banner121

BADEZ'den Aşure Tarifi..

BADEZ'den Aşure Tarifi..

Isparta 19.09.2018, 12:01
BADEZ'den Aşure Tarifi..
banner123

BADEZ'den Aşure Tarifi..

Biraz nohut, bolca buğday, azıcık kuru fasulye, az biraz da pirinç taneleri aynı tencerede. Onlar aşurenin olmazsa olmazları. Onlar aşure kardeşleri…

Aşurenin bereketine inananlardanım. Her yıl mutlaka işe koyulur, sevdiklerimle paylaşırım. Evde bir gün önce başlayan yapımı, pişerken evi saran kokusu, tezgahtaki sıra sıra kaselerin görüntüsü ve ritüelleri ile aşurenin hayata müthiş değer kattığını düşünüyorum. Mutfak kültüründe bazı şeyler asla unutulmamalı. Aşure bu listenin en tepesinde benim için.

Şeker yememe meselesinin aşure ile arama mesafe koyamadığı bir gerçek. Onu şekersiz hayatıma güzel bir şekilde de adapte ettim, asla vazgeçmedim. Şekersiz yapmaya devam ettim. Hayatım boyunca aşureyi yaptıkça öğrendim, öğrendikçe yazdım, paylaştım. En önemli tüyoları, sırlarını, tariflerimi paylaştım. Yetmedi en iyi ben yaparım diyenlere bu köşeyi ayırdım. Yıllardır yaza yaza değil kendime, başkalarına bile yazacak bir şey bırakmamışım derken ve yazacak bir konu ararken dalgın dalgın baktığım tencerenin içinde onları  gördüm ve o gün bugündür onlara “Aşure kardeşleri” diyorum.  Bugün aşure kardeşliğinin temsilcileri bakliyatlarla başlıyorum yazıma. Bereketli aşureleriniz olsun!

BUĞDAY

Aşurelik buğday etiketi buğdayın işlendiğine ve aşureyi onunla yaparsanız açık renk olacağına delalet eder. Ben kara buğday kullanırım, varsın rengi koyu olsun. Yüzlerce çeşidi var. Elbette kimi fazla su çekiyor, kimi geç pişiyor. Aşure için önemli olan ilk onu haşlamak ve aşurenin sulu bazını hazırlamak.

NOHUT

Demir, kalsiyum, potasyum, fosfor, bol miktar fosfat, az yağ, bol karbonhidrat ve lif içeriyor. Kabuğu en besleyici yeri, atmayın. Bir fincan nohut, 120 gr etteki proteinle eş değer. Oldukça besleyici. Aşureye ilave etmek göreceli ancak hem rengi hem de lezzettiyle benim favorim.

Nohutu iyice haşlamak lezzet için gerekli ama daha da önemlisi çiğ kalmaması. Yarı pişince gaz çıkarmaya başlıyor. Bu kimyasal reaksiyon sağlık açısından gerçekten tehlikeli. Haşlandığından emin olun.

KURU FASULYE

Kuru fasulye de diğer bakliyatlar gibi yüksek oranda albümin içeriyor. Ayrıca karbonhidrat, kalsiyum, magnezyum, demir, bakır, manganez ve fosfat açısından da zengin. Yeni paketlenmiş olanları tercih edin. Uzun süre rafta bekleyen kuru fasulyenin sindirimi zordur. Ben lezzetini çok sevdiğim ispir fasulyesini tercih ediyorum ama dilerseniz en iri cinsini bile kullanabilirsiniz, size kalmış. Zaten aşurede az miktar kullanmak yeterli. Kararında haşlayın.Çok haşlandığında dağılmaya başlar, nişastası açığa çıkar bu da hem lezzeti hem de kıvamı bozar.

PİRİNÇ

Benim için yasaklı gıdalardan. Malum şeker. Genellikle baldo kullanılır. Maalesef glisemik değer bakımından en yüksek çeşit. Ben yabani pirinç kullanıyorum. Yabani pirinç kızıl siyahtır ama renk bırakmaz ve içi beyazdır. Siyah pirinç ise en düşük GI’ye sahiptir ancak renk bırakır.

Pirinci aşureye koymadan sıcak suda bekletin. Suyunu bir kaç kez yıkayıp süzün ve tüm malzemeyle birlikte tencere bu şekilde alın, önceden haşlamayın.

10 SORUDA AŞURE

1- Aşure nedir?

Arapça 10 anlamına gelen “aşara” kelimesinden gelir. Ermeniler’de Anuş-abur, Ortodoks Hıristiyanlar’da da Koliva ismiyle karşımıza çıkıyor. Bir çok dini hikayeyi temsil eden ve farklı ritüellerle her sene belli günlerde tekrar tekrar hayat bulan aşure hayvansal ürün içermediğinden bazı topluluklar ona farklı anlamlar yüklüyor.

2- Aşure ilk ne zaman yapıldı?

Nuh tufanının 10. günü yapıldığı rivayet edilir. Tufandan günümüze, bir çok topluluk, küçük, büyük farklarla hazırlamıştır. Asurluların sadece yedi malzemeyle hazırladığı aşureyi her topluluk kendi inanışlarına göre yeniden, yeniden biçimlendirmiş. Elbette ilk yapıldığında o dönem henüz var olmayan rafine şeker içinde yok. Tadını uzun yıllar rafine şeker sahneye gelene kadar, büyük ihtimalle meyvalardan almıştı.

3- Aşure ayı nedir ne zamandır?

İslami inanca göre Nuh tufanının hemen ardından yani tufanın 10. günü Nuh peygamber elinde kalan son malzemelerle bu yemeği yapmış. 1 Muharrem 1439 Hicri yılbaşının ve Muharrem ayının ilk günü, hicri yılbaşıdır. Hicri takvime göre de (her sene günü değişir) bu yıl 20 Eylül Perşembe günü yani Muharrem ayının 10. günü aşure günüdür. Fakat Muharrem ayı aşure ayı olarak dile gelir.

4- Aşurenin temel malzemesi, olmazsa olmazı nedir?

Aşurenin olmazsa olmazı elbette buğdaydır. Buğdaysız aşure olmaz, olur da öyle bir şey yapılırsa ona aşure denmez. Buğdayın haşlanırken suya verdiği kıvam, renk ve lezzet aşureyi aşure yapar. Gluten alerjiniz varsa lezzet olarak hakikaten alternatifi yok. Yine de çiya tohumu ile kıvam vermek mümkün.

5- Aşurenin kıvamı nasıl olmalıdır?

Ne sulu ne de katı olmalıdır. Aşure yapmanın en kritik ve zor aşaması budur. Su ve buğday oranı çok önemlidir. Tarif ne olursa olsun, kullandığınız bakliyatın suyu emme ve şişme potansiyelini kimse bilemez. Her bakliyat cinsi ve raf ömrü ile orantılı su çeker. Aşure yaparken tariflerin birebir tutmamasının temel sebebi budur. Ocaktan indirmeden, soğuduğunda, malzemelerin nişasta oranlarıyla daha da katılaşacağı mutlaka hesaplanmalıdır. İçine konulan malzemeler ne olursa olsun mutlaka iyi haşlanmalıdır. Yine de biraz fazla pişmiş bakliyat bile dişe gelen, pişmemiş buğday ve nohuttan on kez daha iyidir.

6- Aşurenin rengi nasıl olmalıdır?

Aşure jöle gibi berrak olamaz yapısına aykırıdır. Buğday ona gizemli bir buğu katar, az buğday koyulup kıvam almayan bir aşureyi nişasta ile kıvamlaştırmak kabul edilemez. Çünkü buğday aynı zamanda uçuk kahverengi ile koyu krem rengi arasındaki hassas rengin temel kaynağıdır. Nişasta kullanmayın. Unutmayın ‘pelte’ değil ‘aşure’ yapıyoruz.

7- Aşure nasıl sunulur?

Aşure alçak gönüllü yapılır ama cüretkarca süslenir. Onun olmazsa olmazı budur. O uçuk buğulu rengin üzerinde fıstığın yemyeşili, kayısının en canlı tonu, nar tanelerinin en parlağı olmalıdır. Kuru, mat,  beklemiş ve pörsümüş malzeme kabul edilemez. Hangi malzemeyi kullanırsanız kullanın süsleme ister kontrast renkler üzerinden, ister aynı rengin tonları tercih edilerek yapılsın cüretkar olması ona yakışır.

8- Aşure ne kadar bekler?

Aşurenin lezzeti ılıkken doruk noktasındadır. Soğuduğunda muhallebi tadına yakınlaşır. Yapı itibari ile doğal malzeme içeren aşure buzdolabında saklanmalıdır. Ama uzun süre de beklememelidir, sulanır ve ekşir.

9- Ne kadar buğday kullanmalıyım?

Bir su bardağı buğday ile yaklaşık 8-10 kişilik aşure yapabilirsiniz.

10- Nasıl paylaşalım?

Asla unutmayın ki, aşure paylaşmak üzere yapılır. Kaselere koyup, ılık ılıkken sevdiklerinizle paylaşmak olmazsa olmazıdır. Bu gelenek günümüzde maalesef iş saatleri ve hayatın gerçekleri sebebiyle gerçekleşmeyebiliyor. Bu durumda aşure günü dışında Muharrem ayının her hangi bir gününde yapıp, soğuduktan sonra paylaşmanız gerekebilir. Önemli olan niyet ve paylaşmak. Nasıl ve ne olursa olsun aşure yaptıysanız paylaşın. Şeffaf (cam) ve derin kaselerde paylaşın ki, her açıdan içinde kullandığınız malzemeler görülsün. Komşuya giden aşure kasesinin büyüklüğünü o hanede yaşayan kişi sayısının orantısıyla hesaplamayı unutmayın. Marketlerde kullan at kaseler işinize yarayacaktır. Alüminyum kase kullanmayın.

haber32
haber32
Yorumlar (0)
haber32 haber32 haber32
22°
parçalı bulutlu
Günün Anketi Tümü
Sizce Isparta'nın En Büyük Sorunu Nedir?
Namaz Vakti 03 Ağustos 2020
İmsak 04:21
Güneş 05:56
Öğle 13:09
İkindi 16:58
Akşam 20:12
Yatsı 21:40
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Başakşehir 34 69
2. Trabzonspor 34 65
3. Beşiktaş 34 62
4. Sivasspor 34 60
5. Alanyaspor 34 57
6. Galatasaray 34 56
7. Fenerbahçe 34 53
8. Gaziantep FK 34 46
9. Antalyaspor 34 45
10. Kasımpaşa 34 43
11. Göztepe 34 42
12. Gençlerbirliği 34 36
13. Konyaspor 34 36
14. Denizlispor 34 35
15. Çaykur Rizespor 34 35
16. Malatyaspor 34 32
17. Kayserispor 34 32
18. Ankaragücü 34 32
Takımlar O P
1. Hatayspor 34 66
2. Erzurum BB 34 62
3. Adana Demirspor 34 61
4. Akhisar Bld.Spor 34 57
5. Fatih Karagümrük 34 56
6. Bursaspor 34 56
7. Altay 34 54
8. Keçiörengücü 34 50
9. Menemen Belediyespor 34 44
10. Giresunspor 34 44
11. Ümraniye 34 44
12. İstanbulspor 34 40
13. Balıkesirspor 34 38
14. Altınordu 34 37
15. Boluspor 34 33
16. Osmanlıspor 34 30
17. Adanaspor 34 21
18. Eskişehirspor 34 12
Takımlar O P
1. Liverpool 38 99
2. Man City 38 81
3. M. United 38 66
4. Chelsea 38 66
5. Leicester City 38 62
6. Tottenham 38 59
7. Wolverhampton 38 59
8. Arsenal 38 56
9. Sheffield United 38 54
10. Burnley 38 54
11. Southampton 38 52
12. Everton 38 49
13. Newcastle 38 44
14. Crystal Palace 38 43
15. Brighton 38 41
16. West Ham 38 39
17. Aston Villa 38 35
18. Bournemouth 38 34
19. Watford 38 34
20. Norwich City 38 21
Takımlar O P
1. Real Madrid 38 87
2. Barcelona 38 82
3. Atletico Madrid 38 70
4. Sevilla 38 70
5. Villarreal 38 60
6. Real Sociedad 38 56
7. Granada 38 56
8. Getafe 38 54
9. Valencia 38 53
10. Osasuna 38 52
11. Athletic Bilbao 38 51
12. Levante 38 49
13. Real Valladolid 38 42
14. Eibar 38 42
15. Real Betis 38 41
16. Deportivo Alaves 38 39
17. Celta de Vigo 38 37
18. Leganés 38 36
19. Mallorca 38 33
20. Espanyol 38 25
Günün Karikatürü Tümü

Gelişmelerden Haberdar Olun

@