Doğum esnasında yapılan bir hata nedeniyle dünyaya engelli olarak gelen ve şimdi 58 yaşında olan Paralimping Milli sporcu Muammer Çankaya, engeline rağmen başarıları ile tüm topluma örnek oluyor.

1961 yılında Isparta’nın Eğirdir ilçesine bağlı Yukarı Gökdere köyünde doğan Muammer Çankaya gözlerini dünyaya engelli olarak açtı. Doğumu yaptıran köy ebesinin dikkatsizliği kalça çıkıklığı nedeniyle hayatını bir engelli olarak sürdürecek olan Muammer Çankaya’nın talihsizlik yakasını bırakmayacaktı. Daha çok küçük yaşta iken babasını kaybeden Çankaya artık bundan sonraki yaşamını önce Isparta Çocuk Yuvası ardından İslamköy Yetiştirme Yurdu’nda kendisi gibi kimsesiz çocuklarla sürdürecekti.

EĞİTİMİNİ TAMAMLAYIP HAYATA ATILDI

18 yaşına kadar devletin himayesinde kalan Muammer Çankaya, bir yandan çalışmaya diğer yandan üniversite eğitimine başladı. Akdeniz Üniversitesi Isparta Meslek Yüksekokulu İnşaat Teknikerliği bölümünde tahsilini tamamladıktan sonra önce Köy Hizmetleri ardından Aile ve Sosyal Politikalar Burdur İl Müdürlüğü’nde görev yaptı.

Engeline rağmen hayatla barışık olan Muammer Çankaya sporu çok seviyordu. Burdur’dan Isparta İl Müdürlüğü’ne tayini gerçekleşen Çankaya tekniker olarak görev yapmasına rağmen kendisini spora adadı. Kendisi gibi yurtta yetişen gençlere sporu sevdirdi ve Yurtspor Futbol Kulübünün idareciliğini yaptı.

HAYATINI DEĞİŞTİREN KARAR

Yurtspor ile spor camiasına giren ve çok yakın ilişkiler kuran Muammer Çankaya 2008 yılında Gençlik ve Spor İL Müdürlüğü’nde memur olarak görev yapan Badminton İl Temsilcisi İsmail Togar’ın ısrarı ile badmintona başladı. O güne ilişkin anısını, ‘İsmail bey bana Para Badminton dalında spor yapmamı önerince hocam iyi diyorsun da ben engelli bir bireyim. Salonda sakatlığım nedeniyle ters bir hareket yapar düşerim sonra tribündekiler bana güler dediğimde, -Ağabey sen onu düşünme eğer öyle bir şey olursa ben güvenlik görevlilerine söyler o salonu boşaltırım böyle bir hakkım var dedi ve ben o günden sonra badmintona başladım. Daha öncesi masa tenisi oynadığım için fazla zorlanmadım. 2 yıl üst üste Türkiye şampiyonu olunca Para Badminton Milli Takımına seçildim.

HAYAL EDEMEYECEĞİM ŞEYLERİ YAŞADIM

Engelli olduğum için hiç yüksünmedim hatta bu sayede hayatım değişti diyebilirim. Milli takıma seçilince ilk defa uçağa bindim. Allah’ım ne heyecanlandım anlatamam. Endonezya’ya uçtum, görmediğim yerleri gördüm. Bu arada 8 Türkiye şampiyonluğu 3 Balkan üçüncülüğü, 3 Avrupa üçüncülüğü dereceleri kazandım.

DEVLETE BORCUMU ÖDEDİM

Bana devletim sahip çıktı bende devlete olan borcumu aldığım madalyalarla ödediğimi düşünüyorum’ sözleri ile aktardı.

ENGELSİZLERİ DE YENMEYİ BAŞARDI

Spora kendisini adayan ve başarı için haftanın 5 günü antrenman yaparak formunu koruyan Muammer Çankaya Türkiye Badminton Federasyonu Veteranlar Şampiyonası’nda engelsiz sporcularla karşılaştı. Bu karşılaşmalarda bugüne kadar 6 madalya kazanmayı başardı.

ŞİMDİ YURTTA KALAN GENÇLERİ EĞİTİYOR

Çankaya artık spora antrenör olarak devam ediyor. Atletizm,badminton ve boççe dallarında gençlere ve Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne bağlı Aktif Yaşam Merkezi’nde yaşlılara antrenörlük yaptığını belirtti.

ENGELLİ YAKINLARINIZI EVE HAPSETMEYİN

58 yıldır engelli bir birey olarak yaşamını sürdüren evli 1 çocuk babası milli sporcu Muammer Çankaya engellilerin ailelerine seslenerek; ‘Lütfen engelli çocuklarınızı, yakınlarınızı –Aman kimse görmesin diye eve hapsetmeyin. Onları dışarıdaki aktif yaşam ile tanıştırın’ diye öneride bulundu ve ekledi:

“Ben normal insanlara da seslenmek istiyorum. Kaldırımda engelli biri ile karşılaştığınızda ona acıyarak bakmayın. –Vah, yaşı da pek gençmiş ne oldu da sakat kaldı diye garipseyerek bakmayın. Unutmayın ki sizlerde birer engelli adayısınız’ diyerek sözlerini tamamladı.