Mevcut arazilerin parçalı olması ekim ve dikim maliyetlerini artırıyor. Köylüler bu nedenle gülcülüğe yöneldi. 120 ton gülçiçeği üretilen köyde hedef 200 ton üretim.

Sütçülere bağlı 675 nüfuslu Ayvalıpınar Köyü'nde hizmetler aratarak devam ediyor. Genelde tarıma dayalı Ayvalıpınar ekonomisinde hayvancılık yok denecek kadar az.

Ayvalıpınar Köyü'nde yaklaşık 5 bin dönüm arazi mevcut ancak arazilerin çok küçük parçalı olması nedeniyle ekim-dikim maliyetleri çok yüksek. Bununla birlikte köy nüfusunun genellikle emeklilerden oluşması, genç nüfusun az olması ve tarımda işgücünün yetersiz olması arazilerin boş kalmasına neden oluyor.

GÜL ÜRETİMİNDEN MİLLİ EKONOMİYE 1 MİLYON LİRA KATKI

 2017 döneminde 200 dönüm alandan 120 ton gül üretimi gerçekleştirildi. Ayvalıpınar Köyü Muhtarı Mustafa Kuz, 40 dönüm daha gül dikimi yapıldığını ve önümüzdeki yıl 180-200 ton civarında gül üretmeyi hedeflediklerini söyledi.

Gül üretimiyle her yıl ortalama 1 milyon lira milli ekonomiye katkı sağlanan Ayvalıpınar Köyü Muhtarı Mustafa Kuz, gençleri gül üretmeye teşvik ediyor.

YENİ GÖLET İLE 1300 DÖNÜM SULANABİLECEK

2015-2016 döneminde yapılan 40 metre yüksekliğinde ve 800 bin metreküp su kapasiteli göledin 2018 yılında sulamaya alınacağını belirten Muhtar Kuz; “Kapalı devre sulama sistemleri hazır. Bu gölet sayesinde 1300 dönümlük alan sulanabilecek” dedi.

AYVALIPINAR ADETA BÖLGENİN BAŞKENTİ KONUMUNDA

Genelde dağlık bölgelerden oluşan Sütçüler coğrafyasında merkez konumunda bulunan Ayvalıpınar Köyü'nde bölge insanına hizmet veren eden 112 Acil Çağrı Merkezi, Karayolları 135 Şube Şefliği Bakımevi, İl Özel İdaresi Bakımevi, Bölge Sağlık Ocağı ve Akdeniz Elektrik Bakımevi bulunmakta.

Ayvalıpınar Köyünden Belence-Darıbükü-Kasımlar-Aşağıyaylabel ve Kesme Köylerine giden ve bölgede dereyolu olarak bilinen güzergâhın trafiğini rahatlatmak için 2018 yılında Aksu Çayı üzerine Devlet Su İşleri tarafından ikinci köprü yapılacak.

MERMER OCAKLARINDA 450 KİŞİ ÇALIŞIYOR

Ayvalıpınar sınırları içerisinde 3 adet mermer ocağının bulunduğunu ifade eden Muhtar Kuz; “Bu ocaklarda yaklaşık 450 kişi istihdam ediliyor. O bakımdan köy istihdamına ve ekonominse katkıları önemli. Mermer ocaklarındaki trafiği de dikkate aldığımızda Aksu Çayı üzerine yapılması planlanan ikinci köprünün önemi bir kat daha artmakta” dedi.

2007 yılında yapılan halı sahanın gençlerin spor yapabilmeleri açısından son derece önemli olduğuna vurgu yapan Muhtar Kuz; “Bu sahada hem kendi köyümüz ve bölge köylerinin gençleri, hem de civarda bulunan mermer ocaklarında çalışan gençler spor yapmakta. O bakımdan çok önemli” dedi.

ÖBEKTAŞ MAHALLESİNİN İÇME SUYU SORUNU ÇÖZÜLÜYOR

Belediye döneminden kalan yıkamalı değirmenin 7/24 bölge insanına hizmet verdiğini ifade eden Muhtar Kuz, içme suyu, kanalizasyon ve ulaşım gibi temel alt yapılarda sıkıntılarının olmadığını, sadece Öbektaş Mahallesinde içme suyu ve mahalle içi ulaşımda kısmi eksiklikler olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Öbektaş Mahallesi için sondaj çalışmaları yakın zamanda başlayacak. Mahalle içi ulaşımda ise 2018 döneminde kilit parke taşı döşemesi yapılacak.”

HER MAHALLEDE AŞEVİ VAR

5 mahalleden oluşan Ayvalıpınar Köyü'nde her mahallede aşevi ve yemekhane mevcut.

Aşevi ve yemekhanelerde yaklaşık 90 bin lira para harcanarak tadilat ve onarımlarının yapıldığını belirten Muhtar Kuz; “Bu tesislerde yenileme çalışmaları yaparak halkımıza daha iyi hizmet etmek istedik. Bu tesislerde yılın 52 haftasında çok soğuk kış ayları hariç hemen-hemen 40 haftasında her Cumartesi vatandaşlara yemek ikramında bulunulur” dedi.

Ayvalıpınar Köyü Muhtarı Mustafa Kuz, son olarak katkı ve desteklerinden dolayı Vali Şehmus Günaydın ve Ak Parti Milletvekili TBMM Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç başta olmak üzere; İl Genel Meclisi Başkanı Ali Bolat’a ve tüm resmi dairelere köy halkı adına teşekkür etti.