Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO)’nun öncülüğünde TOBB’un Isparta’ya yapacağı okul protokolünü imzalamak ve Isparta ile ilgili önemli sorunlar hakkında Kalkınma Bakanlığı’ndan Isparta için destek istemek üzere Isparta Valisi, Milletvekilleri, Rektör, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve işadamı dernekleri Isparta için Ankara’ya çıkarma yaptı.  
 
Isparta Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde Isparta’da bir ilke imza atıldı. İlin tüm yöneticileri ve milletvekilleri Ankara’da toplanarak önce Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde Isparta’ya yapılacak okulun protokolünü imzaladı. Daha sonra TBMM’de tüm milletvekillerini ziyaret eden heyet Kalkınma Bakanlığı’na geçerek Kalkınma Bakanı Sn.Dr.Cevdet Yılmaz’dan Isparta için destek istedi.  
 
 
Ispartalı Valisi Memduh Oğuz, Milletvekilleri Süreyya Sadi Bilgiç, Recep Özel, Nevzat Korkmaz ve Ali Haydar Öner, SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Meclis Başkanı Osman Şahlan ve yönetim kurulu üyeleri,  Isparta Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar ve Meclis Başkanı Nuri Selçuk, yönetim kurulu üyeleri Yalvaç Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nuri Dirik, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Mehmet Aybatılı, Esnaf Kefalet Kooperatifi  Bölge Birliği Başkanı Ahmet Tural, Milli Eğitim Müdürü İlyas Can, Isparta Genç İşadamları Derneği Başkanı Adem Demiralay, Isparta Girişimci Sanayici İşadamları Derneği Başkanı Alper Bayhan, Isparta Sanayici İşadamları Derneği Başkanı Özcan Pınarcı,Tüm Sanayici İşadamları Derneği Isparta Şube Başkanı Akın Tuna, Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Gözde Çağlar, İl Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Uğur Büyükçulcu,  Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Mahmut Bülbül,  Ankara’da bulunan Ispartalılar Vakfı  Başkanı Bekir Çelik ve yöneticileri,ITSO Genel Sekreteri Erkan AYAN ile önceki dönem ITSO Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan Ahmet Tahir Bakal ile İlaç ve Tıbbi Cihazlar Kurumu Başkan Yardımcısı Dr.Ercan Şimşek’in bulunduğu heyet önce Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne gitti. Isparta heyetini TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak karşıladı. 
 
HİSARCIKLIOĞLU: “ISPARTALILARI KUTLUYORUM, BU BİRLİKTELİKTEN GURUR DUYDUM”
 
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ndeki protokol töreninde, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Isparta’ya yapılacak okul için gelen heyetin niteliğini görünce hayranlığını gizleyemedi. Isparta adına bugünün anlamının büyük olduğunu belirten TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu konuşmasında şunları söyledi: 
 
“Bugün burada çok güzel bir gelişme yaşanıyor. Ispartalıların birlik beraberlik içinde buraya gelmesi beni gururlandırdı. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki Isparta sermayesini kara ekonomiye ve zenginliğe dönüştürebilmeliyiz. Bu noktada işin içine en temel sermaye olan beşeri sermaye girmektedir. Beşeri sermayemiz güçlü ise o vakit maddi zenginliğe erişiyorsunuz.  Isparta sermayesinin en hayırlı yatırımın insana olan yatırım olduğuna inanıyoruz. Hayatta risksiz tek bir yatırım var oda eğitime yapılan yatırım. Bu zaman diliminde zenginlik bilginin ürünü olarak ortaya çıkmaktadır. Günümüzde zenginlik için gerek duyulan sermaye varlıkları arazi bedensel emek değil bunların yerini bilgi almıştır. Eğitim ise bilgiye erişmenin en güzel yoludur bir köprüdür. İnsanımız bu kadar genç ve eğitime açıksa o vakit sizin petrolden doğaldan daha büyük bir sermayeniz var demektir. Biz ilimize endüstri meslek lisesi yapacağız. Bu tesadüfü bir karar değil. TOBB olarak ülkemizin en hayati meselesi işsizlik değil mesleksizlik olarak görüyoruz. Ülkemizin hemen her tarafında meslek kursları açılıyor. Isparta Süleyman Demirel OSB de bu sorunun en çok yaşandığı yer olarak görüyoruz. Şu anda Isparta gül yağında dünya ile rekabet yapıyor. Ara eleman konusunda daha çok çalışmalıyız. Hedeflerimizi hızlı bir şekilde yakalamak istiyorsak mesleki eğitim konusuna önem vermeliyiz. Büyük hedeflerimiz var zengin bir Türkiye hedefi inşallah bu hedeflerimizi ülkemizin her yerinde iyi niyetli ve çalışan nitelikli gençlerle yakalayacağız. Bu projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. En kısa zamanda projenin bitirilmesini diliyorum. 
 
VALİ OĞUZ İLİM ŞEHRİ’NE DESTEK İSTEDİ 
 
Isparta Valisi Memduh Oğuz da konuşmasında İlim Şehri Projesi’nden bahsetti. Isparta’da çok önemli özellikler var sosyal özelliklerde var. Bugün burada birayaya gelişimiz hep birlikte buluşmamız çok önemli. Bizim toprağımız atmosferimiz ilmi yatırımlara müsait, ilmi yatırımları Isparta’ya yönlendirelim. Bugünkü birlikteliğin kazanca dönüşmesini diliyorum. Okulumuzun hayırlı olmasını diliyor, saygılar  sunuyoruz. “dedi. 
 
“BU BİR BAŞLANGIÇ“
 
Kısaca görüşlerini belirten Isparta Milletvekilleri Recep Özel, Süreyya Sadi Bilgiç, Nevzat Korkmaz, Ali Haydar Öner, Rektör Prof. Dr. Hasan İbicioğlu ve Ticaret  Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Esnaf ve Sanatkarları Odalar Birliği Başkanı Mehmet Aybatılı,  Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak şunları söyledi. 
 
AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel:  Bu masa etrafında olmak çok önemli diyorduk. Bu bir ilk. Bunu becerebilmek başlangıç olarak değerlendiriyoruz. Bunun bereketini  göreceğiz. Bu birlikteliği iyi bir noktaya getirebilirsek çok iyi olacak. Başta ITSO yöneticileri olmak üzere burada bulunan herkese teşekkür ediyorum.
 
 
AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç: Ispartalı arkadaşlarımızla birlikte olmaktan son derece mutluyum. Isparta’ya yaptıkları yatırım için çok mutluyuz. Bu tarz fırsatları değerlendirmek birlik ve beraberliği ortaya koymak çok önemli.  Organizasyonda emeği başta Şükrü Başdeğirmen olmak geçen herkese teşekkür ediyoruz. 
 
CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner:  Bugün Isparta adına güzel ir olay yaşıyoruz. Isparta eğitimine katkı için bir aradayız. Buna katkıda bulunan öncülük eden Ispartalılara teşekkür ediyoruz. 
MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz: Isparta’nın çok özel ve güzel gününde Ispartalı hemşehrilerimle birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum. Bugün farklıkların dillendirileceği bir gün değil. Isparta adına hayırlı biri iş yapıyorum. Türkiye’nin geleceği eğitimde nitelikli insan gücüne sahip olamazsak ne yaparsak yapalım kalkınmak gelişmek mümkün değil. Bu girişimi başlatıp somutlaştıran ITSO heyetine teşekkür ediyorum.  İlimiz için çok hayırlı gelişim. 
 
SDÜ Rektörü Prof. Dr Hasan İbicioğlu:  Kentin gelişmesi kentteki tüm siyasilerin yerel yöneticilerin katılımıyla çok önemli bir ivme kazanacaktır. Isparta arzu ettiğimiz bir günü yaşıyoruz. Biz bu okulun Üniversitemizin içinde teknoloji fakültesi şeklinde olmasını istiyoruz. Bu organizasyonu gerçekleştiren ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen’e teşekkür ediyorum. Birlikte dirlik var gelip burada bu gücü vermekle ilgili tüm Isparta sevdalılarına sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Üniversite olarak bu tür organizasyonların arkasındayız. 
 
 
ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen: Okul bahane birliktelik şahane , burada birlikte olmak çok güzel. Allah nasip etti buradayız. Birlik beraberliği sağlayıp bir masada oturmak istiyoruz demiştik. İnşallah bu birlikteliğin ileriki anlamlarda bu işlere şahit olmasını istiyoruz. Bugün buraya gelen tüm Ispartalı hemşehrimelerimize teşekkür ediyor saygılar sunuyorum.   
 
Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar: En güzel yatırım insana yapılan yatırımdır. Bugün Isparta’mıza yapılacak yatırım için önemli bir gündür. Burada Ticaret ve Sanayi Odası başkanımız Şükrü Başdeğirmen’in dediği gibi buraya Ankara’ya geldik. Bu ilimizin için güzel gelişmeler olacağının habercisidir. Bundan sonra hep birlikte Isparta için çok güzel işler başaracağımıza inanıyoruz.  
Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Mehmet Aybatılı:  Isparta’da yapılacak bu güzel yatırım için toplandık. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi Seçilir seçilmez hemen faaliyete geçirdi. Seçimden önce verdiği sözlerin ilk adımını attığını gördük. Hepsini kutluyorum. Yapacakları Isparta için her zaman yanlarında olacağız. Kendilerine destekliyoruz kucaklıyoruz. 
 
TOBB yönetim Kurulu Üyesi ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak, Ticaret ve Sanayi Odaları illerde çok önemlidir. Bu tabloyu görmek beni çok etkiledi. Isparta-Burdur Antalya sınırları yok. Antalya’nın taşıdığı ekonomik gücün de Isparta ile Burdur la paylaşması gerekiyor.
 
 
Isparta’ya yapılacak okulu da eğitimle ilgili yapılacak çalışmaların işareti olarak görüyoruz. 
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıkloğlu ile toplantının ardından Isparta Ticaret ve Sanayi Odası-Ticaret Borsası ve işadamı dernekleri ile Kent Konseyi Başkanının bulunduğu Isparta heyeti Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne geçti. Burada Isparta Milletvekilleri Süreyya Sadi Bilgiç, Recep Özel, Nevzat Korkmaz ve Ali Haydar Öner’i ziyaret ettiler. Isparta Milletvekilleri S.Sadi Bilgiç ve Recep Özel heyeti Plan,Bütçe Komisyonu toplantı odasında ağırladılar. Tüm görüşmelerde Isparta’nın sorunları ve sürdürülebilir kalkınma hamlesinde yapabilecekleri görüşüldü. Ziyaretlerde ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen Isparta milletvekillerine Isparta’ya hizmetlerinden dolayı teşekkür plaketi verdi. 
 
ITSO Başkanı Başdeğirmen, öncülüğündeki Isparta heyeti önce Milletvekilleri Süreyya Sadi Bilgiç ve Recep Özel’i ziyaret etti. Isparta heyetini  Isparta Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu Başkan Vekili Süreyya Sadi Bilgiç ve ile Isparta Milletvekili Recep Özel, komisyon toplantı salonunda ağırlayarak Isparta’nın sorunları  ve çözüm önerileri konuşuldu. Önemli kararlar alındı. ITSO Başkanı Başdeğirmen ITSO tarafından hazırlanan gül ve elma sektörleri beklentileri, teşvik sisteminin yeniden değerlendirilmesi, akredite kozmetik laboratuvarı raporlarını Milletvekillerine takdim edilerek rapor içerikleri tartışıldı.
 
Ardından Milletvekili Ali Haydar Öner’ ve Nevzat Korkmaz’ı da makamlarında ziyaret eden ITSO-Ticaret Borsası, işadamı dernekleri temsilcileri Isparta ile ilgili konularda görüş alışverişinde bulunarak milletvekillerine teşekkür ettiler. ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen   Milletvekili Öner ve Korkmaz’a hizmetlerinden dolayı teşekkür plaketi verdi. 
 
Ardından Isparta Valisi Memduh Oğuz, Milletvekilleri Süreyya Sadi Bilgiç, Recep Özel, Rektör Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin’in de katılımıyla Isparta Heyeti, Kalkınma Bakanı Dr.Cevdet Yılmaz’ın ziyaret ettiler.Toplantıya daire başkanlarıyla katılan Kalkınma Bakanı Dr.Cevdet Yılmaz’dan Vali Memduh Oğuz, ilim şehri Isparta projesine, Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç ve Recep Özel  teşvik ve yatırımlar, Rektör Prof.Dr.İbicioğlu, üniversite projeleri ve yeni fakülteler için,   ITSO Başkanı Başdeğirmen, gül ve kozmetik için akredite laboratuar, teşvik sistemi, gül ve elma sektörünün beklentileri, kompozit ihtisas Organize Sanayi Bölgesi ve diğer konularda destek istedi.
Isparta Valisi Memduh Oğuz , yaptığı konuşmada ilim şehri projesini ve Isparta ile ilgili genel bilgiler verdi. İlim şehri projesine destek isteyen Vali Oğuz, Isparta’nın ilim şehri projesinin hayata geçirilmesinin ilin geleceği açısından çok önemli olduğunu söyledi. 
 
SANAYİDE DAHA FAZLA OLMALIYIZ
 
Milletvekili  Süreyya Sadi Bilgiç,Isparta’nın ekonomisi, kültürel yapısı ve sorunlarıyla ilgili Bakan Yılmaz’a bilgiler verdi. Milletvekili Bilgiç şöyle devam etti: 
 
“Isparta’da eğitim düzeyi yüksek, Üniversitemiz gerçekten çok iyi noktada, hızla büyüyor hala yatırım ihtiyaçları var. Hastane, doktor, eğitim, nitelikli yatak sayısı bunların hepsinde çok iyiyiz. Ama 61 parametreli bir sosyal gelişmişlik düzeyi var. Bunlar bizim için önemli. 45 bin üniversite öğrencimiz var. Sosyal kültürel konuda üst sevide olmamız gayet doğal, doğal. Bizim var olan şeyimiz tarım, hayvancılık, hizmet sektörü  gül.  Ancak sanayi noktasına geldiğimizde biz yokuz. Organize sanayimizde çalışan sayımız 2 bin. Antep’te 5 tane OSB var Manisa’da 5-6 OSB var. Ama Isparta’da bütün organize sanayide çalışan sayımız yaklaşık 2 bin. Deri Organize Sanayimiz var sorunları kendimizi bürokrasiye anlatmamız çok zor oluyor. Devlet yatırımları eğitim sağlık konularında çok çok üst noktada olabilir ama işsizlik istihdam sanayileşme Isparta hakikaten Isparta’nın son derece ciddi sıkıntıları var. Bunların çözümü için sizden destek istiyoruz. Teşvik sisteminde yapılan değerlendirmelerde sosyo ekonomik gelişmiş endeksi parametrelerinin yeniden değerlendirilmelidir.
 
BİZ GÜLÜMÜZÜ KAYBETMEK İSTEMİYORUZ 
 
ITSO Başkanı Başdeğirmen, konuşmasında Isparta’ya akredite bir laboratuar yapılması ile gülün süs bitkilerinden çıkarılıp sanayi bitkisi olması konularında destek istedi.  Başdeğirmen şöyle devam etti: 
 
“Sizler Isparta’yı 2 markası ile tanıyacaksınız. Biz bir tanesini kaybettik. Sadece ismi kaldı. Gülcülüğümüz var. Gülcülüğümüz önde giden bir markamız ve ürünümüz ancak halıcılık gibi kötüye giden bir süreç izliyoruz. Gülcülükte çok kötü ürünler yapıyor. Biz burada gülün sanayi ürünü olmasını istiyoruz. Yağını çıkarıp dünyaya dağıtıyoruz ama destek alamıyoruz. Süs bitkisi olarak geçiyor. Burada sadece gül yağını üretip satmak bize getiri sağlamıyor bunu biz kozmetiğe çevirmemiz gerekiyor. Süs bitkisi olduğu için gülümüz yüzde 18 kdv ile değerlendiriyor diğer bitkiler yüzde 1 ödüyor.  Fransa 20 milyon dolara aldığı gül yağını 2 milyar dolar olarak geriye döndürüyor. Bizim çok önemli bir laboratuara ihtiyacımız var. Gül yağını biz üretiyoruz Ülke dışına tahlile gönderiyor bizim akredite olmuş bir laboratuara ihtiyacımız var. Gülden kozmetik olarak katma değer üreteceğiz ve kozmetik oalrak ihraç edeceğiz.Biz sizden söz alıp gitmek istiyoruz. “
 
ITSO Başkanı Başdeğirmen, Bakan Yılmaz’a projelerle,teşvik sistemi ve sektör beklentileri ile ilgili ITSO tarafından hazırlanan detaylı raporlar sundu. 
 
Toplantıda bulunan Hemşehrimiz Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbı Cihazlar Kurumu Başkan Yardımcısı Ercan Şimşek, Bakan Yılmaz’a akredite kozmetik laboratuvar ile ilgili detaylı bilgi verdi. 
 
Isparta Sanayici İşadamları Derneği Başkanı Özcan Pınarcı, Kompozit Vadisi Projesi’ hakkında bilgiler vererek destek istedi. Yatırım planlarında kompozit sektörü için özel destek talep etti ve kurulmakta olan Kompozit Ürünler İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili bilgi verdi.
 
Rektör Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, Gül Vadisi Projesinden bahsederek, Üniversitedeki laboratuarın akredite edilmesini istedi. Tıp Fakültesi Hastanesine, Hukuk Fakültesi, Engelliler Projesine ve diğer konularda üniversiteye mali destek istedi. 
 
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Tuncay Engin, BAKA havacılık serbest bölgesi projesi ile diğer BAKA projelerinden bahsetti. 
 
BİRLİK BERABERLİK OLMAZSA OLMAZ 
 
Kalkınma Bakanı Sayın Yılmaz da, Ispartalıları birlik beraberlik içinde görmekten duyduğu memnuniyeti anlattı.  Bakan Yılmaz, yapılacak değerlendirmelerden sonra Isparta’ya gereken desteği vereceğini belirterek şöyle devam etti: 
 
“Sizleri görmekten memnuniyet duydum. Bu ziyaret bana Isparta’daki birliği beraberliği gösteriyor bir ilin kalkınması gelişmesi için birlik beraberlik olmazsa olmaz unsur. Birlik sağlamadığınız sürece potansiyeller ne olursa olsun harekete geçiremiyorsunuz. Yerelde birlik beraberlik oluştuğu zaman ilin kalkınması kolay hale geliyor. Sizleri bir arada görmekten memnuniyet duydum. Şehirler önemli. Kalkınma Planımız Meclisimize sevk edildi. Plan Bütçe Komisyonunda sunumu yaptık.Bugünkü dünyada kalkınmanın birinci şartı kaliteli insanı cezbeden ortamlar oluşturmak. Bu olursa kalkınmak daha kolay. Bu ortam yoksa nitelikli insan ve sermaye için uygun bir ortam oluşturamıyorsak gelişemiyoruz. Bu çok önemli. Isparta’nın çok önemli bir avantajı var. Huzur ortamı olan farklılıklara yaklaşan birşehir. Uygun ortam dediğimizde trafikten kültürel sanatsal faaliyetlere iletişiminden ulaşımına her şeyi kast ediyoruz. Okulundan hastaneye kadar her şey çok önemli. Isparta’nın bu üstünlüğünü kalkınmaya aktarmamız lazım. İstihdam dediğimizde çok sektörlü bir yapı var. Hizmet, tarım sanayi var. Bu özelliklerin hepsinin olması gerekiyor. Ama her ilinde kendi özgü özellikleri var. 
Üniversiteleri önemsiyoruz. Üniversiteler bilimsel araştırma ve eğitim kurumlarının yanı sıra kalkınma kurumları olarak da görüyoruz. İçinde bulunduğu yöreye önemli projeler geliştiren kurumlar. Sadece yatırım için çok büyük kaynaklar aktarıyoruz. Kirazımız, gülümüz,halımız Üniversitenin derdi olmalı. Bu sektörleri nasıl geliştirip ileriye götürebiliriz bunlar konuşulmalı. Üniversitemizden bu konuda destek bekliyoruz. Rektör hocamız da oldukça aktif bu konularda destek vereceğini düşünüyorum. 
 
ISPARTA BAŞKA SEKTÖRLERE YÖNELMELİ 
 
Yeni teşvik sistemimizde farklı bir mantık geliştirdik, bir değer konuluyordu 1500 doların altında olana her türlü destek üstünde olan destek yoktu. Biz bölgesel bir teşvik getirdik, bunun dışında çok farklılıklar var. Stratejik yatırımlarda 5. Bölge teşvikleri var sağlık yatırımları, eğitim yatırımları, enerji yatırımları, madencilik yatırımları  bunlarda hangi bölgede olursanız olun 5.bölge desteği veriliyor. Dolayısıyla Isparta gibi nitelikli bir şehirde tavsiyem Stratejik sektörlere biraz daha yoğunlaşılsın. İstediğiniz konularda stratejik konular ve katma değer getirici konular. Laboratuvardan kompozit vadisine kadar, kozmetikten ihracata kadar çok önemli çalışmalar yapılıyor. Çok ucuz emeğe dayalı kalkınma stratejisi Isparta için uygun değil. Isparta’nın daha nitelikli istihdam oluşturması lazım. Daha nitelikli sektörleri cezp etmesi gerekiyor. Yatırımcıyı cezp etmeye çalışması çok önemli. Zaten bana anlattığınız şeyler bunu ima ediyor. Havacılıktan uzay sanayiden, akredite laboratuardan bahsediyorsunuz. Isparta bazı şeyleri aşmış gerçekten. Fikirleri analiz edip projeye dönüştürmek önemli. Biz her türlü desteği sunmaya hazırız. Raporları inceleyip ve fizibel olanlarına destek olacağız. “
 
 
Bakan Yılmaz , heyete katılımcılarının sorularını cevapladı ve değerlendirmelerini belirtti. 
Ardından ITSO Başkanı Başdeğirmen, Isparta lokumu,kirazı ve elmasını ikram ettiği Bakan Yılmaz’a Ispartalılar adına  hizmetleri ve desteklerinden dolayı teşekkür plaketi verdi.