Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı(BAKA), yatırımcıya 'ikinci mali destek' programı çerçevesinde 20 milyon liralık hibe proje desteği vermeye hazırlanıyor.

Haziran 2011'de başlayacak başvurularda projesi kabul edilen firmalara yüzde 50 hibe desteği verilecek. Üç ay sürecek başvurular sonunda destek miktarının toplamda 20 milyon lirayı bulması bekleniyor.

Yatırımcılara her fırsatta proje üretmeleri konusunda çağrıda bulunan BAKA, 30 milyonluk destek programının ilkini 23 Aralık 2010'da açıklamıştı. Başvuru süresi bir ay sonra sona erecek projeler için yatırımcıya 10 milyonluk bir bütçe ayrıldı. Sanayici ve turizm sektöründeki firmalara 40 bin 400 bin TL arası hibe desteği sağlanacak.

BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, Haziran 2011'de yatırımcılara yönelik ikinci destek programına çıkacaklarını söyledi. Verecekleri destek miktarının toplamda 20 milyon lirayı bulmasını beklediklerini ifade eden Engin, "Yatırımcılarımız proje hazırlıyorlar ve sürekli gelip gidiyorlar.

Bilgi alıyorlar, sorularına cevap arıyorlar. Sürekli bilgi akışı sağlanıyor. Başvurulan projelerin sayısının 300'ü geçeceğini tahmin ediyorum." dedi. Başvuru süresinin üç ay olduğunu ifade eden Engin, desteklerin turizm, yenilenebilir enerji, mermer, kozmetik, tarıma dayalı sanayi yatırımları olmak üzere yaklaşık 15 sektöre verilmesini düşündüklerini kaydetti.

Tuncay Engin, hibe yatırımlarının yüzde 50'sini kendilerinin karşıladığını ifade ederek, yapılan değerlendirme sonrasında kabul edilen projele sahipleri ile sözleşme imzalayacaklarını, projenin hayata geçirilme aşamasına göre hak edişler şeklinde periyodik ödeme yapılacağını dile getirdi.

Amaçlarının sanayi ve turizm sektörlerinde rekabetçilin artırılması olduğunu ifade eden Engin, yatırımcıların hibe desteklerinin dışında kalan miktarları için de uygun finansman kaynağı oluşturduklarını anlattı. Engin, şunları söyledi: "BAKA olarak Halk Bankası ile eş finansman protokolü imzaladık.

Hibe fonlarından yararlanmaya hak kazanan projelerin sahibi KOBİ'lere, TL cinsinden 1 yıl ödemesiz 5 yıl vadeli yatırım kredisi ya da 6 ay ödemesiz 3 yıl vadeli işletme kredisi sağlanacaktır." Engin, yapılan protokol ile yatırımcını kullandığı kredide faiz ve vergi indirimi de yapılacağını vurguladı.

BAKA'nın yeni bir kurum olduğunu, il merkezleri ile ilçelerde sürdürdüğü çalıştay, panel, bilgilendirme ve eğitim toplantıları yaparak kurumun tanıtımının yapıldığını belirten Engin, yatırımcılara her konuda destek vermeye devam edeceklerini anlattı.