Gölü içme suyu ve tarımsal sulama suyu olarak kullanan bölge insanı endişeli. Gölün akıbeti ne olacak? Su rezervindeki düşüş devam edecek mi? Gölün korunması için ilave tedbirler var mı? 
Haber 32 İnternet Sitesi ve Ekspres gazetesi olarak tüm bu soruları sadece idareci olarak değil vatandaş olarak da hemdert olan Eğirdir Belediye başkanı Veli Gök’e sorduk. 
GÖLE ÖZGÜ ÖZEL HÜKÜM BELİRLENDİ
Eğirdir Gölü sadece Eğirdir’in, Isparta’nın olmadığını belirterek konuşmasına başlayan Başkan Gök; “Eğirdir Gölü Türkiye’nin ve Dünyanın bir gölüdür. İçme suyu havzası olarak hem gölün temiz tutulması lazım hem de su rezervinin korunması lazım. Bu kapsamda devletimiz son 20 yılda önemli işler yaptı. Koruma ve kullanma dengesi gözetilerek mevcut su kirliliği kontrol yönetmeliğinin yanında Eğirdir Gölüne özgü özel hüküm mevzuatı hazırlandı. Bu yeni mevzuat 2012 yılında yayınlanarak yürürlüğe girdi. Ve özel hükümde gölü nasıl kullanacağımız tanımlandı. Bu kapsamda tüm kamu ve kuruluşların görev ve yetkileri belirlendi. Devlet burada var olan kanunların yanında Eğirdir Gölüne özgü yeni ilave kanunlar hazırladı. Bu gölü nasıl kullanacağımız titizlikle belirlendi. Tarım olarak nasıl kullanacağız? Turizm olarak nasıl kullanacağız? İçme suyu olarak nasıl kullanacağız? Hepsi tanımlandı ve belirlendi.” dedi.
 

KATI VE SIVI ATIKLAR İÇİN GEREKLİ ÇALIŞMALAR YAPILDI
Eğirdir Gölünde yapılan tüm çalışmaların Türkiye’ye örnek olduğunun altını çizerek konuşmasına devam eden Başkan Gök; “Eğirdir Gölüne özgü hazırlanan yeni özel hüküm mevzuatı çerçevesinde gölü iki ana konuda değerlendirebiliriz. Birincisi katı atıklar, ikincisi sıvı atıklar. Koruma ve kullanma dengesini gözeterek havza içerinde yaşayan insanların ekonomik ve sosyal hayatlarını gözeterek gölün temiz tutulması için katı ve sıvı atıktan bertaraf etmek gerekir. Peki, gölün temiz tutulması için bugüne kadar ne yapıldı? Tüm göl havzasındaki yerleşim birimlerinin katı atıkları düzenli toplanıp havza dışına çıkarıldı. Bu çalışma Türkiye’de ilk defa Isparta’da uygulanmış oldu. Yani örnek bir proje oldu. Sıvı atıklar içinde aynı çalışma yapıldı. Biz Eğirdir İlçesi olarak sıvı atıklarımız merkezde hatları döşenmiş, arıtma tesisi aktif çalışıyor ve günümüz şartlarında istenen arıtmayı yapıyor. Göl havzasında bulunan yaklaşık 100 yerleşim biriminin sıvı atıkları bölge-bölge şeklinde düzenli bir hatla toplanıp arıtılarak havza dışına deşarj edilmesi için DSİ Genel Müdürlüğü projesini hazırladı ve yatırıma teklif etti. Yani sıvı atıklar içinde devlet bir adım atmış oldu ve şuanda üzerinde çalışılıyor.” dedi. 
SU TASARRUFU İÇİN KAPALI DEVRE SULAMA SİSTEMİNE GEÇİLDİ
Kapalı devre damlama sulama sistemlerinin ilk defa Isparta’da uygulandığını ifade eden başkan Gök; “Bir başka konu tarımsal kirliliğin önlenmesidir. Bu doğrultuda valiliğimiz, il özel idaremiz, il genel meclisimiz yoğun bir çalışma yaptı. Bu kapsamda hem gölde tarımsal kirlilik en aza indirildi hem de su tasarrufu sağlanmış oldu. Gölden su alınarak sulama yapılan tüm alanlarda kapalı devre ve damlama sulama sistemine geçildi. 2004 ve 2009 yılları arasında 40 bin dekar arazinin sulama sistemi kapalı devreye geçirildi. Kapalı sulama sisteminin nasıl kurulduğunu görmek için hala daha Isparta’ya kooperatif başkanları ve üyeleri gelmektedir. Şuanda göl çevresindeki tarımsal sulamanın yüzde 95’i kapalı devre ve damlama sulama sitemiyle yapılmaktadır. Bu konuda Isparta Türkiye’ye örnek oldu. İkinci bir husus ilaçlamayla olan kirlilikleri en aza indirmek için birçok bölgemizde ilaç hazırlama merkezleri tesis ettik. Suyu hazır olan, giyinme-soyunma kabinleri olan, ilaçların kimyasal ve kağıt ambalajlarının atılacağı çöp konteynırları olan ilaç hazırla merkezleri kuruldu. Eko-Bir ve Kaymakamlıklara bağlı Köylere Hizmet Götürme Birlikleri hala daha ihtiyaç olan yerlere ilaç hazırlama merkezlerini kurmaktadır. Bu çalışmada Türkiye’ye örnek oldu. Bununla birlikte çiftçi kardeşlerimizin bilgilendirmesi ve iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması için eğitim çalışmaları aralıksız olarak devam ediyor.” dedi.
GÖL İÇİN ALTERNATİF KAYNAK ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Elektrik santrallerine bir gram dahi su verilmediğinin altını çizen Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök; “Burada diğer en önemli bir nokta ise göldeki su rezervinin korunmasıdır. Suyun tasarruflu kullanılmasıdır. Burada birkaç noktada düden var. Düdenler kapatılsın mı? Kapatılmasın mı?  DSİ bu konuda çalışmalar yürümektedir. Su kaçaklarına yönelik tespitler yapılmış ve tedbirleri alınmıştır. İlave bir su getirebilir miyiz? Şimdi bunun çalışmaları yapılmaktadır. Aksu İlçemizde Baklan-Bağıllı hattından Akdeniz’e giden bir kaynak var. Bu kaynağın bir kısmını Eğirdir Gölüne aktarabilir miyiz diye DSİ etüt çalışmalarına devam ediyor. Etüt çalışmaları olumlu çıkarsa oradaki kaynağın bir kısmı göle getirilecek. 
Zaman-zaman kamuoyunda elektrik santrallerine su veriliyor, göl peşkeş çekiliyor gibi söylentiler konuşuluyor. Kovada kanalından su kullanan I. Kovada ve II. Kovada elektrik su santralleri son 5 yıldır Eğirdir Gölünden bir gram su almıyor. Kovada kanalına sadece yaz dönemlerinde Boğazvova havzasındaki arazilerin tarımsal sulamasına yetecek kadar kontrollü bir şekilde su veriliyor. Santraller kışın Akdoğan-Balkırı-Yukarıgökdere derelerinden gelen gölden sonraki yağmur sularıyla çalışmaktadırlar. Dediğim gibi son 5 yıldır gölden bir gram su verilmemektedir.” diye konuştu.


GÖLDE 2004 YILINDAN BERİ DÜŞME EĞİLİMİ VAR

Vatandaş veya idareci olarak gölün korunması için havzada yaşayan insanlar olarak azami özenin gösterilmesi gerektiğine vurgu yapan Başkan Gök son olarak şunları söyledi; “Göl bugüne kadar çeşitli evrimleri yaşayarak günümüze kadar geldi. Eğirdir Gölü 1940’lı,1975’li,1989’lu ve 2004’lü yıllarda zaman-zaman su seviyesi düşmüş, zaman-zaman ise yükselmiş. Gölün kodu 2004 yılında zirve yaparak 218 kodunu geçmiş. Ama 2004’ten sonra sürekli düşme eğilimine girdi. Bu düşme eğilimi apaçık ortadayken göl çevresinde yaşayan vatandaşlar ve idareciler olarak bizlerin gölü korumak için belli konularda dertlenmemiz lazım. Tedbirler almamız lazım. Devlet bu yönde her türlü adımı atmış durumda. Dediğim gibi bizde vatandaşlar olarak devletin atmış olduğu adımlara uymamız lazım, desteklememiz lazım.” diye konuştu