Isparta İl Hıfzısıhha Kurulu düğün yemeklerinde tek tabaktan yenilmesine yasak getiren kararın uygulamaya geçirilmesi için denetim ekibi oluşturmaya karar verdi.
Isparta Valisi Ali Haydar Öner'in başkanlığını yürüttüğü İl Hıfzısıhha Kurulu'nun düğün yemeklerinde tek tabaktan yenilmesine yasak getiren kararın uygulamaya geçirilmesi için denetim ekibi oluşturulmasına karar verildi.

Isparta'da düğünlerde tek tabaktan yemek yenmesine sağlık açısından uygun olmadığı gerekçesiyle yasak getirilirken, konu ile ilgili denetim yapılması için ekipler oluşturulmasına karar verildi. İl Hıfzısıhha Kurulu'nun yasak kararına uyulup uyulmadığını denetlemek için oluşturulacak ekibin, kurula üye tüm kuruluşların elemanlarının katılacağı bir yapıda şekilleneceğini belirten Sağlık İl Müdürü, Uz. Dr. Süleyman Önal, denetimlerde kayıt dışılığın da önleneceğini söyledi. Önal, “Düğün yerini denetleyen ekibimiz, yemeği pişiren kişinin buna yetkisinin olup olmadığını, vergiye tabi olup olmadığını da denetleyecek. Kayıt dışı çalıştığı tespit edilen kimseler hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulacak. Ayrıca SGK'ya da ihbar edilecek” dedi.

Hıfzısıhha Kurulu kararlarının denetimi mekanizmasını oluşturmak için önümüzdeki günlerde bir toplantı yapılacağını da sözlerine ekleyen Önal, denetim için kurumlararası koordinasyonun çok önemli olduğuna dikkat çekti. İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Süleyman Önal, “Toplu yemek verecek düğün sahiplerine Belediye'ye başvurma zorunluluğu getirilebilir. Belediye aracılığıyla denetim ekipleri bilgilendirilmiş olur. Böylece kimse kararlara aykırı hareket etmek durumunda kalmaz. Belediyeye haber verilmemesi durumunda ise, kolluk kuvvetleri tarafından düğün noktalarını tespit edilir ve ekipler buralara yönlendirilebilir” önerisinde bulundu.

Servislerde plastik ve köpüklü yemek malzemesi kullanılmasını sağlık açısından uygun bulmadıklarını söyleyen Önal, servisin nasıl yapılması gerektiğine ilişkin şu öneride bulundu:

“Bizim önerimiz hem sağlık hem de servis kolaylığı açısından porselen tabak. Yemek büyük kasenin içerisinde ortaya konabilir herkesin önüne de bir porselen tabak konulabilir. Kepçe aracılığıyla misafirler yiyebilecekleri kadar yemeği tabaklarına alabilir. Bu hem pratik hem de kolay bir uygulama. Yemek sağlayan firma porselen tabağı rahatlıkla temin edebilir.”

Düğünlerde tek tabaktan yeme alışkanlığının zamanla ortadan kalkacağına ve karara uyulacağına inandığını belirten Sağlık İl Müdürü Uz. Dr. Süleyman Önal, “Bu karar halkın sağlığını korumak adına alındı. Söz konusu sağlıksa bu karardan dönülmesi mümkün değil. Kurallara uymadığı tespit edilen düğün sahipleri ve yemeği pişiren için cezai işlem yapılacak. 250 TL'den 1250 TL'ye kadar para cezasının yanında, yasağa uymayanlar hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na da suç duyurusunda bulunulacak” dedi.