Sığınmacıların yaşam şartlarını incelemek üzere Aydın’a gelen TBMM Mülteci Hakları Alt Komisyonu Başkanı Atay Uslu ve komisyon üyeleri AK Parti Isparta Milletvekili Sait Yüce, MHP Osmaniye Milletvekili Ruhi Ersoy, CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger’i makamında ziyaret etti. Uslu, burada yaptığı açıklamada Türkiye’nin yabancı düşmanlığı beslemediğini, sığınmacılara misafirlik yaptığını ifade ederek, “Sığınmacıları bırakalım çölün ortasında ölsünler diyen bir parti Avrupa’da yükseliyor. Yalnız o değil, Avrupa’da merkez sağdaki veya soldaki partiler de, mesela Merkel aynı politikanın peşinde. Oysa Türkiye 3,5 milyon sığınmacıya ev sahipliği, kardeşlik, misafirlik yapıyor. Herhangi bir sorun da yaşamıyoruz. Mutlaka aksaklıklarımız var ama Avrupa’daki gibi yabancı düşmanlığı yok. Biz bunu tarihi, vicdani, hukuki bir görev olarak görüyoruz. Diyoruz ki bu insanlar orada savaştan, zulümden kaçtılar. Zulüm ve savaş bitinceye kadar biz de insani görevimizi yapalım istiyoruz” dedi.

“Avrupa sözünde durmadı”

Uslu, Avrupa’nın 'Geri Kabul Anlaşması'nın gereklerini yerine getirmediğini, sığınmacıların Türkiye’de bakılması karşılığında 2018 yılı sonuna kadar taahhüt ettikleri 3 milyar euro maddi desteği karşılamadığını belirterek, “Türkiye bugüne kadar 30 milyar dolardan fazla insani yardım faaliyetinin içinde bulundu. Aynı Avrupa dedi ki; ‘Birebir antlaşması yapalım, Avrupa’ya sığınmacılar gelmesin, bunun karşılığında külfeti paylaşalım. Size 3 milyon euro, ardından da 2018 yılı sonuna kadar 3 milyar euro destek verelim dediler ama şu ana kadar 800 milyon euro destek verdiler. Sözlerinde durmadılar” diye konuştu.

“Akdeniz dünyanın en büyük mezarlığı haline geldi”

Mültecilerin deniz yolu ile Ege ve Akdeniz üzerinden Avrupa’ya geçişlerinde birçok insanın hayatını kaybettiğini hatırlatan Uslu, “Sığınmacıların Fransa’da Jungle kampı var.

Sığınmacılar burada aylarca soğukta dışarıda bekletildiler. Hala Jungle kampında 400 tane çocuk İngiltere’ye gitmeyi bekliyor. Almanya’da 10 binden fazla sığınmacı çocuk kayboldu. Kendileri bile diyorlar ki ‘Biz nereye gittiklerini bilmiyoruz.’ Akdeniz bugün dünyanın en büyük mezarlığı haline geldi. Orada insanlar ölmesin diye en büyük mücadeleyi biz yapıyoruz” diye konuştu.

“Dünya standartlarının üzerinde hizmet veriyoruz”

Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger ise Aydın Geri Gönderme Merkezinde sığınmacılara dünya standartlarının üzerinde bir hizmet verildiğini söyleyerek, “Ülke olarak 3-4 milyona yakın yabancı uyrukluyu misafir ediyoruz. Aydın da bu sığınmacı akınından nasibini almış illerden birisidir. Bizim tabi denize kıyımız var. Dolayısıyla hedef ve transit il durumundayız. Buradan deniz yolunu kullanarak kaçmaya çalışan mültecilerle mücadele ediyoruz. Bu anlamda şehrimizde önemli bir sıkıntı yok. Geri Gönderme Merkezimizde de vekillerimiz inceleme yapacaklar. Ben gönül rahatlığı ile şunu söyleyebilirim, dünya standardının üzerinde bir hizmet veriliyor orada” ifadelerini kullandı.

Ziyaret sonrası heyet Aydın Geri Gönderme Merkezine giderek incelemelerde bulundu.