İşte Güncel Et Fiyatları İşte Güncel Et Fiyatları

Süleyman Demirel Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü tarafından “Bağımlılık ve Bağımlılıkla Mücadele” konulu bir panel düzenlendi.

Hukuk Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen panelin açış konuşmasını yapan Gazetecilik Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Nedret Çağlar, bağımlılığın çağımızın en önemli problemlerinden biri olduğunu söyledi. Bağımlılığın aynı zamanda kontrol kaybına sebep olduğuna da dikkat çeken Çağlar, “Bu kapsamda farkındalık oluşturmak için bölüm olarak “Profesyonel Gazetecilik Projeleri”nin ana temasını “bağımlılık” olarak belirledik. Dolayısıyla öğrencilerimiz gazete, dergi, kısa film ve belgesel çalışmalarını bu tema üzerine kurguladılar. Kimi araştırdı, kim yazdı, kim oyunculuk yaptı, kimi yönetti, kimi de konuya nasıl daha çok dikkat çekebilirim üzerine odaklandı.” dedi. Daha sonra İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arzu Gürdal moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Bağımlılık ve Bağımlılıkla Mücadele” paneline geçildi. Panelde “Teknoloji Bağımlılığı” konusunda sunum yapan Yeşilay Isparta Şubesi Eğitim Birimi Başkanı Psikolojik Danışman Vildan Çetin, Yeşilay hakkında bilgiler verdi. Teknolojinin bağımlılığı arttırdığını belirten Çetin, bağımlılığın “davranışsal” ve “maddesel” olarak ikiye ayrıldığını ifade ederek “Bireyler, sağlıklı yaşamı motto edinirse bağımlılığa bulaşmıyor ve hayır deme oranı artıyor. Ergenlik ve bağımlılık belirtileri birbirine karıştırılabilir. Anlayabilmemiz için bilinçlenmemiz gerekiyor.” diye konuştu. Bağımlılığın her şeye karşı onsuz olamama hali olduğunu vurgulayan Çetin, şunları söyledi: “Önce deneme ile başlar. Düzenli kullanım sonunda da bağımlı olunur. Bunun bir yolculuk olduğunu bilince denememeyi tercih edersiniz. Bağımlılık bir beyin hastalığıdır. İrade zayıflığı ya da kişilik bozukluğu değildir. Beyin önce farklı hissettiği için ister, sonra normale dönmek için kullanılır. Daha sonra yoksunluk belirtileri sebebiyle kendini durduramaz.

Madde kullanımına başlama açısından en riskli yaş grubunun %71.2 oran ile 15-24 arası olduğu görülmektedir.” Uyuşturucunun insanlık tarihi kadar eski bir problem olduğunu dile getiren Isparta İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünden Polis Memuru Engin Çağlar da şu anda hem ülkemizi hem de dünyamızı tehdit edebilecek boyuta ulaştığını söyledi. Çağlar, madde bağımlılığının başlama nedenlerini “merak etkisi”, “arkadaş ısrarı”, “özenme”, “kişisel sorunlar”, “ailevi sorunlar”, “eğlence amaçlı” olarak sıraladı. Sahte iyi oluş hali, tolerans gelişimi, aşerme ve yoksunluk belirtilerinin de madde bağımlılığına giden yol olarak anlatan Çağlar, arkadaşların en önemli arguvanlar olduğunu belirterek “Eğer çevrenizde arkadaş grubundan ayrılarak eğitim durumu, sosyal durumu kendisiyle bağdaşmayan insanlarla takılmaya başlayan bir arkadaşınız varsa şüphelenebilirsiniz. Yine öz bakımından uzaklaştıysa çok ciddi problemleri vardır.” dedi.

Yeşilay Danışmanlık Merkezi(YEDAM) Psikoloğu Semih Gündoğdu ise “Son yıllarda bağımlılık sorunlarının giderek artması bu alanda tedavi ve danışmanlık temelinde yeni yaklaşımlar geliştirmeyi gerekli kılmıştır.” diye konuştu. YEDAM’ın Isparta’daki çalışma alanlarına değinen Gündoğdu, “alkol”, “madde”, “internet”, “tütün”, “kumar” olarak bağımlılık türüne göre çalışmalarını yürüttüklerini söyledi. 444 79 75 ya da 115 numaralı telefondan danışma hattına ulaşılabileceğini vurgulayan Gündoğdu, bağımlılık noktasında başvuran kişilerin yanında aileyle de çalışmalar yürütüldüğünü belirterek şunları kaydetti: “Bu noktada ihtiyaçları saptıyoruz. Bilgilendirmelerde bulunuyoruz. Kural koyma ve sorumluluk gibi beceri geliştirme faaliyetleri veriyoruz. Aile üyelerine de gerekli desteği veriyoruz.”

Her yaştan her meslekten bağımlılığa bulaşmış bireylerin hayatına dokunduklarını söyleyen Isparta Uyuşturucu Bağımlıklarla ve Alkolizm ile Mücadele Derneği(UYUMDER) Başkan Yardımcısı Yaşar Erbil, “Arkadaşlarınıza, ikramlara dikkat edin. Tıbbi bir rahatsızlığı olmayan ve gün gün zayıflayan kişiye dikkat edin. Odada alüminyum folyo varsa, yanında ikinci çakmak taşıyorsa korkun. El âlem ne der yargısından kurtulun. Biz çekinmedik, korkmadık, evlatlarımızı kurtardık. Sizler bizim geleceğimizsiniz.” dedi.