İlk duruşması 12 Mart'ta başlayacak olan Belediye operasyonuna yönelik davanın iddianamesinde şok suçlamalar yer alıyor. Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydının tutuklu kayınbiraderi Belediye Genel Koordinatörü Mehmet Ateşgül'ün kurucu ve lideri olduğu iki ayrı çıkar amaçlı suç örgütü kurduğu öne sürüldü. İddianamede Başkan Yardımcısı Resul Göçer için de örgüt yapılanmasında ikinci adam nitelendirmesi yapıldı.

 

İzmir Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılıp Isparta Cumhuriyet Savcılığı tarafından sürdürülen soruşturma sonrası Isparta Belediyesi'ndeki görevliler ile bu görevlilerle ortaklık kurduğu belirtilen bazı firmaların sahiplerine yönelik suçlamaları içeren iddianame tamamlandı. Cumhuriyet Savcıları Osman Göğebakan ve Taner Tutumlu tarafından hazırlanan 172 sayfalık o iddianamede belediye yöneticilerinin önderliğinde çıkar amaçlı iki suç örgütünün kurulduğu ifade ediliyor.
 
İHALE YÖNLENDİRMESİ İDDİASI
 
İddianamede her iki suç örgütünün de kurucusu ve lideri Belediye Genel Koordinatörü aynı zamanda Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın'ın kayınbiraderi Mehmet Ateşgül olarak nitelendiriliyor. İkinci adam konumunda ise Başkan Yardımcısı Resul Göçer yer alıyor.    Birinci örgüt çatısı altında Ateşgül ve Göçer'in Belediye Başkanlığı kaynaklarından haksız kazanç elde etmek amacıyla,   başta reklamcı Nurkaya Dursun olmak üzere bazı firma sahipleriyle Belediye'ye iş yapan firma sahipleriyle gizli ortaklılar kurdukları ve belediyenin hizmet alımlarına yönelik ihaleleri bu firmalara yönlendirerek ihale ve edimin iflasına fesat karıştırmak suretiyle zarar uğratmak suçlaması yer almış.
 
AİLE ŞİRKETİNE HAKSIZ KAZANÇ AKTARMA SUÇLAMASI
 
İkinci suçlama ise yine aynı isimlerin Belediye Başkanlığı yetkilerini kötüye kullanarak, inşaat projeleri ve imar düzenlemelerinden haksız kazanç sağladıkları, elde ettikleri gelirleri Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın ve birinci derece akrabalarına ait olan aile şirketi Günaydın İnşaat firmasına aktardıkları şeklinde. İddianamede isnat edilen suçlamalara ilişkin örgüt çatısı altında bir araya gelen kamu görevlileri ve firma sahipleri arasındaki ilişkileri ortaya çıkarmak için teknik takip ve gizli izleme yapıldığı bilgisine yer verilmiş.
 
DİNLENDİKLERİNDEN ŞÜPHELENMİŞLER
 
Örgütün hiyerarşik yapısının dahi çıkarıldığı iddianamenin uzun süren teknik takip sonrası hazırlandığı örgüt üyelerinin toplanma merkezi olacak ta reklamcı Nurkaya Dursun'un ofisini kullandıkları bildirildi. Yapılan teknik takibin bazı detaylarının da verildiği iddianamede sanık sıfatıyla yargılanacak olan kişilerin takipte olduklarından şüphelendiklerine dair telefon görüşmeleri de yer aldı. Sanıkların zaman zaman Telefonda konuşmayalım' gibi ifadelerle bir birlerini uyardıklarının altı çizildi.
 
NEYLE SUÇLANIYORLAR?
 
Kurulduğu iddia edilen iki ayrı çıkar amaçlı suç örgütünün hiyerarşik yapısı da o iddianamede yer almış.   Her iki örgüt yapısı içerisinde de Belediye Başkanı Yusuf ya Günaydın için örgüt kurucu ve yöneticisi iddiasında bulunuluyor. Başkan Günaydın, suç işlemek amacıyla çıkar örgütü kurmak, zimmet, resmi evrakta sahtecilik, ihaleye fesat karıştırmak, görevini kötüye kullanmak suçlamalarıyla yargılanacak.   Günaydın için 75 ile 172 arasında hapsi cezası isteniyor. Koordinatör Mehmet Ateşgül ve Başkan Yardımcısı Resul Göçer için yapılan suçlamalar ihaleye fesat karıştırmak, resmi evrakta sahtecilik, zimmet, suç işlemek amacıyla örgüt  kurma.
 
Şu anda tutuklu bulunan iki sanık için TCK'nın 235,236, 247,204, 220. Maddelerinin ilgili bendlerine göre cezalandırılmaları talep ediliyor. Belediyenin mal ve hizmet alımı halelerinin neredeyse tamamını kendi kontrolünde başka firmalara yönlendirdiği ve bu yönlendirmede kendi ofisini kullandığı teknik takiple tespit edilen reklamcı Nurkaya Dursun da ihaleye fesat karıştırma, resmi belgede sahtecilik, zimmet, suç örgütü kurma, örgüte üye olma ve irtikap suçlamalarıyla hakim önüne çıkacak.
 
İLK DURUŞMA 12 MARTTA
 
79 sanık, 6 mağdur ve bir müştekinin bulunduğu davada ilk duruşma 12 Mart'ta Isparta Ağır Ceza Mahkemesinde başlayacak. Duruşmalar üç gün sürecek. Bu arada tutuklu 7 sanık için avukatların tahliye edilmesi talebiyle bugün bir üst mahkeme olan Burdur Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz da bulunacakları öğrenildi.