‘ASKERİMİZİN ATTIĞI MERMİNİN PARASINI KAZANMAK İÇİN, GECE GÜNDÜZ ÇALIŞACAĞIZ’

Türkiye’nin büyümesi için askeri ve ekonomik mücadelesinin devam ettiğini söyleyen ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen “Türkiye geçen yıl Fırat Kalkanı operasyonunda El-Bab’a girdi. Bu yıl Afrin’de teröristlere karşı mücadele veriyoruz. Ama bir taraftan da ekonomiyi geliştirmek, Türkiye’yi büyütmek için mücadele devam ediyor. Ocak ve şubat aylarındaki ihracat artışı bunun göstergesi. Orada hayatını ortaya koyarak mücadele eden askerlerimizin attıkları merminin, bombanın parasını kazanmak için bizde burada görevimizi yapacağız. Gece gündüz çalışarak fedakarlık yapacağız” dedi.

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliğinin ihracat rakamlarını açıkladığı basın toplantısının açılışında yaptığı konuşmaya Afrin’de devam eden Zeytin Dalı Operasyonunda şehit olan Ispartalı Burhan Açıkkol ile ilgili taziyelerini bildirerek başladı. Türkiye’nin bölünmez bütünlüğü için devam eden Zeytin Dalı operasyonunda şehit olan tüm askerlere rahmet Türk milletine sabırlar dileyen ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Isparta’nın Türkiye ortalamasının üzerinde bir ivme ile ihracatını artırdığını söyledi.

URGE PROJESİNİN VERİMİ ALDIK
Isparta’ya ve Türkiye ekonomisine hizmet için dışa açılmanın zorunlu olduğuna dikkat çeken Başdeğirmen, “oturduğumuz yerden Isparta’ya hizmet etme şansımız yok. Bu nedenle dışa açılmak için Urge projeleri yaptık. Isparta’da ürettiğimiz elmanın ancak %4’ünü ihraç edebiliyoruz. Bu nedenle elma ihracatı için bir Urge projesi yaptık. Urge projesi ile daha önce bir kilo elma satmadığımız 1,5 milyar nüfusa sahip Hindistan’a elma ihraç etmeye başladık. Urge projesinin verimini aldık bu yıl en çok ihracat yaptığımız ülkelerden biri Hindistan. Yine Dubai, Suudi Arabistan gibi ülkelere elma ihracatı başladı” dedi.

DIŞARIDAN YAPILAN GÜMRÜKLEME ISPARTA’NIN İHRACATINA YANSIMIYOR
Isparta’nın ihracatının daha fazla olmasına rağmen mermer gibi ürünlerde dışarıdan yapılan gümrüklemnin ihracat rakamlarına yansımadığını söyleyen ITSO Başkanı Başdeğirmen “Bunun yanında Urge kapsamında gittiğimiz ülkelerde diğer meyvelerimizi de anlatıyoruz. Biz yıllık 81 bin ton üretimle kirazda da Türkiye birincisiyiz, şeftali ve kayısı üretiminde de iyiyiz. Isparta olarak mermerden de çok istifade ediyoruz. Fakat dışarıya giden dışarıdan gümrüklenen mermer Isparta kayıtlarına yansımıyor. Mermer Isparta’dan çıkarılıyor, Isparta’dan yükleniyor, fakat gümrüklenmesi İzmir’den, Antalya’dan yada Mersin’den yapıldığı için bizim kayıtlarımıza girmiyor” şeklinde konuştu.

ISPARTA’YA EXİMBANK BİRİMİ KURULSUN
İhracatçıların Eximbank kredi desteğinden daha kolay yararlanabilmesi Exmbank biriminin Isparta’da açılması noktasında girişimleri olduğunu söyleyen Başdeğirmen “İhracatçılarımızın hepsinin Eximbank ile çalışması var. Geçen aylarda meclis başkanımızla beraber Eximbank Genel Müdüründen randevu aldık ve görüşmeye gittik. Biz Isparta’ya Eximbank’ın bir birimini açmanızı istiyoruz dedik. Peki açalım sizin ihracatınız ne kadar? Diye sordu. 265 milyon dolar dedik. Bize ihracatı 500 milyon doların altında olan yerlere Eximbank birimini açamayız diye cevap verdi. Bizde sadece kendimiz için istemediğimizi Burdur ile Isparta arasının 20 km olduğunu ve Burdur’unda 250 milyon ihracatı bulunduğunu söyledik. Peki bu konuda çalışalım dediler ve bir ekip geldi. Bu konuda Isparta’da ön çalışma yaptı. Olumlu gelişmeler var bu noktada. Bu konudaki talebimizi Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanımıza da ilettik” diye konuştu.

ŞUBAT AYI İHRACATINDA ÖNCEKİ YILA GÖRE %39 ARTIŞ
2018 yılında ihracat rakamlarının her ay büyük bir ivme ile arttığına dikkat çeken Başdeğirmen konuşmasında “Biz bir önceki yıl 230 milyon dolar olan ihracatımızı bu yıl 265 milyon dolara çıkarmışız. Türkiye ortalamasının üzerinde bir artışımız var. Bu rakamları görünce bize de teşvik oluyor. Bir önceki yıl ocak ayı ihracatına göre bu yıl ocak ayı ihracatımızda %50 oranında artış var. Şubat ayında %39 oranında artışımız var. Kış aylarında olmamıza, zor bir süreçten geçmemize rağmen bu gelişme yakalanmış” ifadelerini kullandı.

GECE GÜNDÜZ ÇALIŞACAĞIZ
Türkiye’nin büyümesi için içerde ve dışarıda mücadelenin devam ettiğine dikkat çeken Başdeğirmen “Türkiye geçen yıl Fırat Kalkanı operasyonunda El-Bab’a girdi. Bu yıl Afrin’de teröristlere karşı mücadele veriyoruz. Ama bir taraftan da ekonomiyi geliştirmek, Türkiye’yi büyütmek için mücadele devam ediyor. Ocak ve şubat aylarındaki ihracat artışı bunun göstergesi. Orada hayatını ortaya koyarak mücadele eden askerlerimizin attıkları merminin, bombanın parasını kazanmak için bizde burada görevimizi yapacağız. Gece gündüz çalışarak fedakarlık yapacağız.

BAİB’in Batı Akdeniz için ortaya koyduğu geçen yılki 1,6 milyon dolar hedefi aşıldı. Bu yıl hedef 2 milyon dolar o hedefi de aşacağımıza inanıyorum” dedi.

Kaynak: Gülses Gazetesi