Evleri aşure kokuları sardı Muharrem ayının gelmesi ile birlikte evlerde aşure tencerelerini kaynatmak isteyen vatandaşlar Badez Çerez'in Isparta'da bulunan 3 ayrı şubesinin yolunu tuttu.

Kentte aşurelik malzeme büyük rağbet görürken Badez'in uygun fiyatları vatandaşın yüzünü güldürüyor. 'Aşure ayı' Isparta'da heyecanla yaşanmaya devam ederken, kentte aşurelik malzeme satan Badez Çerez İşletmecisi İbrahim Şahan, vatandaşların aşurelik malzeme alımının arttığını kaydederek, 1 hafta içerisinde satışların tavan yapacağını söyledi.

Aşure ayının Isparta'da önemli olduğunu vurgulayan Şahan, "Muharrem ayı geldi, hem bizim hicri yılbaşımız hem de bizim ikinci babamız Nuh Aleyhisselamın en son gemide hiçbir şey kalamadığında, aç kaldığı zaman her şeyi bir araya getirip pişirdiği mübarek aşurenin ayı. Aşure ayında bizim inancımıza göre hem Kurban Bayramı'ndan kalan etleri, hem de mevcut buldukları buğday ve göçe ile birlikte içine incir, kayısı, fındık, fıstık, üzüm, kayısı artık ne bulduysa bunları karıştırarak yaptığı çok güzel bir gıda" dedi.

"İlla şu olacak diye bir şart yok" Aşurede İlla şu olacak diye bir şart yok. Aşurenin ana teması eldeki mevcutlarla yapmak, evdeki mevcudunuzu bereketlendirmek için yapmaktır.

Her çeşit yapılabilir malzeme ne kadarsa o kadar konulur" diye konuştu. "Katılamayacak bir şey yok aşureye" Aşurenin nasıl yapılması gerektiği konusunda bilgi veren Ispartalı bir ev hanımı Aysel Yakar, "Önce göceyi ıslatmak önemli.

Onun üstünden nişastası köpüğü çıkar onu alırsınız, daha sonrada kaynatırsınız ve göçe yumuşamaya başlar.

Un çorbası kıvamına gelir. Ondan sonra içine daha önceden ıslatmış olduğunuz kayısı, üzüm, fıstık, fındık her şey katılabilir. Yani katılamayacak bir şey yok aşureye. Bazı bölgelerde portakal ve limon kabuğu katarlar lezzet versin diye.

Herkesin kendine göre bir aşure yapma şekli var, aşurenin aslında tarifi yok. Herkes istediği gibi aşure yapma imkanına sahip. Tabii bu vatandaşın alım gücüne göre de değişiyor.

Bu sene biraz kuruyemişlerin fiyatları yüksek, vatandaş daha ucuz ve uygun şeylere kaçmaya çalışıyor ama elinden geldiği kadarda 50-100 gramda olsa alıyor ve aşure malzemesinin içine koyuyor" şeklinde konuştu.

Badez Kuruyemiş