Isparta'da bir hastalığa bağlı olmaksızın aşırı boyutta el, koltuk altı ve yüz terlemeleri sorunu yaşayan 30 kişiye göğüs boşluğundan girilerek terlemeye neden olan sinirler kesildi, kişinin aşırı terlemesi engellendi.

Isparta Devlet Hastanesi Kalp Damar Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Harun Düver, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Isparta'da ilk defa aşırı terlemeyi önlemeye yönelik bir operasyon gerçekleştirdiklerini belirtti. Operasyona endoskopik torakal sempatektomi adı verildiğini aktaran Düver, el, kol altı ve yüzde aşırı terleme sıkıntısı yaşayanlara uygulandığını ifade etti.

El, koltuk altı ve yüz terlemesinin bölgesel terleme olduğunu ve çoğunlukta herhangi bir hastalığa bağlı olmadığını kaydeden Düver, genel vücut terlemesinin bazı hastalıkların işareti olduğunu aktardı. Bölgesel aşırı terleme sorununun da her 100 insandan ikisinde görülebildiğini söyleyen Düver, insan sağlığı açısından herhangi bir zararının olmadığını belirtti. Ancak psikolojik açıdan olumsuz etkiler yaratabildiğine işaret eden Düver, ''Kişinin sosyal ve çalışma yaşamını, okuldaki, işindeki başarısını olumsuz etkileyebildiği gibi bu durum zamanla kişinin ruhsal durumunu da olumsuz etkilemektedir. Toplum içine çıkan insan, elinin aşırı terlemesinden dolayı tokalaşmaktan kaçar'' dedi.

Aşırı terlemenin giderilmesi için insanların sürekli krem veya roll-on kullandıklarını ancak bunun da sadece masrafa yol açtığını, herhangi bir faydasının olmadığını savunan Düver, el ve koltuk altına yapılan botoks uygulamasının da geçici ve pahalı olduğunu ifade etti. Aşırı terlemeye en etkin tedavi yöntemin cerrahi teknikler olduğuna işaret eden Düver, sözlerine şöyle devam etti:

''Göğüs boşluğundan iki adet küçük kesi açılıyor ve küçük bir kamera ile alet yardımıyla giriliyor. Bu bölgede bulunan avuç içlerinde ve koltuk altında terlemeye neden olan sinirler cerrahi teknikle yakılarak ya da kesilerek çıkartılıyor. Hastanın daha ameliyat esnasında ellerinde kuruma oluşuyor. Aşırı terlemenin önüne geçilmiş oluyor. 30 kişide uyguladığımız yöntemle yüzde yüz başarı elde ettik.''

Bu uygulamanın vücuda herhangi bir olumsuz etkisi olmadığına dikkati çeken Düver, kesilen sinirin tamamen terleme için fonksiyon gördüğünü, el ve kol hareketleri ile ilgisi bulunmadığını kaydetti.
Yaz mevsiminin geldiğini hatırlatarak, aşırı terleme sıkıntısı yaşayanların problemlerinin de artacağını aktaran Düver, aşırı terleme sıkıntısı yaşayanların doktora başvurarak, bu sorunlarından kurtulabileceklerini belirtti.