Sevgili dostlar, geçtiğimiz günlerde ITSO’nun ev sahipliğinde değerli milletvekilimiz Recep Özel’in girişim ve himayelerinde Isparta’nın Tarım ve Hayvancılığı masaya yatırıldı. Sorunların tespiti, çözüm yollarının belirlenmesi ve tarımsal ekonominin güçlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilen geniş katılımlı toplantıdan çıkan sonuç şu; Isparta için tarım ve hayvancılık ekonomisi çok önemli, ancak buna karşın Isparta tarımda tam olarak kapasitesini kullanamamakta. Sahada iyi niyetli güzel çalışmalar var, il olarak tarımdaki gücümüz yüksek, bu doğrultuda daha güzeli yapılabilir.

Efendim, son derece verimli bir toplantı oldu. Sonuç odaklı oldu. Özeleştiri yapıldı. İzlenmesi gereken ortak akıl yolu tartışıldı. Modern ve iyi tarım uygulamaları konuşuldu. Hasat sonrasında yaşanan depolama ve ambalajlama sorunlarına bağlı olarak yaşanan kayıplar konuşuldu. Ve çiftçiye, üreticiye öncülük edilmesi kararlaştırıldı.

Sevgili dostlar, biz görevimiz gereği köyleri, kasabaları ve ilçelerimizi sürekli geziyoruz. Her şart ve koşulda çiftçimizin ürettiğine şahitlik ediyoruz. Deden, babadan kalma gelenekçi üretim modellerinden uzak, modern ve iyi tarım uygulamalarını görüyoruz. Çiftçimiz, üreticimiz profesyonel bakış ortaya koyuyor. Katma değeri daha yüksek ürünleri araştırıyor, sadece bir ürüne bağlı kalmadan alternatif ürünleri araştırıyor. Ve denemesini yaparak ona göre ekim-dikim sahasını çoğaltıyor. Bu doğrultuda markalaşan çok başarılı köylerimiz, kasabalarımız var.

Isparta elma, gül, kiraz, kayısı, mantar, domates ve çilek gibi ürünlerin üretiminde merkez olmuş bir il. Domates diyarı Deregümü köyü, barbunyası ile markalaşan Garip Köyü ve kaliteli kayısı üretimiyle ünü Türkiye’yi aşan Gençali Köyü somut birer örnek. Aynı şekilde lavanta ile adını tüm dünyaya duyuran Kuyucak Köyü, ilk gül hasadının başladığı Ardıçlı Köyü, Türkiye’nin ikinci en büyük mantar üretim merkezi olan Sarıidirs Kasabası, kral sofralarına layık kiraz üretimiyle Uluborlu İlçemiz. Hepsi kalite ve markalarıyla tarımsal sektörde haklı bir başarı elde ettiler. Bu somut örnekler diğer köylerimize, kasabalarımıza örnek olabilir.

Ancak temel bir sorun var. 2017 yılında yürürlüğe giren büyük ova koruma alanı kanunu. Tarımsal üretim potansiyeli yüksek, erozyon, kirlenme, amaç dışı veya yanlış kullanımlar gibi çeşitli nedenlerle toprak kaybı ve arazi bozulmalarının önüne geçmek için çıkarılan “büyük ova” kanunun uygulanmasında sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu kapsamda çiftçi ve yatırımcı çıkış yolu arıyor. Diğer temel bir sorun fiyat istikrarsızlığı. Üretici sattığı fiyattan memnun değil, tüketici ise aldığı fiyattan. Üretici para kazanamazken, tüketici en pahalı fiyattan tüketiyor.