Yenilenebilir enerji ve hububat üretiminde altyapı oluşturacak iki proje, BAKA’nın Doğrudan Faaliyet Desteği ile hayata geçiriliyor

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Antalya Muratpaşa’da yenilenebilir enerji verimliği için envanter oluşturacak, Isparta Yalvaç’ta da hububat üretiminde kümelenmeye altyapı oluşturacak iki önemli projeyi destekliyor. BAKA’nın Batı Akdeniz’deki kalkınmaya ivme sağlayacak kamu kurum ve kuruluşlarının stratejik gelişme alanlarındaki araştırma, planlama ve fizibilite çalışmalarını kapsayan Doğrudan Faaliyet Desteği’nden (DFD), Antalya Muratpaşa Belediyesi ile Isparta Ticaret Borsası (ITB) da yararlanacak. Muratpaşa Belediyesi projesiyle; enerji verimliliği için yol haritası ve çözüm önerileri ile yenilenebilir enerji haritası ve envanter oluşturacak. ITB de projesiyle; hububat laboratuvarı açacağı Yalvaç İlçesi’nde bölgedeki sektör paydaşlarını eğitim ve seminer gibi organizasyonlarla bilinçlendirip kümelenmesini sağlayacak. 

Antalya, Isparta ve Burdur’un sürdürülebilir kalkınması için çalışmalarını sürdüren BAKA’nın; kamu kurum ve kuruluşlarının stratejik gelişme alanlarındaki araştırma, planlama ve fizibilite çalışmalarına Doğrudan Faaliyet Destekleri (DFD) sürüyor. 2014 DFD kapsamında Antalya Muratpaşa Belediyesi’nin ‘Enerji Verimliliği Potansiyeli ile Yenilenebilir Enerji Harita ve Envanter Çalışması’ ile Isparta Ticaret Borsası’nın ‘Yalvaç İlçesi’nde Hububat Analiz Laboratuvarı’ projeleri de destek almaya hak kazandı. 

ANALİZ SONUÇLARIYLA KAYITLI TİCARET

‘Yalvaç İlçesi’nde Hububat Analiz Laboratuvarı Projesi’nin uygulama süreci; BAKA Genel Sekreter Vekili Mehmet Candan ile ITB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Adar’ın imzalamasıyla başladı. Ahmet Adar, Antalya, Isparta ve Burdur’u içeren bölge ekonomisine sinerji kazandıran BAKA’nın sürdürülebilir kalkınma için sürdürdüğü faaliyetleri ve başarılarını takdirle takip ettiğini belirtti. Yalvaç’ın bölgedeki ilçelerle birlikte hububat üretim merkezi olmasını ve üretimin artırılıp bölgedeki ilçelerin ekonomisinin güçlendirilmesini hedeflediklerini belirten ITB Başkanı Ahmet Adar, projeyle ilgili bilgi verdi. 

BAKA’nın desteklediği projeyle; ‘Hububat Analiz Laboratuvarı’nda görev alacak personeller ile bölgedeki sektör paydaşlarına eğitim verilecek, bilgilendirmeler ile tanıtım faaliyetleri gerçekleştirilerek bilinçli tarım faaliyeti için kümelenme çalışmalarının başlatılması hedefleniyor. Borsanın Yalvaç Temsilciliği’nde 1 dakikada sonuç veren ‘Hububat Analiz Cihazı’ alımının ardından ITB, satış salonunda alıcı ve satıcıları biraraya getirerek analiz sonuçlarına göre alım-satımın gerçekleşmesini sağlayacak ve tüm işlemleri tescil ederek kayıtdışı ticaretin önüne de geçerek oluşan fiyatları da günlük olarak web sitesinden ilan edecek.

ENERJİ KİMLİK BELGESİ ALTYAPISI 

Antalya Muratpaşa Belediyesi’nin ‘Enerji Verimliliği Potansiyeli ile Yenilenebilir Enerji Harita ve Envanter Çalışması’ proje sözleşmesi ise; Antalya Yatırım Destek Ofisi’nde Muratpaşa Belediyesi Başkan Yardımcısı Murat Şimşek ile BAKA Proje Yönetim Birimi Uzmanı Mehmet Fehmi Dündar tarafından imzalandı.  Tüketilen, tüketildikçe de sürekli çevreye zarar veren ve zaman içerisinde azalan kaynaklar olan fosil yakıtlara olan bağımlılığın küresel ısınma, hava kirliliği gibi ciddi çevre problemlerine de neden olduğuna dikkat çekilerek yenilenebilir enerji potansiyelinin önemi vurgulanan projede; ilçenin enerji verimliliği potansiyeli ve yenilenebilir enerji çalışması envanteri çıkarılarak ilçenin enerji çalışmalarında önemli katkılar sağlanması hedefleniyor. 

Binaların Enerji Kimlik Belgesi’nin (EKB) Ocak 2011’den itibaren yapı kullanım ruhsatı aşamasında alınmasının ve mevcut binalarda da 2017’ye kadar alınmasının zorunlu olduğu hatırlatılan projede, vatandaşların alacakları konutun enerji giderleri, yıllık maliyetleri gibi birçok bilgiyi bu kimlikte öğreneceği vurgulandı. Yenilenebilir enerji haritası ve envanter çalışması yapılacak BAKA’nın desteğiyle hayata geçirilecek projede; Muratpaşa’nın enerji verimliği potansiyeli belirlenecek,  enerji verimliliği yol haritası ve çözüm önerileri tespit edilecek. Proje sonuçları; yeni imar alanlarında yeşil bina sistemlerinin öngörülmesi konularında diğer tüm ilgili kurum ve kuruluşlara yol gösterici olup çözüm önerileri sunacak. 

BAKA’nın ‘Doğrudan Faaliyet Destek’ programlarından Antalya, Burdur ve Isparta’daki kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler ve mahalli idare birlikleri, üniversiteler, meslek okulları, araştırma enstitüleri ile sivil toplum kuruluşları gibi kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlarımız yararlanabiliyor.