BENİM DE HAYALİMDİ

"Büyükşehir, 1989'da belediye başkanı olan adamın da hayaliydi. Büyükşehirin bir sürü avantajları var. İstanbul ve Ankara'da görev yaptığım için bunu çok iyi biliyorum. Gerek hizmet açısından gerek uygulamalar açısından, başlangıçta bazı sıkıntılar yaşanabilir. Ama şehri bütüncül görmek çok önemli. Sütçüler'de yaşayan, meclis üyesi Isparta'ya gelecek. Sütçüler ilçe belediyesi meclis toplantılarının çok farklısını Isparta'da görecek. Isparta'da uygulamaları görecek. Ufku açılacak. O ufku Sütçüler'e taşıyacak. Büyükşehir düşüncesi güzeldir, isabetlidir. Ben bir daha derim ki Allahü Ekber."

En Son Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın basına yansıyan konuşmalarından sonra iyice netleşen yeni büyükşehirler düzenlemesi Isparta'yı da yakından ilgilendiriyor. 300 bin nüfusun üzerindeki kentlerin 2019 yerel seçiminden önce Büyükşehir statüsüne geçeceği planlamaları ve açıklamaları 420 bin nüfusla Isparta'da büyük heyecan yarattı. Eğer bu fikir gerçeğe dönüşürse Isparta, 2019 yerel seçimlerien Büyükşehir Kanunu kapsamında olarak girecek.

1989-1994 dönemi Isparta Belediye Başkanlığı, İstanbul Büyükşehir ve Ankara Büyükşehir Belediyelerinde de genel sekreterlik görevlerinde bulunan Altan Raşit Civan, heyecan yaratan düşünceyi Akdeniz'e değerlendirdi. Akdeniz Genel Yayın Yönetmeni Soner Toros'un sorularını yanıtlayan eski Belediye Başkanı Civan, "ilk duyduğumda 'Allahu Ekber' dedim. Buna Allahu Ekber' denir" diye konuştu. Isparta'nın büyükşehir olmasını 1989'da kendisinin de hayal ettiğinin altını çizen Civan, gerçekleşmesi durumunda çok avantajlı ve isabetli olacağını söyledi. Civan, şöyle konuştu:

ANKARA'DA İLK BAŞTA BİRAZ SIKINTI YAŞANDI           

Büyükşehir, 1989'da belediye başkanı olan adamın da hayali. Büyükşehirin bir sürü avantajları var. İstanbul ve Ankara'da görev yaptığım için bunu çok iyi biliyorum. İstanbul Büyükşehir'in o günlerde 1994 için söylüyorum 30 ilçesi vardı. Yani bir bütündü. İstanbul için tamam. Ama Ankara için hizmet açısından başlangıçta sıkıntılar oldu. Şereflikoçhisar, Ankara'ya 150 kilometre. Bu ilk etapta hizmetin aksamasına neden oldu. Neden? Ankara Büyükşehir Belediyesi ilk etapta 8 ilçe, daha sonra bu ilçeler 12-16'ya çıktı. Şu anda tümü büyükşehirin kapsamı altında. Dolayısıyla hizmet açısından ilk yıllarda birazcık sekteye uğradı. Benim on son genel sekterliğim 2011. 2011-2015 arasında bu iş oturdu. 

BENİM DE HAYALİMDİ

Şimdi gelelim Isparta'ya. Büyükşehir olayı 1989'daki beldiye başkanının da hayaliydi. Neden hayaliydi? Büyükşehirin gerek Maliye gerekse İller Bankası'ndan gelen paylarında müthiş bir artış oluyor. Büyükşehir dediğimiz zaman 420 bin nüfusa ulaşan Isparta'nın kişi başı geliri var. Yalnız bu gelirin, Şarkikaraağaç'ın Göksöğüt'üne de yansıması gerekiyor. Çünkü büyükşehire gelen parada onun da payı var. Onun payının oraya yansıması lazım. Bunun iyi bir organizasyonu lazım. Büyükşehir olmasında 400 bin nüfusun yeterli mi değil mi onun tartışmasını yapacak değilim. Çünkü artık 5-6 yıldır yerel yönetimler işinden uzaklaştım. Ama iyi olacağını tahmin ediyorum. Güzel olacağını tahmin ediyorum. 

BÜTÜNCÜL İMAR BAKIŞI OLDUKÇA FAYDALI OLUR

İmar bütünlüğü açısından çok faydalı olur. Yalvaç'taki uygulamayı, ilçe belediyesi 1/1000 üzerinden yetkili. 1/250000, 1/100000, 1/50000, 1/5000 imar planına geldiğimiz zaman bu işin organizasyonu büyükşehir tarafından iyi yapılması gerekir. O organizasyonda ilk etapta belki sıkıntılar yaşanabilir. Şarkikaraağaç'ta, Yalvaç'ta, Sütçüler'deki belediye meclis üyeliğinin ilk 1'i, 2'si, 3'ü, 5'i10'u neyse artık kontejanı merkeze gelir. Merkezdeki o belediye meclis üyesi yani Sütçüler'den, Yenişarbademli'den gelen üye işi ciddiye alırsa, eğer hizmet açısından meclis üyeliğine seçildiği ise kafasında herhangi bir başka beklentisi yoksa, Allah rızası için geldiyse Isparta merkezde de Yenişarbademli'de de yetkili. Büyük şans. İmar uygulaması açısından kimsenin teredddütü olmasın. Yalnız Belediye Başkanı ve imar komisyonlarına büyük iş düşüyor. Sütçüler'deki bir işle ilgili ilçe belediye başkanı ya da meclis üyesini dinyelim derse olmaz. Gidecek yerinde görecek. İmar Komisyonu yerinde görecek. Böyle olursa harika bir şey olur. Kimsenin tereddüt etmesine gerek yok. Bence hiçbir dezavantajı yok. 

ISPARTA'NIN TÜMÜ BİZİM MEMLEKETİMİZ

Bu konuyu ilk duyduğumda, basından okuduğumda ilk söylediğim şey; Allah'ü ekber oldu. 'Allah'ü Ekber' dedim. Buna Allah'ü ekber denir. Harika bir şey. Ben 1989'da belediye başkanı olduğumda hayalimde vardı. 1990 sayımına göre 112 bin nüfusumuz vardı. Aslında nüfusumuz 140 bindi. O zaman ütopya gibi bir şeydi. Ben bir Isparta milliyetçisiyim. Isparta milliyetçisiyim derken Isparta'nın tümü ve Isparta'nın merkez ilçesi. Ben nüfus sayımlarında büyük kavgalar verdim. Vatandaşın buradan gitmemesi için çok mücadele ettim. Hizmeti Isparta Belediyesi'nden alıp, kendi köyünde, kasabasında nüfusa yazılanlarla oldu. 'Yapmayın' dedim, yalvardım. 150 bin nüfusa hizmet ediyorduk, ama gelirimiz 112 bine göreydi. Bu bir cehalet. Akli selim birinin yapacağı iş değil. 

MERKEZİN UKFU DÜŞÜNÜN SÜTÇÜLER'E TAŞINACAK

Gerek hizmet açısından gerek uygulamalar açısından, hizmetin her türlüsünde başlangıçta bazı sıkıntılar yaşanabilir. Ama şehri bütüncül görmek çok önemli. Sütçüler'de yaşayan, Yenişarbademli'de yaşayan meclis üyesi Isparta'ya gelecek. Sütçüler ilçe belediyesi meclis toplantılarının çok farklısını Isparta'da görecek. Isparta'da uygulamaları görecek. Ufku açılacak. O ufku Şarkikaraağaç'a, Keçiborlu'ya, Sütçüler'e, Uluborlu'ya taşıyacak. Büyükşehir düşüncesi güzeldir, isabetlidir. Ben bir daha derim ki Allahü Ekber."