiyoruz. Bu şeklide kırsal kesimde refah düzeyini yükselteceğiz, insanların yaşam kalitesini yükselteceğiz. Ancak bu şekilde talanın, yok olmanın önünü alabiliriz. Tabi bunu öncelikle yerel halk sahiplenecek. Sahip olduğu potansiyelin değerini, kıymetini iyi bilecek” dedi. / İbrahim DEMİRAYAK