Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, yatırımcılar için 19 kurum ve kuruluşun sağladığı teşvik ve desteği kapsayan bir rehber hazırladıklarını bildirdi.
Altıparmak, yaptığı açıklamada, Antalya, Burdur ve Isparta'yı kapsayan BAKA'nın, bölgede yatırımlar ile yatırımcıların önünü açacak yeni bir çalışmaya daha imza attığını belirtti. 19 kurum tarafından verilen teşvik ile destekleri tek bir rehberde topladıklarını kaydeden Altıparmak, açıklamasında şu bilgilere yer verdi:
''Ülkemizde bakanlıklar, diğer kamu kurum ve kuruluşlar ile Avrupa Birliği'nin verdiği teşvik ve destekleri içeren 'Teşvik ve Destekler Rehberi' hazırlandı. Çalışmada, ülkemizde 19 farklı kurum tarafından verilen teşvik ve destekler yatırımcıların anlayabileceği basit ve yalın bir biçimde anlatıldı. 196 sayfalık rehberde, genel teşvik sistemi (Hazine Müsteşarlığı Teşvikleri), KOSGEB, İŞKUR, TÜBİTAK, ARGE Kanunu, San-Tez, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı, Serbest Bölge, Organize Sanayi Bölgeleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, Dış Ticaret, Dahilde İşleme Rejimi, istihdam, DPT Müsteşarlığı teşvikleri ile Avrupa Birliği fonları yer aldı.''
Genel teşvik sisteminde yapılan revize çalışmalarında BAKA'nın taleplerinin de dikkate alındığını ifade eden Altıparmak, 14 Nisan 2011'de yürürlüğe giren kararla bölgedeki yatırım ortamının iyileştirilmesine katkı sağlandığını, bölgedeki yatırımcıların teşvikler alanında yaşadığı sorunların ilgili mercilere iletilmesi konusunda da BAKA'nın ''köprü görevi'' gördüğünü aktardı.
Genel teşvik mevzuatının revize edilmesinde BAKA'nın önerdiği ''Medikal tıbbi aletler'', ''İlaç'', ''Kağıt ve kağıt ürünleri'', ''Hava taşıtları ve motorlarının bakım ve onarımı'', ''Makine ve teçhizat imalatı'', ''Elektrikli makine ve cihazların imalatı'' sektörlerin de teşvik kapsamına alındığını kaydeden Altıparmak, açıklamasını şöyle tamamladı:
''Ayrıca, 31 Aralık 2010'da sona eren sigorta primi işveren hissesi desteğinin süresinin uzatılması da sağlandı. Teşviğin uygulama süresi 31 Aralık 2011 tarihine kadar uzatıldı. 31 Aralık 2010 tarihinde yatırıma başlanması kaydıyla daha avantajlı kurumlar vergisi indirimi uygulamasında yaşanan sorunların giderilmesi önerisi de kısmen kabul edildi. 31 Aralık 2011'e kadar yatırıma başlanılması durumunda yeni yatırıma katkı oranı yüzde 30 yerine yüzde 25 olarak belirlendi.''