Vatani görevlerini yapmak için askere uğurlanacak gençler için Sav Kasabası Belediye Düğün ve Kongre Salonunda program düzenlendi.

Düzenlenen programda  Kur'an-ı Kerim okundu,askere gidecek gençler tanıtıldı,askerliğin anlamı hakkında konuşma yapıldı.

Programda Sav Taşlık Camii İmam Hatibi Mehmet Gül tarafından Kınalı Hasan mektubu anlatıldı.İşte o mektup:

Çanakkale Savaşının Unutulmazı Kınalı Hasan'ın Mektubu

Annesi Hatice Hanım'dan Kınalı Hasan'a Mektup:

Çanakkale köylerinden her gün yüzlerce genç savaşa katılmak üzere birliklerde toplanmaktadır. Acemi askerlerin eğitim ve teçhizatı tamamlandıktan sonra cepheye gönderilmektedir. Yüzbaşı Sırrı Bey, ikindi vakti yeni gelen erleri teftiş ederken, içlerinde bir tanesinin saçının bir tarafının kınalanmış olduğunu görür ve takılır:

-"Hiç erkek kınalanır mı?"

Mehmetçik:

-"Buraya gelmeden evvel, anam kınalamıştı komutanım" der ve sebebini bilmediğini ilave eder. Komutanın isteği üzerine anasına yazdığı mektupta;

"Niye benim saçımı kınaladın?" diye sorar. Gelen cevabi mektupta şunlar yazılıdır:

Ey gözümün nuru Hasan'ım,

Köyümüzde rahat rahat oturalım mı? Vatan sevgisi içimizde alev alev yanıyor. Sen ecdadından, babandan aşağı kalamazsın... Ben, senin anan isem, beni ve seni Allah yarattı, vatan büyüttü. Allah, bu vatan için seni besledi. Bu vatanın ekmeği iliklerinde duruyor... 

Sen bu ailenin seçilmiş bir kurbanısın...

Hasan'ım söyle zabit efendiye...bizim köyde kurbanlık ayrılan koyunlar kınalanır... Ben de seni evlatlarımın arasından vatana kurban adadım. Onun için saçını kınalamıştım...

Allahın hükmüyle, Allah, seni İsmail Peygamberi'in yolundan ayırmasın. Seni melekler şimdiden rahmetle anacaktır.

Gözlerinden öperim.

Annen Hatice

Kınalı Hasan, bu güzel vatana adanmış bir adaktı. Cephede savaşır, savaşır. Sonra yaralanır, geriye alırlar... Cephenin hemen gerisinde, Kocadere Köyündeki Sargı Yerine getirilir. Fakat Kınalı Hasan tedavi görmeden ruhunu teslim etmiştir. Diğer şehit olanlarla birlikte, Hasan'ın da kimlik tesbiti yapılıp, köy mezarlığına gömeceklerdi. Bu işlerle görevli Zabit Namzedi (subay adayı) Mehmet Efendi, Kınalı Hasan'ın üzerini aradı, anasının mektubunu ve bir de tamamlanmamış bir şiir karalaması buldu.

"Anam yakmış kınayı adak diye, Ben de vatan için kurban doğmuşum.

Anamdan Allah'a son bir hediye, Kumandanım ben İsmail doğmuşum..."

Onu doğuran ana içtenliğin, sevginin, inancın ta kendisiydi.

Kaynak:Çanakkale Mektupları'ndan alınmıştır.

Mehmet Gül'ün Kınalı Hasan anlatımı salondakilere duygusal anlar yaşattı.

Belediye Başkanı Mustafa Avşar  Asker Şiirini okudu ve kazasız belasız gidip gelmeleri için dualar yapıldı.

Programa Sav Belediye Başkanı Mustafa AVŞAR,Sav Kasabası Muhtarları,Belediye başkan adayları, asker aileleri ve vatandaşlar katıldı.

Programın sonunda asker adayı gençlerle vedalaşıldı ve kasaba halkına ikramda bulunuldu.