Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Genel Sekreteri Tuncay Engin, diş ve estetikte ön plana çıkan Antalya'nın sağlık turizmindeki hedefinin yeni dönemde Avrupa ve Amerika pazarı olacağını söyledi.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Genel Sekreteri Tuncay Engin, sektörün aktörleri ile sağlık turizmi konusunda yaptıkları çalışmalar konusunda bilgi verdi. BAKA'nın görev alanı Antalya, Burdur ve Isparta'da sürdürülebilir kalkınma için önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini belirten Engin, turizmin 12 aya yayılması hedefi için sağlık turizmine büyük önem verdiklerini kaydetti

SEKTÖRÜN ÖNÜ AÇILDI

Engin, “Sağlık turizmi yatırımının önünün açılmasını sağlayan mevzuat değişikliği yapılmasına BAKA olarak büyük katkı sağladık. Sağlık turizmi yatırımlarının önündeki engelleri kaldıracak olan mevzuat eksikliği, Özel Hastaneler Yönetmeliği'nde değişikliklerle giderildi. Sağlık turizmi sektöründe klinik otel, sağlıklı yaşam köyü, geriatri merkezi, sağlık tesisleri ve sağlık üniteleri gibi yeni yatırımların önü açılmış oldu. Bu tesislerin oluşturulmasıyla yaşlı, engelli ve hasta turistler hem tedavi görüp hem de tatil imkânlarından yararlanabilecek” dedi.

KÜMELENME ÇALIŞMASI

BAKA'nın 2012 yılı sonunda başlattığı Sağlık Turizmi Kümelenme çalışmalarının Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) koordinatörlüğünde sürdürüldüğünü belirten Tuncay Engin, Antalya Sağlık Turizmi Küme katılımcıları arasında 48 özel, 17 kamu, 28 sağlık kuruluşu, ilgili seyahat acentesi ve konaklama tesisinin bulunduğunu söyledi. BAKA'nın başlatmış olduğu ‘Sağlık Turizmi Kümelenme’ çalışmalarında tüm aktörlerin birlik ve beraberlik içinde çalıştığını belirten Engin, “BAKA, Aralık 2012'de Antalya, Isparta ve Burdur'u içeren sağlık turizmi kümelenme çalışmalarını da başlattı. 2014-2023 Bölge Planı hazırlık çalışmaları kapsamında da Batı Akdeniz Sağlık Turizmi Çalıştayı sağlık kuruluşları, seyahat acenteleri, sigortacılar, hava yolu şirketleri, sivil toplum kuruluşları, kamu kuruluşları ve sektörün ilgili paydaşlarının katılımıyla yapıldı” diye konuştu.

320 BİN KİŞİ GELİYOR

Öte yandan turizmin başkenti Antalya, sağlık turizminde de 'marka' kent olma yolunda ilerleyerek sektörde Avrupa ve Asya pazarına yöneldi. Antalya, 2013 yılında 320 bine yakın turist çekmeyi başardı. Turizmciler Antalya'da son 5 yıldır sağlık turizminde önemli gelişmeler yaşandığını kentte sağlık kümelenmesi başlatıldığını söyledi. Sağlık Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın mevzuatı geliştirdiğini ve sektöre uluslararası tanıtım desteği sağladığını ifade eden turizmciler, "Antalya sağlık turizminde marka oldu. Devletin tanıtım hizmeti markalaşma konusunda büyük katkı yaptı" dedi

SAĞLIK İÇİN TURİST

Tuncay Engin, bundan böyle kışın da oteller sağlık turistiyle dolacağını bildirdi. Turizm ve acente yetkilileri Antalya'nın sağlık turizmi olanaklarından yararlanmak için en çok diş ve estetik sorunlarına çözüm arayan turistlerin söyledi. Diş ve estetik tedavisi odaklı turist konusunda sayısal fazlalık olduğunu da belirten uzmanlar, "Avrupa ülkelerinden diş ve estetik için geliyor. Sağlık turizmindeki hedefimiz Avrupa ve Amerika pazarı olacak" diye konuştu.