Dünyada olduğu gibi ülkemizde de koranavirüs özellikle ticareti olumsuz yönde etkiledi. 3-4 aylık bu süreçte birçok esnaf kepenk kapattı, birçok esnaf yasaklar nedeniyle tam anlamı ile alışverişini yapamadı.
 
Yerel yönetimlerin ve devletin desteği elbette esnafa nefes aldırdı ama bir yere kadar. Bu esnafların ötelenen kira, eletrik, su, vergi, ssk gibi birçok borçları silinmedi, elbette günü gelecek ödenecek.
 
Koranavirüs etkisini hala devam ettiriyor. Her ne kadar ülkemiz normalleşme dönemine geçmiş olsada, günlük vaka sayıları ister istemez insanlar üzerinde olumsuz bir etki yaratıyor.
 
Kapalı ve kalabalık alanlardan uzak durmaya özen gösteren vatandaşlar, bir taraftan kurallara uymaya, virüse karşı tetbirli olmaya çalışırken, bir kısım vatandaşlar ise vurdum duymazlığı ile virüse adeta davetiye çıkartarak sosyal mesafeyi bozuyor, kuralları hiçe sayıyor.
 
Kendi can güvenliğimizi düşünmüyorsak, karşı tarafın can güvenliğini düşünmek ve saygı göstermek zorundayız. Bu virüsü ancak hep birlikte tedbir alarak, kurallara uyarak yenebiliriz.
 
Evet yazımın başında da ifade ettiğim gibi, pandemi döneminde birçok sektör iflas etme noktasına geldi. Binlerce insan işinden gücünden oldu, 3-4 ay boyunca kapalı kalan esnaf bırakın borçlarını ödemeyi, karnını doyuracak imkan bulamadı.
 
Bu zor günleri devletimizin ve yerel yönetimlerin maddi ve manevi desteği ile atlatmaya çalıştık.
 
Özellikle bir süre önce Esnaf Odaları birlik başkanlığı görevine getirilen sayın Ahmet Tural ve ekibinin gayretli çalışmalarından da bahsetmek istiyorum. Pandemi döneminde zor durumda olan esnaflara tek tek ulaşarak başta gıda olmak üzere, maske ve dezenfekte yardımında bulundular. Birliğe bağlı bütün odalarla işbirliği içerisinde işyerleri dezenfekte edilerek ilaçlandı, eldiven ve maske dağıtıldı.
 
Isparta Esnaf teşkilatlarının, son yıllarda görülmemiş bir dayanışma örneği ile bu süreçte esnafının yanında yer alarak üzerine düşen görevi fazlası ile yerine getirdiğini düşünüyorum.
 
Sayın Ahmet Tural’ın pandemi sürecinde başta bağlı oldukları konfederasyon olmak üzere, Bakanlara, Milletvekillerine, hatta Cumhurbaşkanına kadar ulaşarak esnafın sorunlarını, beklentilerini ilettiğine de şahit olduk.
 
Yıllarca esnafın dertleri ile dertlenen ve her bir esnafın sorunlarının çözümü için gecesini gündüzüne katan sayın Ahmet Tural ve ekibinin bugün başlatacağı kampanyaya sonuna kadar destek veriyorum.
 
ESNAFINA SAHİP ÇIK ISPARTA kampanyasını başlatarak, pandemi döneminde zor günler geçiren Isparta esnafının az da olsa rahat bir nefes alabilmesi için başlatılan bu kampanyaya herkesin katılması ve destek vermesini bekliyorum.
 
Özellikle pandemi döneminde kargocuların nasıl iş yaptığını ve evlere sipariş yetiştiremediğini biliyorum. Alışverişlerinizi internet üzerinden yaparak paranızı Ispartalı olmayan esnaflara harcamayın...
 
Alışveriş için Antalya yerine Ispartayı tercih edin.
 
Gıda alışverişlerinizi, Ispartalı firmalardan, marketlerden ve mahalle bakkallarınızdan yapın.
 
Daha ucuz diye Ispartalı olmayan firmalardan alışveriş yaparak Ispartalı esnafları es geçmeyin.
 
Gün birlik ve beraberlik  günü. Gün dayanışma ve hoşgörü günü. Gün birbirimize sahip çıkma ve destek olma günü.
 
Bu kampanyayı başlatan Esnaf Odaları Birlik Başkanı Sayın Ahmet Tural ve bütün oda başkanlarını yürekten kutluyor, kampanyaya destek olarak alışverişini Ispartalı esnaflardan yapan her bir hemşehrimede şimdiden katkılarından ötürü teşekkür ediyorum. Biz yan yana gelir, omuz omuza verirsek hep birlikte Isparta, hep birlikte TÜRKİYE oluruz. Saygılarımla..