Tarım İl Müdürü İsmail Uz, anız yangınlarının zararlarını anlatırken, “Anızları yakmayalım, yakanları uyaralım” çağrısında bulundu.


Ülke için maddi manevi kayıplara neden olan anız yangınlarının turizmden trafik kazalarına kadar bir çok alanda olumsuzluklara neden olduğunu ifade eden Tarım İl Müdür Vekili İsmail Uz, anız ve yol kenarlarındaki kuru otları yakmanın yanlış ve kanunen yasak olduğunu hatırlattı.

FAYDA DEĞİL ZARAR VERİYOR

Tarımsal gelişmeler ve makineleşme ile birlikte son yıllarda anız yakılmasında da artış görülmekte olduğunu dile getiren Uz, “Birim alandan yüksek verim almak bölgeye uygun yüksek verim potansiyeline sahip çeşitlerin kullanılması, tarımda makineleşmenin artması ve uygun kültürel işlemlerle mümkün.

Çiftçilerimiz tarlada anız ve kuru otlar ekonomik değer taşımadığı ve tohum yatağı hazırlamayı zorlaştırdığı, çeşitli hastalıkların önlenmesi, böcek ve diğer zararlıların yok edilmesi ve daha yüksek verim alınacağı gerekçesi ile yaygın olarak yakmakta. Ancak bu yakma esnasında telafisi mümkün olmayan zararlar meydana geliyor” dedi.

VERİMİ DÜŞÜRÜYOR

Anız yakmanın beraberinde getirdiği olumsuzlukları anlatan Uz, “Toprağın yapısında ve bitki büyümesinde önemli fonksiyonları olan ve verdiğimiz gübrelerin alınmasında çok büyük öneme sahip olan organik madde miktarı ve toprakta bitkilere yarayışlı besin maddeleri azalıyor.

 Toprak bünyesindeki organik maddenin azalması sonucu toprağın su tutma kapasitesi ve havalanması olumsuz etkileniyor. Tarla yüzeyi bitki örtüsüz kalacağından, toprağı doğrudan yağmur damlalarına ve rüzgara açık hale getirmekte. Bunun sonucunda toprak rüzgar ve su erozyonuna daha hassas oluyor. Anız yakma ile biyolojik mücadelede faydalı olan birçok faydalı böcek (uğur böceği vb.) yanında, fare yiyen yılanlar gibi birçok faydalı canlı da zarar görmekte.

 Toprak sıcaklığının yükselmesi sonucu toprağın mikrobiyolojik aktiviteleri gerilemekte ve biyolojik denge bozulmakta. Sıcağa dayanıklı patojenler hızla artmakta. Anız yangınları esnasında havayı kirletmekte ve zaman zaman karayollarında görüş azalmakta bu ise trafik kazaları ile can ve mal kayıplarına neden olmakta.

 Anız yangınları hasat edilmemiş ürünlere, traktörlere, bahçelere, bunların etrafındaki çitlere, telefon direklerine zarar vermekte ve en önemlisi de orman yangınlarına neden olmaktadır. Toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri bozulmakta ve toprak verimliliği düşmektedir” diye konuştu.

Ülke için maddi manevi kayıplara neden olan anız yangınlarının kaybolan doğal kaynaklarla birlikte yanmış tarlalar ve ormanlık alanların kötü durum sergilediğini sözlerine ekleyen Uz, bu durumun ülke turizmini dahi olumsuz etkilediğini ve bu nedenlerden dolayı anız ve yol kenarlarındaki kuru otları yakmak yanlış ve kanunen yasak olduğunu vurguladı.