Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu gerçekleşen programda   Isparta Baro Başkanı Gökmen Hakkı Gökmenoğlu tarafından meslektaşlarına hitaben  kısa bir  konuşma gerçekleşti.

‘’Meslektaşım dediğim,bu mesleği icra eden değerli büyüklerimle ve genç arkadaşlarımla gurur duyduğumu bir kez daha  ifade etmek istiyorum.Bu dönem kutladığımız  5 Nisan Avukatlar Günü aynı zamanda 5 Nisan 1958 yılında kurulan baromuzun da 60. Kuruluş yıldönümü.Isparta Baro Başkanlığı’nın 12. Başkanıyım ve baromla gurur duyuyorum.Çünkü  tarihi geçmişi mükemmel bir baro ve ülkemizin en eski baroları arasında.Bundan dolayı kurucu başkanımız Hamit Karaosmanoğlu başta olmak üzere aramızdan ayrılanlara,öncelikle Allah’tan rahmet diliyorum.Biz avukatlar çileli bir mesleğin mensuplarıyız.

İnsanların en zor günlerinde , kendilerinin bile dillerinin dönüp söyleyemediği şeyleri savunma merkezi olarak söyleyen insanlarız.Dönem dönem ,yeri geliyor yerden yere  vuruluyoruz,yeri geliyor itilip,kakılıyoruz.Ama biz yine de doğru söylemeye devam  ediyoruz.Çünkü  biz avukatlar,halkın sesiyiz nefesiyiz.Avukatın sesinin kesilmesi, halkın sesi ve nefesinin kesilmesi demektir.Biz halkımızın ve insanların ilk yüzyıllardan itibaren sesi ve  tarihi olmaya devam edeceğiz.Hasta olan,mesleği bırakmış,evinin köşesinde bizleri bekleyen meslektaşlarımıza ayırdık günümüzü.Hepsini ziyaret edeceğiz.

Aramızdan ayrılıp rahmetli olan meslektaşlarımızın ailelerini de ziyaret edeceğiz.Isparta merkez ve ilçeleri dahil olmak üzere baromuza bağlı 356 fiili avukat ve 112 civarında stajyer avukatımız var.Isparta Barosu  kadın ve erkek avukat sayısında  %50 oranla eşitliği sağlamış durumda’’ sözleriyle gazetemize özel  açıklamada bulunan ve Atatürk anıtına  çelenk sunumunun akabinde kürsüden meslektaşlarına seslenen Baro Başkanı Gökmen Hakkı Gökmenoğlu,güne ilişkin yaptığı konuşmasında şu sözlere yer verdi:

Ömürlerinin en değerli zaman dilimlerini hukuka adayan değerli meslektaşlarım, siz meslektaşlarımı sadece Avukatlık görevini yerine getirirken gösterdiği onurlu mücadele için değil aynı zamanda Hukuk Devleti ve Yargı Bağımsızlığı ülküsünü egemen kılma yolunda yıllardır verdiğiniz mücadele için de kutluyorum.



‘’05/04/2018 günü bizim için hem avukatlar günü hem de Baromuzun Kuruluşunun 60. yıldönümüdür. Baromuzun kuruluşunun 60. Yıl dönümünde burada bulunmamızı sağlayan başta Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Aziz Şehitlerimiz olmak üzere Baromuzun kurulmasında emeği geçen ve aramızdan ayrılarak ebediyete intikal etmiş olan tüm meslektaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum.

Sevgili Avukatlar;

Demokratik hukuk devletlerinde yargılama faaliyetinin merkezini savunma hakkı yani avukat oluşturur. Yargılama faaliyetinin merkezine savunmayı, yani avukatı koymadığınızda, onun adı yargılama olmaz, yargısız infaz olur. Yine Avukatın saygınlığının olmadığı veya korunmadığı bir ülkede, Yargıç ve Savcının, aynı şekilde Yargıç ve Savcının saygınlığının olmadığı veya korunmadığı bir ülkede de avukatın saygınlığı olmaz.

Dünyanın en onurlu ve fakat en zor mesleklerinden birisini icra ediyoruz. Bu zorluk, bizim gibi hukuk aidiyeti bilincinin yeteri kadar gelişmediği toplumlarda daha da ağır koşulları beraberinde getiriyor. Nitekim ülkemizde de durum böyledir. Yani Türkiye’nin hukukla olan imtihanı devam etmektedir. 

Devletin yaşaması için devlet savunması ne kadar önemli ise, adaletin yaşamasında da savunma ve dolayısı ile avukat o kadar önemlidir. İç ve dış terör olayları nedeni ile Ulus olarak zor bir dönemden geçmekteyiz.  Onun için Avukatı ve Avukatlık mesleğini bağımsız, özgür, özerk kılmak, yargılama sürecinde etkili ve işlevsel hale getirmek böylesine zor bir süreçte yaşamsal değerdedir. 

Ancak bu günde, geçmiş yıllarda olduğu gibi; hukukun üstünlüğü, İnsan hakları, demokrasi, yargı bağımsızlığı ve bununla yakından ilgili olan yargının ağır iş yükü sorunları ve Avukatlık mesleğinin sıkıntıları konusunda birçok sorunu yaşamaya devam ediyoruz. Avukatın sesinin kesilmesi vatandaşın nefesinin kesilmesi olduğunu belirtiyoruz. Tüm yetkilileri yargıya karşı duyarlı olmaya, yargının sorunları çözmek için çaba göstermeye çağırıyoruz.

Tarihte çok şey söylendi mesleğimiz için. İnsanlar bizleri zirveye de çıkardı, cümleleri ile yerin dibine de soktular bizi, alkışı da saldırıyı da yaşadık; Ama ne olursa olsun insanlar hep en özellerini ve gizli sırlarını bizimle paylaştı, bize emanet etti. Sadece devletin en temel işlevlerinden birisi olan adalet hizmetlerini başarıyla ve özveriyle yürüttükleri için değil, insanların, insanlarımızın ortak iyiliği uğrunda çalıştıkları için başta meslektaş diye hitap ettiğim ve gurur duyduğum Avukatlara ve aynı zamanda avukat dostlarına sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

‘’Yargı Milletindir, Yargı Kamusaldır. ‘’ Atatürk ilke ve inkılâpları doğrultusunda, Demokratik, Laik, Sosyal ve Hukuk Devleti olma mücadelemize karalılıkla devam edeceğimizi ilan ediyor;baromuzun kuruluşunun 60. Yıldönümü ile 5 Nisan Avukatlar Günü’müzün kutlu olmasını diliyorum’’ dedi.Günün anısına çekilen toplu fotoğraf sonrasında,Baro Yönetimi meslek büyükleri Av. Ali Tanyıldız ve Av. Güngör Çakmakçı’yı evlerinde ziyaret etti. Elif AKGÜL