Isparta’nın Keçiborlu İlçesine bağlı Ardıçlı Köyünde 8 Mayısta başlayan gül hasadı 8 Haziran itibariyle sona erdi.

Dünya gülyağı ihtiyacının %65’nin karşılandığı Isparta’da ilk güller Ardıçlı Köyünde açmıştı.

Bu sene Isparta genelinde gül hasat sezonu istenilen düzeyde olmazken, Ardıçlı Köyünde gül sayesinde yüzler güldü.

1200 TON GÜLÇİÇEĞİ, 400 KİLOGRAM GÜLYAĞI

Ardıçlı Köyünde geçen yıla göre rekoltede %30 artış var. 1200 ton gül çiçeğinden 400 kilogram gülyağı elde edilerek milli ekonomi adına 13 milyon liralık katma değer sağlandı.

GÜL KOKUSU TÜM DÜNYAYA ARDIÇLIDAN YAYILIYOR

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Ardıçlı Köyü Muhtarı Alaattin Tezcan; “Güller ilk olarak burada açılıyor. Gül kokusu tüm Türkiye’ye ve Dünya’ya Ardıçlı Köyünden yayılmaya başlıyor. Bu mutluluk verici bir özellik” diye konuştu.

1800 TARIM İŞÇİSİ İSTİHDAM EDİLDİ

Sezon içerisinde her gün 1800 tarım işçisi çalıştırdıklarını belirten Muhtar Tezcan; “Suriyeli, Güneydoğulu ve Romanlardan oluşan tarım işçileri gülümüzü kilogramı 1 lira 700 kuruştan topladı. Karşılıklı ikili ilişkilerimiz sayesinde çok şükür hiçbir sıkıntı çekmeden sezonu tamamladık.

3 adet çadır kent oluşturduk. Suyunu verdik, elektriğini verdik. İnsani olarak ne gerekiyorsa yardım ettik, ihtiyaçlarını karşıladık. Onlarda bizim gülümüzü en iyi şekilde topladı.

İlk hasat başladığında 2800 kilogram gülden 1 kilo gülyağı çıkarırken, sezon sonuna doğru 3500 kilogramdan 1 kilo yağ çıkmaya başladı. Bunu mevsime bağlıyoruz. Yağmurlar kesilerek havalar birden ısınınca gül çiçeğinde randıman düştü” dedi.

ESKİ GÜL BAHÇELERİ GENÇLEŞTİRİLİYOR

Gül konusunda yeni projelerin olduğuna dikkat çeken Muhtar Tezcan; “Köyümüzde 3 adet modern yağ işleme fabrikası var. Ve 3 bin dekarın üzerinde gül bahçemiz var. Tamamı damlama sulama ile sulanmakta. Biz yeni dikim alanlarından ziyade mevcut gül bahçelerinde gençleştirme çalışmalarına önem veriyoruz. Randıman ve verim düşüklüğü yaşanan bahçelerde gençleştirme çalışmalarına önem veriyoruz. Bu şekilde emeğimiz boşa gitmemiş oluyor” diye konuştu.

GÜLÜN BAŞKENTİ ARDIÇLI KÖYÜDÜR

Yeni bir yönetim olduklarına değinen Ardıçlı Köyü Muhtarı Alaattin Tezcan, adaletli yönetim anlayışına vurgu yaparak şunları söyledi; “Biz azalarımızla birlikte 31 Mart tarihinde seçildik. Allah’ın izniyle Hz. Ömer adaletiyle yöneteceğiz. Terazimiz doğru tartacak, şaşmayacak. Köyümüzün her hakkını savunacağız. Gülün başkenti Ardıçlı Köyüdür. Gül kokusu tüm dünyaya buradan yayılmaya başlıyor. Bu konuda tevazu göstermeyeceğiz. Çünkü bu bir gerçek.”     

ÇALIŞKAN ARDIÇLI HALKI HER ALANDA BAŞARILIDIR

Köy ekonomisinin %90 güle dayalı olduğuna dikkat çeken Muhtar Tezcan; “Alternatif ürün ve alternatif gelir olarak seracılığa ve zeytinciliğe önem vereceğiz. Vatandaşlarımıza bu yönde destek olacağız ve bilinçlendireceğiz. Seracılık ve zeytincilik alanlarında imkan ve kabiliyetimiz var. Vatanına, bayrağına, dinine bağlı çalışkan Ardıçlı halkının bu konuda da başarılı olacağına inancım tam” dedi.

GÜL TURİZMİNE ÖNMEM VERİLECEK

 Gülün turizm değerine değinen Muhtar Tezcan; “Bu sene 50 bin ziyaretçi geldi. Bu rakam gelecek senelerde inşallah daha da artacak. Ancak bize düşen görevler var. Önce gelenleri ağırlayabileceğimiz fiziki mekanları oluşturmamız gerekiyor. Çadırı, tuvaleti, konaklaması gibi altyapıyı tamamladıktan sonra tur operatörleriyle görüşmeye başlayacağız.

Ayrıca önümüzdeki senden itibaren tüm köy halkının faydalanabileceği gül festivali düzenlemeye başlayacağız. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığına müracaat ederek onaylı ve destekli festival yapacağız” diye konuştu.