Isparta ve Burdur ortak bir çalışmaya imza atarak Antalya’nın turizm potansiyelinden faydalanacak. Alternatif turizm kozunun kullanılacağı yeni projede yılda 12 milyon turistin uğradığı Antalya’dan en az yüzde 1’inin Isparta ve Burdur’a gelmesi sağlanacak.

BAKA ile Kanal 32 televizyonu alternatif turizmin geliştirilmesi için ortak bir projeye imza attı. ‘’Göller Bölgesi Alternatif Turizminde Yeni Rota: Görsel İletişim Vasıtasıyla Destinasyon İmajı Oluşturulması’’ Projesinin tanıtımı dün Böcüzade Parkı’nda gerçekleştirildi. Tanıtıma; Isparta Valisi Vahdettin Özkan, Burdur Valisi Hasan Kürklü, ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birlik Başkan Vekili Ahmet Tural, BAKA Genel Sekreter Vekili Mehmet Candan, Belediye Başkanları, Daire müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı.

ISPARTA’DAN 5, BURDUR’DAN 5 İLÇEYİ KAPSIYOR

Projenin çıkış öyküsünden bahseden Kanal 32 Televizyonu Genel Yayın yönetmeni Fatih Kurt, ‘’Burdur’da Tefenni, Yeşilova, Çeltikçi, Çaldır ve Ağlasun ilçeleri, Isparta’da Sütçüler, Senirkent, Şarkîkaraağaç, Atabey ve Uluborlu proje kapsamındadır. Bu ilçelerde tanıtım film çalışmaları yapılacak. Ayrıca bu kapsamda yapılan toplantılarda elde edilecek veriler ve tanıtım filmi için oluşturulacak, ön plana çıkması gerektiğini düşündüğümüz değerlerimizi kitaplaştırılarak, bir turizm rehberi haline getirilmesi ile bir internet sitesi vasıtasıyla hedef kitleye ulaşılması amaçlanıyor’’ dedi.

‘’ANTALYA’YA GELEN TURİSTLERİN EN AZ YÜZDE 1’İNİ ÇEKMELİYİZ’’

Projenin aradığı bazı soruların bulunduğuna dikkat çeken Kurt, ‘’Isparta ve Burdur kamuoyunda yakın dönemde turizm konusunda tartışmaların olduğunu takip etmekteyiz. Acaba Isparta ve Burdur sahip olduğu turizmi bir ekonomik güç haline getirebilir mi? Acaba Isparta ve Burdur yakın komşuları ve her yıl 10 milyon turist çeken Antalya’dan sadece yüzde 1 turisti kendi bölgelerine çekebilirler mi? Bu konuda tek gerçek Isparta ve Burdur’un sahip olduğu turizm potansiyelinin ekonomik güç haline getirilmesi mücadelesi uzun ve ince bir yoldur. Ne yazık ki bu yol mücadelesi kestirme yollardan mevcut değildir. Kestirme yol fikir üretmek, proje üretmek ve bu projeleri hayata geçirmektir. Isparta ve Burdur’dan 5’er ilçelerin tanıtım filmlerini hazırlıyoruz. Onların alternatif turizme yönelik olarak ön plana çıkarmak istedikleri değerleri yerinde dinliyoruz ve bunlardan elde ettiğimiz verilerle senaryolarımızı oluşturuyoruz bunlarla da filmimizi çekiyoruz. Aynı zamanda elde ettiğimiz verileri kitaplaştırarak, internet sayfasından hedef kitleye ulaştırıyoruz’’ diye konuştu.

‘’PARA KAZANMANIN ZAMANI GELDİ DİYE DÜŞÜNÜYORUM’’

Öte yandan bu projenin bölgemizde turizm potansiyeli olan 10 ilçede olmasının ayrı bir önem arz ettiğini belirten BAKA Genel Sekreter Vekili Mehmet Candan, ‘’Gerçekten bölgemizde birçok alternatif turizm bölgemiz var. Göllerimiz, antik kentlerimiz ve gülümüz. Ancak bu değerlerimizi ekonomiye kazandıramazsak çok anlam ifade etmiyor. Sagalassos’a her yıl 140 bin ziyaretçi geliyor. Ancak buradan ne kadar para kazanabiliyoruz? Bunları düşünmemizin zamanı geldi diye düşünüyorum. Ajans olarak bu tür projelere destek olacağımızı belirtmek istiyorum’’ şeklinde konuştu.

‘‘KALKINMADA İKİ ŞEHRİ BİRDEN DÜŞÜNMEK GEREKİYOR’’

Diğer taraftan Burdur Valisi Hasan Kürklü ise ‘’Antalya zaten kendisini kurtarmış bir il. Antalya’ya gelen 12 milyon turistin yüzde 1’ini çeksek bile bölgemiz için çok büyük bir nimet. İnşallah önümüzdeki kiraz ve gül mevsimlerde Uzak Doğu, Japonya’dan tarih, kültür turizmine yönelik bir takım çalışmalar var. BAKA’da bu noktada iyi çalışma yürütüyor.  Özellikle alternatif turizme biraz daha fazla öncelik verip bölgenin gelişmesinin sağlanması lazım. Buna da çekirdekten başlamak lazım. Burada milli eğitime ve okullara da görev düşüyor. Çocuklara tarih bilincini aşılamak lazım. Turizm denince deniz ve kum akla geliyor oysa bir de bu işin tarih ve doğa boyutu var. Bunların da eğitimini çocukluktan vermek gerekir’’ dedi.

‘’SEKTÖREL GELİŞMEDE SİNERJİ OLUŞTURMALIYIZ’’

Isparta Valisi Vahdettin Özkan da Isparta ve Burdur’un gelecek yakın dönemde turizm potansiyeliyle ekonomik, sosyal ve kültürel alanda bir değere dönüşmesi konsepti tüm toplumun kesimlerinde benimsenmiş olduğunu belirterek ‘’Bu iklim ve atmosferdir ki; artık daha operasyonel ve projeci yaklaşımla uygulama safhasına girmiş bulunmaktadır.  Bu vesile ile illerimizdeki tüm dinamiklerin gelecek yakın zamanda gelecek nesillerin manşet kaynağı olan tarihimizi, kültürümüzü, değerlerimizi gelecek nesillere aktarma yönünde bu tür projelerin büyük bir önemi var. Bizim artık olgulardan gerçeklerle beraber nasıl algılandığı ve ifade edildiği de çok önemli. Bu çerçevede medyanın ve iletişim organlarının çok önemli olduğu bilinmekte. Projenin inşasında katkı verenlere teşekkür ederiz. Bu projenin her bir çalışmasının ilimiz açısından hem sektör analizleri hem ileriye yönelik ekonomik kalkınma açısından takip edeceğimiz yol haritası nedir sorusunun cevabını da bize sunacak. Tüm kamu kuruluşlarımızın bunun bilincinde olarak çalışma sırasında aktif katkı vermesini özellikle istirham ediyorum’’ şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından program kısa bir çalıştayla devam etti.