41 yıldır aralıksız olarak başmakçı çiftçine hizmet veren sulama kooperatifinin en büyük başarısı 2016 yılında kapalı sulama sistemine geçişi olmuştur.

Konu hakkında görüşlerini aldığımız SS Başmakçı Sulama Kooperatifi Muhasip Üyesi Savaş Filiz, şuan itibariyle 1940 ortakla yollarına devam ettiklerini söyledi.

KAPALI SULALAMA SİSTEMİ 100 YIL BAŞMAKÇI ÇİFTÇİSİNE HİZMET EDECEK

Kooperatif yönetimi büyük bir başarıya imza atarak açık kanaldan kapalı-devre sulama sistemine geçiş yaptı ve Başmakçıya 100 yıl hizmet edebilecek bir yatırımı gerçekleştirdi.

DSİ’ye ait derin sondaj kuyular il özel idaresi tarafından kapalı devre sulama sistemine çevrildi.

2016 yılında Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun büyük destekleriyle kapalı devre sulama sistemine geçtiklerini ifade eden Savaş Filiz; “Sayın bakanımızdan Allah razı olsun. Daha önce açık kanallarda vahşi-salma sulama ile üretim yapıyorduk. Bu durum hem sulama maliyetlerini çok arttırıyordu hem de çok miktarda su kaybımız oluyordu. Ayrıca birim alandaki verimimiz az oluyordu. Bu durumları sayın bakanımıza rapor halinde arz ettik ve şimdi çok şükür 156 kilometrelik ana borularla kapalı-devre sulama sistemi olarak vatandaşa hizmetimizi aksatmadan verebiliyoruz. Aynı zamanda yağmurlama ve damlama sulama sistemine tamamen geçiş yaptık.” Dedi.

HAYVANSAL YEM ve SEBZE ÜRETİMİ YAPILIYOR

Başmakçıda genel olarak kaba yem olarak hayvansal gıda üretimi ile birlikte sebzecilik yapıldığını ifade eden Savaş Filiz, şöyle konuştu; “Başmakçıda hayvancılık çok yaygın olarak yapılmakta. Dolayısıyla arazimizin büyük çoğunluğunda yonca, fiğ, silajlık mısır ve arpa-buğday ekimi yapılmakta. Bununla birlikte kornişon (turşuluk salatalık) ve salçalık olarak domates-biber ekimi yapılmakta.”

ARTAN ENERJİ MALİYETLERİ TARIMSAL ÜRETİMİ OLUMSUZ ETKİLEMKTE

Son dönemde artan enerji fiyatlarına değinen Savaş Filiz; “Birim alandan almış olduğumuz ürünlerin pazarlama fiyatları artmazken, çiftçi açısından son derece önem arz eden sulamadaki enerji fiyatlarının büyük oranlarda artış göstermesi  olumsuzluk teşkil etmektedir. Kooperatif olarak bizi en çok zorlayan unsur tarımsal sulamada kullanmış olduğumuz enerji fiyatlarının yüksek olmasıdır. Bu konuda devletimizden destek bekliyoruz” dedi.

Kooperatif olarak uzun yıllar Başmakçı çiftçisine hizmet edecek olan kapalı devre sulama sitemini başarmanın mutluluğunu hep birlikte yaşadıklarını ifade eden Savaş Filiz, aynı şekilde ‘Yeni Mera’ mevkiinde 4 adet yeni kuyu açmak suretiyle 2 bin dekarlık alanı daha sulamaya açmayı hedeflediklerini söyledi.