Süleyman Demirel Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi, sağlığa pek çok faydası olduğu bilinen kefirin balık yemi olarak kullanılmasını sağlayan proje geliştirdi.  SDÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Kubilay, gökkuşağı alabalıklarında kefirli yemle yapılan bu çalışmanın TÜBİTAK tarafından desteklendiğini söyledi.  Dünyada ve ülkemizde ilk defa kefirle gökkuşağı alabalıklarının beslendiği bir proje geliştirdiklerini ileten Kubilay, “Proje kapsamında yaptığımız denemeler ve testler sonucunda olumlu sonuçlar aldığımız gibi kefirle beslediğimiz balıkları tükettiğimizde bu balıkların çok lezzetli olduklarını gördük” dedi.

  Kefirli yemle beslenince gökkuşağı alabalıklarının hem lezzetlerinin arttığını hem de alabalıkların hastalıklara karşı da daha dirençli hale geldiğini kaydeden Kubilay, SDÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Bölümünden sağlanan  kefirin balık yemi olarak kullanılmasıyla,  sağlıklı üretim ve tüketimi öngördüklerini söyledi. Kubilay, “Kefir doğal bir probiyotik. Balıklarda koruma amaçlı antibiyotik kullanmaktansa probiyotik bakteri içeren doğal kefirin kullanılması sağlıklı balık üretimi ve buna bağlı olarak da sağlıklı tüketimi sağlaması  anlamına geliyor” dedi.

BAZI AŞAMALARDAN GEÇİYOR
Proje öğrencilerinden Ecem Bercis Yıldız, kefirli yemi tüketen balıklar bazı aşamalardan geçtiğini belirterek, “Bunun için kefir ilave edilmiş yemle besleme yaptıktan sonra balıklara hastalık veriyoruz ve daha sonra bu verdiğimiz hastalığın ardından balıkları gözlemleyerek yaşam oranlarını tespit ediyoruz ve bununla ilgili sonuç raporlarını hazırlıyoruz” dedi.