Mimar Hakan Demirtaş, "Merkez’de doğru 18-19 uygulamaları yapılsın 400 bin yapı rezervi çıkar. Böylece yeni imar alanına ihtiyaç kalmaz. Arsa fiyatları düşer. O zaman ev, işyeri fiyatları uygun hale gelir" dedi.

Mimar Hakan Demirtaş, Merkez’de 400 bin konut, işyeri, eğitim, sağlık, sosyal donatı, yeşil ve çocuk zekâ oyun alanları sair donatıların konuşlandırılabileceği rezervin bulunduğunu söyledi. Demirtaş, ancak 3194 sayılı İmar Kanunu’nun Arazi ve Arsa Düzenlemesi (18- 19 Uygulamaları) maddesinin etkin ve verimli kullanılamadığı için anılan donanımların sadece 90 bin sınırında kaldığını söyledi.

-Yeni imar alanı açmaya dâhi gerek yok

Isparta’da ’18- 19 Uygulamaları’ aydınlığında İmar Planı yapıldığı takdirde, birçok temel sorunun çözüleceğini savunan Demirtaş, şöyle dedi: “Doğru 18- 19 Uygulamaları yapılsın; 420 bin yapı rezervi açığa çıkar. Böylece yeni imar alanına ihtiyaç kalmaz. Arsa fiyatları düşer. O zaman ev, işyeri fiyatları uygun hale gelir.”

-En büyük eksik ‘semt kültürü’ yokluğu

Mimar Demirtaş, Isparta’da cazibe merkezlerinin mahallelere dağıtılamamasının da büyük bir problem yarattığını söylüyor. Demirtaş, “Isparta’da semt kültürü yok. Çünür’de, Işıkkent’te, Halıkent’te ikamet eden işini ‘Merkez’de görmek zorunda kalıyor. Bu da trafik başta olmak üzere birçok sorunun ana kaynağını oluşturuyor. Yeni cazibe merkezleri yaratılmalı” diyor.

-18- 19 Reformu Şart

Mimar Hakan Demirtaş, hâlihazırdaki Isparta’nın konuşlu olduğu alanlarda 420 bin yapı stoku rezervi bulunduğunu söyledi. Merkez’de mücavir alan sınırları içerisinde konut, işyeri, eğitim, sağlık, sosyal donatı, yeşil ilâ çocuk zekâ oyun alanları sair donatılardan oluşan 420 bin yapıtın kurulabileceğini anlatan Mimar Demirtaş, reform yapılmasını önerdi. Demirtaş, 420 bin rezerv olmasına karşın mücavir alandaki yapıtların toplamının ortalama 90 bin olduğunu kaydetti. Mimar Hakan Demirtaş, bu problemin en temelinde de 3194 sayılı İmar Kanunu’nun Arazi ve Arsa Düzenlemesi (18- 19 Uygulamaları) maddesinin etkin ve verimli kullanılamamasının yattığını kaydetti. Bu sorunun çözümü için de köklü şekilde 18- 19 Uygulamaları aydınlığında İmar Planı yapılması gerektiğini belirten Demirtaş, şöyle dedi:

-Yapı fiyatları düşer

“Isparta’da net olarak söylüyorum; 420 bin yapı rezervi var. Ancak tarihsel süreçte 18- 19 Uygulamaları etkin, verimli ve sağlıklı şekilde yapılamadı. Büyük bir israf oluştu. Mücavir alanlarda şimdi 90 bin yapıt var. 

Eğer, 18- 19 Uygulamaları çok sağlıklı bir şekilde yapılırsa Isparta devasa ölçekte bir alan kazanacak. Böylelikle de Yeni İmar Alanı açmaya gereksinim dâhi kalmayacak. 
Arsa üretilmiş olacak. Bu da zincir etkisi yapacak. Ne olacak? Arsa fiyatları düşecek. (Şu an Çünür Mahallesi’nde ‘Yeni Şehir’ inşa ediliyor. İmara yeni açılan alanlarda arsa payı yüzde 45- 55 bandında ilerliyor)

18- 19 Uygulamaları aydınlığında üretilen arsa fiyatları aşağı çekecek. Arsa payı fiyatları düştüğü an direkt yapı fiyatlarına yansıyacak. Isparta’da yapılar daha ucuza satılabilecek. Dediğim gibi bu bir çarpan etkisi. Zincir. 

Tüm taraf kurum ve kurullar Isparta için bir araya gelmeli. Siyaseti bir kenara bırakmalı. Başka algıları, farklı beklentileri zihinlerden çıkarıp ortak payda Isparta için 18- 19 Uygulamaları yapmalı. Kazanan Isparta olacaktır. Arsa israfı ortadan kalkacaktır.”

-Isparta’da ‘semt kültürü’ yok

Isparta’da ‘semt kültürü’ oluşmamasının şehircilik bağlamında bir dizi sorunları da beraberinde getirdiğini kaydeden Demirtaş, bunun artık çözülmesi gerektiğini söyledi. Kamu Yönetimi başta olmak üzere artık kurumların yeni cazibe merkezleri yaratılması bağlamında farklı mahallere dağıtılmasını öneren Demirtaş şu analizde bulundu:

“Isparta Mimar Sinan, Cumhuriyet, Kaymakkapı ve birkaç noktadan ibaret oldu.
İstiklâl ya da Damgacı Sokak’ta oturan da işini ‘Merkez’de görmek zorunda. Çünür, Halıkent, Binbirevler, TOKİ de ikamet eden de işini ‘Merkez’de görmek zorunda kalıyor. 
Son yıllarda cazibe merkezlerinin dağıtılması açısından güzel gelişmeler var (İstanbul Yolu, Şehir Hastanesi) ama kesinlikle yeterli değil.

Bornova’da yaşayan kişi işini görmek için Karşıyaka’ya gitmez. Ya da Buca’daki bir vatandaşın Konak’ta işi olmaz. Isparta’nın da artık bu kültürü inşa etmesi gerekiyor. Aksi takdirde hâlihazırda çarpıcı örnekleri olduğu gibi trafik yoğunluğu; otopark sorunları yaşamaya devam ederiz.

Yeni cazibe merkezleri olmalı. Her mahalle ekonomik, sosyal, kültürel ve sanatsal olarak yaşamalı. Isparta’da bu niteliklere haiz birim sayısı bir elin parmaklarına yaklaşamıyor. Biz bu sorunu kökten çözmeliyiz artık.”

-Kentsel Dönüşüm: Yüzyılın fırsatlarından biridir

31 Mayıs 2012’de yayınlanan ‘6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’ için ‘yüzyılın en önemli fırsatlarından biri. Kent sağlıklı bir şekilde dönüştürülebilir’ tanımında bulunan Mimar Hakan Demirtaş, daha etkin çaba gösterilmesini istedi.

Isparta’nın ‘I. Derece Deprem Kuşağı’nda yer aldığına atıf yapan Mimar Demirtaş, eski mahallelerin dönüştürülmesi gerektiğini savundu. 

-Yapı Denetim Sistemi’ne tam güven duyulabilir

1 Ocak 2011’de Isparta’da da uygulanmaya başlanan Yapı Denetim Sistemi’nin çok sağlıklı bir şekilde devam ettiğini anlatan Mimar Hakan Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

''2011’den 2015 yılına kadar Yapı Denetim Sistemi içerisinde iş, proje ve artı değer ürettim. İşin içerisinde uzun dönem kaldığım için biliyorum ki; Isparta bu konuda tam güven duyabilir.

Yapı Denetim Sistemi’nin sağlıklı bir şekilde işlediği illerin başında Isparta geliyor. 

Projeler Yapı Denetim Sistemi dâhilinde uygulanıyor. 2011 sonrası yapılar çok güvenli

-Projeler yapılırken 9 şiddetindeki deprem hesaplanıyor

Projeler yapılırken 9 şiddetindeki deprem hesaplanıyor. Isparta ayrıca kaçak yapılaşma olmayan ender illerden biri. Tüm bunlar çok pozitif değerler. 
Ancak 15 senenin üzerindeki yapıların yüzde 70’i deprem açısından çok da sağlıklı değil. Bu açıdan diyorum Afet Kanunu’nun yüzyılın fırsatlarından biri olduğunu.
Sözün özü, eski mahalleler Kentsel Dönüşüm ile sağlıklı hale getirilmelidir. Yapı stoku yenilenmelidir.”

İLETİŞİM KANALLARI:

Hakan Demirtaş Mimarlık

Çelebiler Mahallesi 1409 Sokak No: 2 - 32100- Isparta
KURUMSAL TLF: 0 (555) 338 15 85