Şarkikaraağaç'ta leylek sürülerinin bıraktıkları atıklarla izolatörlere zarar verdiği tespit edildi. AKEDAŞ, çözüm için halıdan izalatör şapkası yaptı.

Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş'nin yaşadığı elektrik arızlarının geneli geçici arızalar. Elektrik hattına kuş çarpması, leylek dışkıları ve kusmukları ile rüzgar nedeniyle uçup direğe takılan eşyalar hepsi birer arıza nedeni. AKEDAŞ İl Müdürlüğü, geçici arızaların kökten çözümünü skada sisteminde buldu. 26 noktaya kurulan skada sistemi ile arızalar yerine ekip göndermeden otomasyon ile çözümlenebiliyor.

SKADA İLE ARIZAYA ÇÖZÜM

AKEDAŞ İl Müdürü Niyazi Kıvılcım, şirketin Isparta'da önemli bir yatırıma imza attığını söyledi. 26 noktada skada sistemi kurulduğunu anlatan Kıvılcım, şöyle konuştu:

"Şu ana kadar 26 tane skada sistemi yerleştirildi. Gelip-geçici arıza çok oluyor. Arızalarımızın yüzde 60'ı geçici arızalardan oluşur. Bir kuş uçarken elektrik kablosuna çarpar oraya gitmeden elektrik veremezsiniz. Bu skada böyle bir durumda hatta otomatik olarak elektrik verir. Orada kalıcı arıza yoksa ekip göndermeden sisteme otomatik olarak elektrik verilir. Bunlar devlet zamanında hayalimizdi, yapamadık. Burada şirketimizin mülkiyet hakkı yok. Herşey devletin, yaptıklarımız da devlete kalıyor."

Isparta'da yaşanan ve görülen geçici arıza nedenlerini de anlatan Kıvılcım, şöyle devam etti:

ÇOCUK ARABASI UÇUP TELE TAKILMIŞ VE LEYLEKLER

Yalvaç'ta çocuk arabası. Rüzgarda fırtına da uçmuş, tele takılmış ve arıza.  Şarkikaraağaç bölgesinde leylek sürü halinde gelmiş. Akşam çıktık her bir direğin üzerinde 4-5 direk var. Onun kusmuğu, dışkısı izalatörlerimizi deliyor. Elektrik özelliği gidiyor, kısa devreye yol açıyor. Aşağıdan hiçbir şey göremiyorsun. Uzun dönem inceledik. Hayvan gündüz yok ama gece bizim direklerde. Her birinde izalatörleri değiştirdik, halılarla şapka yaptık. İzalatöre zarar vermesin diye yaptık. 10 kilometrede yaptık. Ama 60-70-80 km. hatlar var."