Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Jeotermal Enerji, Yeraltı Suyu ve Mineral Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nevzat Özgür, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) uzmanları tarafından kapatıldığı açıklanan karbondioksit gazı sızdıran kuyunun halen gaz sızdırdığını belirtti.

Prof. Dr. Özgür, Haber32 muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık dört yıl önce sıcak su bulmak amacıyla açılan ancak karbondioksit gazı çıkan, geçtiğimiz hafta TPAO uzmanları tarafından kapatıldığı açıklanan kuyuda incelemeler yaptığını ve kuyudan gaz çıkışının halen mevcut olduğunu söyledi.

Kuyunun çevresinde yağmur suyunun biriktiğini ve suda kabarcıklar oluştuğunu anlatan Prof. Dr. Özgür, su yüzeyindeki bu hareketin kuyudan halen gaz çıkışının olduğunu gösterdiğini ifade etti. Prof. Dr. Özgür, ''Kuyunun tamamen kapatıldığını söylemek mümkün değil, halen gaz çıkışı mevcut ancak kokuda azalma var'' dedi.

Kuyunun kontrol altında tutulması ve düzenli sızan gazın ölçülmesi gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Özgür, SDÜ olarak bunu üstlenebileceklerini bildirdi.

Yakaören'de yaşanan sorunun sadece buradaki halkı ilgilendirmediğini tüm kenti etkisi altına aldığını söyleyen Prof. Dr. Özgür, kuyunun bu şekliyle tamamen kapatılmış olmadığını, ileride sıkıntı doğabileceğini savundu.

Kuyuda sondaj yapılırken kullanılan boruların da çok kaliteli olmadığını ve bundan dolayı ileride karbondioksit gazı ve sülfürik asitle etkileşim içine girdiğinde çürüyebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Özgür, ''Basınç da yüksek olursa gaz tamamen çıkış yapabilir. O zaman tehlike oluşturur'' diye konuştu.

Prof. Dr. Özgür, TPAO uzmanlarının daha önce yaptıkları incelemede kuyuyu kapatma imkanlarının olmadığını belirttiklerini, şimdi ise aynı kurumun farklı uzmanlarının kuyuyu kapattıklarını ifade ederek buna bir anlam veremediğini söyledi.