BAKA, Türkiye Finans ve Halk Bankası’nın ardından Ziraat Bankası ile de eş finansman kredisi protokolü imzaladı. Yatırımcıya faiz indirimi, masrafsız, imalatçı KOBİ’lere banka sigorta muamele vergisiz, düşük faizler gibi finansman kaynağı fırsatları sunan protokolü, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin ile Ziraat Bankası Bölge Başkanı Recep Özdemir imzaladı.

Burdur, Antalya ve Isparta’yı içeren BAKA, kar amacı güden kuruluşlara % 50, kar amacı gütmeyen kuruluşlara ise % 75’e kadar hibe desteği verilen Mali Destek Programı’ndan yararlanacak proje sahiplerine, yatırımlarının geri kalan kısmında da uygun koşullarda finansman desteği fırsatları oluşturdu. Türkiye Finans ve Halkbank ile protokolü imzalayan BAKA, Mali Destek Programı’na başvuran ve hibe fonlarından yararlanmaya hak kazanan projelerin sahiplerine Ziraat Bankası ile de işbirliğine giderek Kalkınma Ajansı Eş Finansman Kredisi kullanma fırsatı sundu.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Tuncay Engin, “Mali Destek Programımıza çok sayıda ilçeden her yerden proje geldi. Biz projelerin yüzde 50’sine hibe desteği vereceğiz. Diğer yüzde 50’yi bulurken de ajans olarak yatırımcıya destek sağlayalım istedik. Ziraat Bankası ile işbirliği yapıyoruz. Finansmanın bir kısmını biz karşılayacağız bir kısmını da kredi alacaklar büyük bir ihtimalle. Bankadan kredi çekecekler. Ziraat Bankası ile görüşmeler yaptık piyasa faiz oranında indirim yapılacak. Teminat mektupları %4 komisyon alınıyorken protokolle bu % 0,75’e inecek. Havale EFT gibi masraflar da alınmayacak. Yatırımcıyı koruma çalışmalarımızdan birisi bu. Yüzde 50’sini karşılayacağız, geri kalan bölümünün yüzde 10’luk bölümünde de indirim sağlayacak” dedi.

Ziraat Bankası Bölge Başkanı Recep Özdemir ise, “Ziraat Bankası ile BAKA arasında eş finansman protokolü imzalandı. Bölge başkanlığımız Antalya, Burdur ve Isparta’da faaliyet göstermekte, BAKA gibi. Bankamız 61 şubeyle faaliyet gösteriyor. İlçelere yayılmış şube ağımız var. BAKA’nın mali destek programında eş finansmanına talip olduk. İnşallah protokol tüm proje sahiplerine, destek alan kuruluşlara faydalı olur. Memnuniyet duyuyoruz” diye konuştu. Protokol imza törenine, Ziraat Bankası Kaynak Yönetim Bölüm Müdürü Vedat Büyükküpçü ile Isparta Şube Müdürü M. Zeki Yılmaz da katıldı.

BAKA’nın merkezi Isparta’da imzalanan protokol çerçevesinde, hibe fonlarından yararlanmaya hak kazanan projelerin sahibi KOBİ’lere, TL cinsinden 1 yıl ödemesiz 5 yıl vadeli yatırım kredisi ya da 6 ay ödemesiz 3 yıl vadeli işletme kredisi, yabancı para cinsinden de 2 yıl ödemesiz 7 yıl vadeli yatırım kredisi ya da 1 yıl ödemesiz 4 yıl vadeli işletme kredisi desteği sağlanacak. Komisyon ve masraf alınmayacak, dosya masrafları % 20 indirimli uygulanacak, banka tabela faiz oranları üzerinden %15 indirim uygulayacak. Teminat mektuplarında komisyon oranı yıllık normalde %4 olan oran protokolle on binde 75 olarak uygulanacak. 

PROJELERİN DEĞERLENDİRME SÜRECİ

BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, ‘Mali Destek Programı’na yapılan proje başvuruları ve değerlendirme süreci hakkında da bilgi verdi. Toplamda 177’si Antalya’dan, 100’ü Isparta’dan ve 79’u da Burdur’dan olmak üzere 356 projenin BAKA’ya teslim edildiğini belirten Engin, şöyle devam etti:

“Güzel bir tablo. Projeler bize teslim edildi. İki hafta içinde şekilsel yeterliliği açısından değerlendireceğiz. Şu anda arkadaşlarımız değerlendiriyor. 8 Nisan’da bu çalışmayı bitireceğiz. Teknik eksikleri varsa resmi yazı veya telefonla tamamlamalarını isteyeceğiz. Bağımsız değerlendiriciler var. 408 bağımsız değerlendirici başvurusu oldu, 54’ü seçildi. Bağımsız değerlendiriciler projeleri inceleyecek. Aynı projeyi, iki ayrı bağımsız değerlendiriciye vereceğiz birbirlerinden haberleri olmayacak. Aynı projeye iki bağımsız değerlendirici not verecek. Biri 50 diğeri 80 verdi fark fazla ve üçüncü bir bağımsız değerlendiriciye vereceğiz birbirlerinden haberleri olmayacak. Üçüncünün verdiği puan ile en yakın puanın ortalamasını alarak puan oluşturacağız. Bağımsız Değerlendirici Üst Kurulu var. 2 Antalya, 2 Burdur, 2 Isparta’dan ve bir de bölge dışından yetkin, üniversite hocalarımızdan oluşan 7 kişilik komite olacak. Bağımsız değerlendiricilerin değerlendirmelerini değerlendirecek. Bu aşamayı geçtikten sonra yönetim kuruluna gidecek. Yönetim kurulu beğenmediği projeyi çıkarabiliyor fakat alttaki projeyi üste çıkarma yetkisi yok. Sıralamayı değiştirme yetkisi yok. Yaklaşık 3 ay sonra sonuçlanacak ve firmalarla sözleşme yapılacak 3 yıl boyunca bu yatırımı izleyeceğiz, asla iş bitirmeden para vermeyeceğiz. İşi bitirecek uzmanlarımızdan oluşan heyet inceleyecek, eksiklerini tamamlayacak, raporu alacak ve para verilecek. Temmuz ayında da ikinci bir teşvik çağrısına çıkacağız. Bu 20 milyon TL’lik olacak.”

KÖRFEZ İŞDÜNYASI ZİRVESİ

Körfez ülkeleri işadamlarına bölgedeki sektörel bazda yatırım fırsatlarını yerinde tanıtmak ve bölge iş dünyası ile de işbirliği yapmaları amacıyla düzenlenen Batı Akdeniz Bölgesi (Antalya, Isparta, Burdur) ve Körfez Ülkeleri Yatırım ve İşbirliği Fırsatları Toplantıları’nın 5- 7 Nisan tarihlerinde yapılacağını belirten BAKA Genel Sekreteri Engin, “50 ile 80 arasında işadamları gelecek. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Katar’dan işadamları gelecek. Dünyanın en zengin ülkeleri. 20 milyar dolar iş hacmi olan şirket temsilcileri de gelecek. Büyük firmalar. Toplantılarda protokolün ötesinde organizasyon yapıyoruz. İşadamlarımız akredite olacak. Katılımcı anlayışla Ticaret ve Sanayi Odamız, Ticaret Borsamız ve işadamları derneklerimizle koordineli olarak liste belirledik. Akredite olan her işadamımızın masası olacak. Konuklarımızın da masası olacak karşılıklı görüşmeler olacak. Tercümanlar da olacak. İş bağlantıları ve bölgemize yatırımcı çekmeyi amaçlıyoruz. Çok güzel ortaklıklar olacağını düşünüyorum. Isparta ve Burdur birlikte Davraz’da, bir de Antalya’da gerçekleşecek. Konuşmalardan daha çok buluşma sağlanacak. Bir gün sonra fabrika ve işyerleri ziyaret olacak. Biz takipçisi olacağız.

BAKA’nın 3 yıldır Antalya’da yapılan Akdeniz İş Fırsatları Zirvesi’nin ana partneri olduğunu belirten Engin, “Akdeniz İş Fırsatları Zirvesi’nin dördüncüsü 5-6 Nisan’da  Cam Piramit’te yapılacak. Geçen yıl kesin belirlenen bin 500 kişi iş sahibi oldu. Firmalar stantlar açıyor ve CV’leri ile giden iş arayanlarla buluşuyor. İkisini buluşturan çok önemli bir platform. Hep Antalya’da yapılıyordu. BAKA olarak ana partner olduk, Akdeniz Üniversitesi, Antalya Ticaret ve  Sanayi Odası, İşkur ile birlikte. Amacımız, Isparta ve Burdur’da iş arayanların yararlanmasını sağlamak. İş arayan arkadaşlarımız Antalya’ya gitsinler ve görüşmeler yapsınlar” çağrısında bulundu.