“Arazi toplulaştırılmadan tarımda gelişme sağlanamaz”

AK Parti Isparta Milletvekili Aday Adayı Ziraat Müh. Mehmet Ali DOLUNAY tarımda verimlilik ve kalitenin önemli olduğunu belirtti. Bu nedenle, AK Parti hükümeti tarafından hazırlanıp meclise sunulan Miras Hukuku’nda değişiklik yapılmasını içeren kanunun ivedi olarak çıkartılması gerektiğini ifade etti.
Tarım işletmelerinin sahip oldukları küçük, parçalı ve dağınık arazilerinin modern tarım işletmeciliğine göre yeniden düzenlenmesi ile daha az zaman, işgücü ve sermaye kullanımının sağlanacağı, üretim faktörlerinden en iyi biçimde yararlanarak tarımsal üretimin ve tarım işletmelerinin verimliliğinin artırılacağı ve kırsal kesimdeki nüfusun hayat standartlarının yükseltileceğini belirtti.
Miras Hukuku’nda değişiklik yapılarak Isparta’mızda dolayısıyla Türkiye’mizde bulunan parçalanmış arazilerin birleştirilmesi ve bunun sonucunda tarımsal işletmelerin büyüklüğünün ekonomik hale getirilmesinin sağlanması ile tarım sektörünün verimlilik ve kalite problemleri çözümlenmiş olacaktır. Zira AB ülkelerinde ekonomik işletme büyüklüğü 140 dönüm iken ülkemizdeki işletme büyüklükleri AB ülkelerinin çok gerisindedir.
Söz konusu kanunda yapılacak değişiklik ile geleneksel üretim yöntemlerinin bırakılıp modern tarım tekniklerinin uygulanabilir hale geleceği ve tarımda verimliliğin ve kalitenin artacağı bunun sonucunda da tarımın, milli gelir içerisindeki ve ihracattaki payının yükseleceği ve ülkemiz ekonomisinin önemli unsurlarından birisi olan cari açığın azalacağı ülkemiz insanının yüzünün güleceğini belirtti.


Ak Parti Milletvekili Aday Adayı Mehmet Ali Dolunay Kimdir? 


AK PARTİ ISPARTA MİLLETVEKİLİ ADAY ADAYI MEHMET ALİ DOLUNAY

ZİRAAT MÜHENDİSİ

1965 yılında Isparta’nın Sütçüler İlçesinin Kasımlar Kasabasında doğdum. İlk ve orta öğrenimimi Isparta'da tamamladım. 1984–94 yılları arasında 2 dönem Yedişehitler Mahallesi Muhtarı olarak görev yapan merhum Murat Dolunay’ın oğluyum.
Ankara üniversitesi Ziraat Fakültesini bitirdikten sonra 1987 yılında T.C. Ziraat bankası Adapazarı şubesinde Ziraat Mühendisi olarak göreve başladım.
Askerlik görevimi 1988 yılında Isparta ve Erzurum’da kısa dönem olarak tamamladım.
Bankanın; Adapazarı, Darende, Malatya ve Antalya şubelerinde 8 yıl ziraat mühendisi ve 7 yıl başmühendis olmak üzere 15 yıl görev yaptım.
Bu süre içerisinde, Antalya bölgesinde örtü altında muz üretiminin ilk olarak yapılması fikrini ortaya koyarak, muz üretiminin iç kesimlere kaydırılmasıyla bölge istihdamının artışına katkıda bulundum.
Bunun yanı sıra, şu anda çiftçilerin kullandığı BAŞAK KART'ın uygulanması fikrini ilk olarak ortaya koydum.
Ayrıca, örtü altı domates üretiminde hormon kullanımı yerine doğal ve lezzetli domates üretimi yapılmasına imkan sağlayan Bombus Arısı kullanımının yaygınlaştırılması için kredilendirilmesi gerektiği fikrini ilk olarak ortaya koydum. Bu fikir zaman içerisinde gelişti ve örtü altı domates üretiminde bombus arısı kullanımı yaygın olarak kullanılır hale geldi.
T.C. Ziraat Bankasının Antalya şubesinde görev yapmakta iken bankanın özelleştirme kapsamına alınması nedeniyle 2002 yılında kendi isteğim ile Orman Bakanlığına atandım.  Çevre ve Orman Bakanlıklarının birleşmesiyle oluşan Antalya İl Çevre ve Orman Müdürlüğünde Avrupa Birliği Nitrat Direktifinin Türkiye'de Uygulanması projesinde, bunun yanı sıra, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında Tarım Reformu Uygulama Projesinde görev yaptım.

12 Haziran 2011’de yapılacak olan milletvekili genel seçimlerinde; partili arkadaşlarımız ve sivil toplum kuruluşlarımızla yaptığımız istişareler sonucu, onların da teşvikiyle, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'ndeki görevimden istifa ederek AK PARTİ Isparta Milletvekili aday adayı olmaya karar verdim.

Neden milletvekili olmak istedim;

Başbakanımızın gösterdiği hedef olan, Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisi içerisinde yer alması için istihdamın ve üretimin arttırılmasını sağlayacak projeler üretip ülkemiz insanının refah seviyesinin yükseltilmesine katkıda bulunmaktır.

 

Milletvekili seçilmem halinde Isparta’mızın ve Türkiye’nin kalkınması için takipçisi olacağım tarımsal projeler;

1. İvedi olarak Miras Hukuku’nda değişiklik yapılarak Isparta’mızda dolayısıyla Türkiye’mizde bulunan parçalanmış arazilerin birleştirilmesi ve bunun sonucunda tarımsal işletmelerin büyüklüğünün ekonomik hale getirilmesinin sağlanması ile tarım sektörünün verimlilik ve kalite problemlerinin çözümlenmesi gerekmektedir. Zira ülkemizdeki işletme büyüklüğü AB ülkelerinin çok gerisindedir.

2. Devlet teşvikleriyle Tarımsal Sanayinin geliştirilmesi,
Türkiye’deki elmanın %20 sinin üretildiği Isparta’mızda, ekonomik şartlara bağlı olarak oluşabilecek ürün dolayısıyla gelir kayıplarının önlenmesi ve istihdamın artırılması için tarımsal sanayinin desteklenerek geliştirilmesi gerekmektedir.

3. Süt ve yavru verimi yüksek olan küçük ve büyükbaş damızlık hayvan ırklarının devlet desteğiyle Isparta'mıza getirilerek çiftçimizin refah düzeyinin yükseltilmesi

4. Dünya pazarlarının talep ettiği elma çeşitlerinin devlet teşvikiyle üretiminin yaygınlaştırılması

5. Organik tarım üretiminin iklim ve toprak isteklerine uygun olan Isparta’mızda organik tarımın teşvik edilmesi,

6. Örtü altında sebze ve kesme çiçek üretiminde modern tarım tekniklerinin yaygınlaştırılması ile ilgili eğitim çalışmalarının yapılması,

7. Orman vasfını kaybetmiş araziler ile hazine arazilerinde özel ağaçlandırma projelerinin uygulanması ile ilgili bilgilendirme çalışmaları yapılarak müteşebbislerin teşvik edilmesi ve bu arazilerin ekonomiye katkısının sağlanması,

8. Orman köylülerine kullandırılan Orköy kredilerinin uygulanması ile ilgili başlatılmış olan mevzuat yenilenmesi çalışmalarının takipçisi olup daha büyük sermaye yapısının orman köylerine girişinin sağlanması ile orman köylerinde istihdamın artırılması,

9. Meyvecilikte geççi çeşitlerin geliştirilmesi ile ilgili çalışmalar yapılmasının sağlanması ve bunun sonucunda don tehlikesinin önlenerek çiftçinin ürün ve emek kayıplarının en aza indirilmesi,

10. Tıbbi ve aromatik bitkilerin üretiminin ve sanayisinin devlet teşviki ile geliştirilmesi ve bu konuda Isparta'mızın marka haline getirilmesi,

11. Isparta’mızın elma üretim alanının %65’ ini oluşturan ve 6-7 yılda verime gelen, dekara verimi 3 ton olan, ürün kalitesi olmayan klasik elma üretim alanlarının;  3 yılda verime gelen, homojen meyve veren ve klasik elmaya göre yüksek verimli olan tam bodur meyve bahçelerine dönüştürülmesi ile Isparta Elması’nın marka haline getirilmesi,

12. Ziraat Bankası’ndan büyükbaş ve küçükbaş besi kredisi alan çiftçilerin işletmelerinin faal olması şartıyla, vadesi gelen borçlarının sadece faizini ödemelerine imkan sağlanması,
Zira, çiftçiler vadesinde borcunu ödeyebilmek için tefeciden yüksek faizli borç para almak zorunda kalıyorlar. Vadesinde borcunu ödeyen çiftçinin bir veya iki gün sonra kredisini tekrar geriye alabildiği düşünülürse bir veya iki gün için tefeciden yüksek faizli kredi almasının önlenmesi gerekmektedir.


Yukarıda belirttiğim projeleri gerçekleştirmemiz halinde Isparta’mızın dolayısıyla Türkiye’mizin ekonomisi büyüyecek hemşerilerimizin ve tüm Türkiye’nin yüzü gülecektir.


                                                                   Ziraat Müh. Mehmet Ali Dolunay
                                                              Ak Parti Isparta Milletvekili Aday Adayı
                                                                         Tel: 0 532 546 46 16