46 BİN TON ÜRETİM KAPASİTESİ

1992 yılında Başmakçı İlçesindeki tarımsal kalkınma kooperatifleri ve üyelerinin katılımıyla kurulan 300 ortaklı şirket, 30.000 metrekare açık alan ve 2.170 metrekare kapalı alanda saatte 20 ton ve yıllık ortalama 46.000 ton üretim kapasitesiyle üretime devam etmektedir.

Kanatlı ve büyükbaş yem üretimi yapan Başyem, 2002 yılında yumurta tavukçuluğuna başlayarak entegre bir tesis haline gelmiştir.

SON DÖRT YILDA ÖNEMLİ YATIRIMLAR

2008 yılı itibariyle 6 adet yumurta tavukçuluğu, 2 adet civciv büyütme kümesleri ile 250.000 adet yumurta üretim kapasitesine ulaşan Başyem, Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Ertürk ve yönetimi ile birlikte son dört yılda önemli kapasite artırımına ulaşmıştır.

55 kişinin istihdam edildiği Başyem, 2017 yılı rakamsal verilerine göre bölge ve milli ekonomiye yaklaşık 52 milyon liralık katma değer sağlamış durumda.

Başyem hakkında görüşlerini aldığımız Fabrika Müdürü Meltem Ertürk ve Müdür Yardımcısı Şemseddin Gönüllü gazetemiz ‘Memleketime’ önemli açıklamalarda bulundular.

GÜNLÜK 400 BİNADET YUMURTA ÜRETİLİYOR

Şu anki mevcut potansiyel durumu bizlerle paylaşan Fabrika Müdürü Meltem Ertürk; Son yıllarda önemli yatırımların yapıldığına dikkat çekerek şunları söyledi; “Son dört yılda tavuk kapasitemizi iki katına çıkardık. Şuan 8 adet yumurta tavukçuluğu kümesi ve 2 adet civciv büyütme kümesimiz var.  500 bin adet tavuk ve 100 bin adet civciv kapasitesi ile günlük 400 bin adet yumurta üretimi yapıyoruz. Ürettiğimiz yumurtalar Başmakçı Tavukçuluk Kooperatifi aracılığıyla pazarlanmakta. Yumurtaların %80’i ihraç edilirken %20’si iç piyasa verilmektedir.”

HEDEF; BESİCİLİK YAPMAK

Hedeflerinin istikrarlı bir şekilde büyüyerek daha fazla istihdam ve milli ekonomiye daha fazla katma değer sağlamak olduğunu belirten Meltem Ertürk; İlerleyen dönemde büyükbaş hayvancılık yaparak et üretimi (besicilik) yapmak istediklerini söyledi.

Fabrika bünyesinde 500 bin metrekare tarlaya sahip olduklarına değinen Meltem Ertürk; “Biz burada hububat üretimi yapmaktayız. İnşallah ilerleyen dönemde bu arsamızı daha iyi şekilde değerlendirerek büyükbaş hayvan çiftliğine dönüştürmeyi planlıyoruz. Yani hayvancılık konusunda yer sıkıntımız yok.”

20 ÇEŞİT YEM ÜRETİLİYOR

Fabrikanın genel revizyonunun yeni yapıldığını belirten Başyem Fabrika Müdürü Yardımcısı Şemseddin Gönüllü ise büyükbaş ve kanatlı hayvan yemi ürettiklerini söyledi.

Revizyon ile birlikte üretim artışı sağlandığına dikkat çeken Şemseddin Gönüllü; Başmakçının ilk ve tek yem fabrikası olduklarını ifade ederek şunları söyledi; “Biz burada süt ve besi yemi ağırlıklı olmak üzere tavuk yemi üretimi yapıyoruz. Toz, palet ve granül olmak üzere 20 çeşit yem üretimi yapıyoruz. Ayrıca müşterinin talebine göre rasyonel çalışma yapılarak da üretim yapıyoruz. Üreticinin kümesine veya çiftliğine giderek inceleme yapıyoruz. İhtiyaç olan yem çeşidi ve oranı tespit ederek kişiye özel üretim yapıyoruz. Ürettiğimiz yemler genel olarak uygun piyasa koşulları içersinde kendi bölgemizde tüketilmektedir.  Yem üretiminde kullandığımız hammaddeyi, arpa-buğdayı bölgemizden almak suretiyle bölge çiftçisine de ayrıca destek oluyoruz” dedi.

İLAVE 300 TON MAMUL SİLOSU YAPILDI

Yumurta tasnif makinesi kurulan fabrikada, ayrıca 300 ton mamul silosu ve 2 bin metrekarelik ilave yumurta deposu yapıldı.

 Kaliteden ödün vermeden üretim yapan Başmakçı Yem Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi; karşılıklı güven esasına dayalı olarak emin adımlarla yoluna devam etmektedir.