22.Uluslararası Çevre Proje Olimpiyatı INEPO’da Altınbaşak öğrencisi Furkan Yavuz Dünya 2.si oldu. Proje beton atıklarının çevreye vereceği zararları azaltmayı ve beton yolları daha ucuza yapabilmeyi amaçlıyor. Amerika, Afganistan, Kanada, Almanya, Kosova, Moldova ve Yemen gibi ülkelerin de arasında bulunduğu 104 proje yarıştı. Fatih Koleji Kongre Merkezi'nde iki gün boyunca tarımdan, sürdürülebilir enerjiye, temiz havadan çevre dostu ürünlere kadar birbirinden farklı çevre projeleri sergilendi. Olimpiyatla ilgili bilgi veren Altınbaşak proje koordinatörü Osman Mutlu, INEPO'nun ilk kez 1993 yılında 8 ülkeden 93 proje ile başladığını söyleyerek "Bu yıl 45 ülkeden 104 proje yer alıyor.

Bu ülkeler dünyanın dört bir yanından ülkemize geldiler. Ön elemeyi geçen projeler burada sergilenme hakkı kazanıyor. Mutlu, öğrencisini tebrik ettiğini ve desteklerini esirgemeyen okul idaresi ve tüm öğretmenlere teşekkür ettiğini söyledi. Furkan Yavuz’un, projenin hazırlık sürecinde çok gayretli bir çalışma içerisine girdiğini ifade eden Özel Altınbaşak  Anadolu Lisesi Müdürü Lütfü Tunç , "Isparta'ya ve Türkiye'ye böyle bir başarıyı getiren öğrencimiz Furkan Yavuz’u kutluyorum. Okul olarak tüm öğrencilerimize bilimsel çalışma ve projelerinde destek oluyoruz." diye konuştu.

Altınbaşak öğrencisi Furkan Yavuz “Ultrases Schmidt Çekici’yle Sertlik (Geri Sıçrama) ve Elastisite Modülünün Tayini Yöntemleriyle Geri Dönüştürülmüş Agreganın Yol Betonunda Kullanımının Araştırılması” adlı proje çalışmasıyla “Çevre ve Fizik” alanında gümüş madalya aldı. Doğal afetlerde ve şu anda ülkemizin gündeminde olan kentsel dönüşüm sonucunda açığa çıkan beton atıkları hem çevreye zararlı, hem de depolaması çok zor ve maliyetli olan atıklardır. Furkan Yavuz proje çalışmasında çevreye zararlı olan beton atıklarının zararsız bir şekilde geri dönüştürülmesini amaçlamıştır. Geri dönüşüm alanı olarak beton yol seçilmiştir. Bu kapsamda çeşitli karışım oranlarında üretilen betonlar zerinde çeşitli deneyler yapılmıştır. Sonuç olarak yol betonlarında %50 oranında geri dönüştürülmüş malzemenin kullanılabileceği görülmüştür. Bu sayede beton atıklarının çevreye vereceği zararlar azaltılabilecek ve beton yollar daha ucuza yapılabilecektir.