Bölge kalkınmasında önemli kazanımlar. BAKA, 4.5 yılda mali destekle 200 milyonluk yatırım ile 2 bin 200 istihdam sağladı, verdiği danışmanlık hizmetiyle 325 milyon TL’lik yatırımı da bölgeye çekti.

Antalya, Burdur ve Isparta’yı içeren Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Kalkınma Kurulu 2014’ün ikinci toplantısını Isparta’da gerçekleştirdi. Toplantıda, ANSİAD Başkanı Ali Eroğlu’nun başkanlığındaki Kalkınma Kurulu üyelerine BAKA’nın mali ve doğrudan faaliyet destek programları, bölgeye kazandırılan yatırımlar ve istihdam konularında bilgi verildi.



BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, “4,5 yıllık faaliyetimizde 250 kadar firmaya toplamı 70 milyonun üzerinde mali destek verildi ve 200 milyonun üzerinde yatırım yapılması ile yaklaşık 2 bin 200 istihdam sağlandı. Ajansın diğer bir yönü de yatırımcı çekmek ve bu sürede bölgemize 325 milyon TL’lik yatırım çektik” dedi. Toplantıda, kurul üyelerden oluşturulan ‘turizm’, ‘sanayi’, ‘işgücü piyasası analizi’, ‘tarım’ ve ‘sosyal projeler’ çalışma grupları da gün boyu beyin fırtınası gerçekleştirdi. 

Bölgesel gelişme hedefine yönelik olarak; bölgedeki tüm kurum ve kuruluşlar arasında işbirliğini geliştirmek ve ajansı yönlendirmek üzere oluşturulan BAKA Kalkınma Kurulu Antalya Sanayi ve İşadamları Derneği (ANSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Eroğlu’nun başkanlığında toplandı. Antalya’dan 50, Isparta’dan 26 ve Burdur’dan 24 olmak üzere toplam 100 üyeden oluşan Kalkınma Kurulu’nun üyelerinin tamamına yakınının katıldığı toplantısı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Kurul Başkanı Ali Eroğlu, Kalkınma Kurullarının daha etkin bir yapıya kavuşturulması ve ekonomik kalkınmaya yönelik belirlenen gelişme eksenleri için kurul üyelerince görüş ve önerilerin sunulmasının önemini vurguladı. 

Kalkınma Kurulu’nun Isparta’da Barida Hotels Toplantı Salonu’ndaki 2014’ün son toplantısında BAKA Proje Yönetim Birim Başkanı Sinan Mesuter, kurul üyelerine Ajans destekleri hakkında bilgilendirme sunumu yaptı. Mesuter, yeni mali destek programının yenilikçi teknolojiler, alternatif turizmin geliştirilmesi, yenilenebilir teknoloji alt başlıklarından oluşmasının planlandığını belirtti.



4,5 YILDA 325 MİLYONLUK YATIRIM

Kalkınma Kurulu’na BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, verilen desteklerden faydalanmış kurumların ürettiği değerler, istihdam, gelir gibi konularda bilgi verdi. BAKA’nın 4,5 yıllık faaliyetleriyle 250 kadar firmaya 70 milyon TL’lik mali destek vermesiyle yapılan yatırımın 200 milyonun üzerinde olduğunu belirten Tuncay Engin, şöyle devam etti:

“Toplam sağlanan istihdam ise 2 bin 200 civarında. Ajansın diğer bir yönü yatırımcı çekmek. Bu çalışmalarımızda ise 325 milyon TL’lik yatırım çektik. Ajans sadece finansal fonlama olarak görmek yerine paydaşlarla sürekli çalışan yatırım artırmak, sektörün ve yatırımların önünü açan bir kurum. olarak görülmektedir. Isparta ve Burdur sınırında yeni bir OSB yapılması sürecinde çalışıyoruz. Isparta OSB doldu, sadece 100 milyon TL’lik yatırımın birinin alınmasına destek olduk, genişletilmesine ilişkin 12 kurumdan alınan izinlerin hepsini biz yürüttük.”



BAKA’nın başarılı çalışmaları için kutlayıp teşekkür eden Kalkınma Kurulu Başkanı Ali Eroğlu, bir önceki toplantıda kurulun daha etkin olması amacıyla karar verilen çalışma grupları oluşturulması kararı verildiğini hatırlattı. Eroğlu, “Antalya, Isparta ve Burdur’un ciddi bir kalkınma ivmesi kazanmasını istiyorsak çalışmalara etkin bir katılımın gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bu nedenle Kalkınma Kurulu olarak oluşturduğumuz çalışma gruplarına etkin bir şekilde katılım ve katkı sağlamamız gerekiyor. Sizlerden ricam oluşturduğumuz 5 farklı çalışma grubu içerisinde yer aldığınız grupta bölgesel kalkınmayı sağlamak adına ayrıntılı öneriler ve katkılar sunmanızdır” dedi. 

5 ALTBAŞLIKTA ÇALIŞMA GRUBU

BAKA Stratejik Yönetim ve Koordinasyon Birim Başkanı Lokman Pehlivan’ın grup çalışmalarının nasıl yönetileceğine ilişkin sunumunun ardından 5 başlık altında oluşturulan Tarım, Sanayi, Turizm, İşgücü Analizi ve Sosyal Projeler grupları çalışmalarına başladı. Çalışma grupları, Ajansın faaliyetlerine yönelik önerilerde bulunmak üzere gün boyu beyin fırtınası yaptı. 

Antalya, Isparta ve Burdur illerinin ekonomik kalkınmasının sağlanması amacıyla, Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulan BAKA Kalkınma Kurulu’nun, ajansın yıllık faaliyet ve iç denetim raporlarını görüşmek, değerlendirmek ve yönetim kuruluna önerilerde bulunmak ile bölgenin sorunlarına ve çözüm önerilerine, tanıtımına, potansiyeline ve önceliklerine yönelik olarak yönetim kuruluna tavsiyelerde bulunmak görevleri bulunuyor.