Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün Isparta ve Burdur'a gelişinin 81. yıl dönümü düzenlenen törenlerle kutlandı.

     Isparta'daki yıl dönümü etkinlikleri, ''Ata'ya saygı yürüyüşü'' ile başladı. Vali Memduh Oğuz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Şahingöz ve Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın'ın da katıldığı yürüyüş, Atatürk'ün 81 yıl önceki güzergah izlenerek, Anadolu Teknik Lise-Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi önünden, Valilik binasına kadar sürdü.

     Etkinlikler çerçevesinde Hükümet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Yıl dönümü dolayısıyla anıtın yanında bulunan meşale de yakıldı.

     Buradaki törende konuşan Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Atatürk'ün, Türk milletinin birleştirici, toparlayıcı ve hiç tükenmeyen tek enerji kaynağı olduğunu söyledi.

     Günaydın, Atatürk'ün inançlarından, özlemlerinden aldığı gücü, tekrar milletine yansıttığını ifade ederek, ''Atatürk'ün en güzel gerçeği ve özelliği buydu'' dedi. Günaydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

     ''Çalışmaları yeni vatanı ve yeni devleti ebedi güvenceye alan büyük ve eşsiz bir inkılapçıydı. Türk'e tarih, Türk'e dil, Türk'e töre, Türk'e güven, Türk'e yükselme aşkı veren Yüce Türk Atatürk'tü. Çünkü Türk milleti kendi bağrından çıkardığı o varlıkla birleşmişti. Gazi Mustafa Kemal, millet davası, millet çıkarları, millet hedefleri, millet politikaları ve millet beklentileri ile hizmet etmiştir.

Diline, örfüne, kültürüne, töresine bağlılığını koruyup, geliştirilmesini her platformda anlatmıştır. Onurlu ve saygın bir millet olmanın ilk örneğini ortaya koymuştur. Türk olarak toplumun ötesinde Türk gibi düşünmenin ve yaşamının gereğini ve gücünü öğreten yine Atatürk idi.''

     Yusuf Ziya Günaydın, Atatürk'ün 17 Ekim 1922'den sonra yurt içinde 44 gezi düzenlediğini, bu dönemde toplam 881 gününü halkın içinde Anadolu'yu gezerek geçirdiğini anlattı. Büyük Önder'in bu gezilerinde köylü, esnaf, tüccar, sanayici, memur ve öğrencilerle bir araya geldiğini belirten Günaydın, ''Atatürk millet, millet Atatürk özdeşliğini öğretmiştir. Bilim ve teknik çalışmalarını önemli kabul etmiş, eğitim ve öğretimin önemini gezilerinde ısrarla her yerde söylemiştir'' diye konuştu.
     Günaydın'ın konuşmasının ardından Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Öğretmenler Halk Oyunları Topluluğu bir gösteri yaptı. Etkinlikler kapsamında Belediye Mehter Takımı da Belediye İşhanı önünde gösteri sundu.
    
     -BURDUR'DAKİ ETKİNLİKLER-
    
     Atatürk'ün Burdur'a gelişinin 81. yıl dönümü de kentte düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.
     Etkinlikler kapsamında Çatalpınar Kavşağı'ndan Cumhuriyet Meydanı'na kadar düzenlenen yürüyüşe, Burdur Valisi Süleyman Tapsız, milletvekilleri Mehmet Alp, Bayram Özçelik ve Ramazan Kerim Özkan, Garnizon Komutanı Kurmay Albay Cengiz Özen, Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, İl Jandarma Komutanı Albay Enver Aydın, diğer yetkililer ve vatandaşlar katıldı.

     Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törende de Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
 

    Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, buradaki törende yaptığı konuşmada, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kente gelişinin 81. yılını ilk günkü coşku ve heyecanla kutladıklarını söyledi.
 

    Cumhuriyet'in ilk yıllarında Atatürk'ün, yurt gezilerine çıktığını ve bu gezilerinden birinde 6 Mart 1930'da Burdur'a geldiğini anlatan Akkaya, ''Bugün de aynı coşku ve heyecanla Atatürk'ün ilimize teşrifinin 81'inci yıl dönümünü kutluyoruz.

Bugün, Atatürk'ü ağırlamanın, ilimizde konuk etmenin sevincini yaşarken, bir yandan da O'nun gösterdiği, işaret ettiği hedeflere ulaşma arzumuzu, motivasyonumuzu da yeniden canlandırmış oluyoruz'' dedi.

     Törende öğrenciler halk oyunları gösterileri sundu.
 

    Öte yandan, Garnizon Komutanı Kurmay Albay Cengiz Özen'in anıta çelenk koyduğu sırada töreni izleyenler arasında bulunan bir grubun ''Mustafa Kemal'in askerleriyiz'', ''Türkiye laiktir laik kalacak'' sloganları attığı duyuldu.