Resmi gazetede yayımlanan bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına dair Torba kanımla geriye dönük vergi borcu olanlar 1 Aralık 2014 tarihine kadar müracaat ederek borçlarını yapılandırabilecek.
 
Kanun hükümlerinden yararlanmak isteyen vatandaşlar, borçlu olunan her vergi dairesine ayrı ayrı başvuruda bulunacak. 11 Eylül tarihinde çıkarılan 6552 sayılı yasa, uygulanmasına ilişkin tebliğ taslağı da 16 Eylül'de Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. Borcu olan kişi veya şirketler kendileri için hazırlanan dilekçeler ile bugüne kadar başvuruda bulunarak yapılandırmadan yararlandı.

TURAN; "YAPILANDIRMADA TEMİNAT GÖSTERME ŞARTI YOK"

Vergi borcu olan ve henüz başvuruda bulunmayan vatandaşlara, son günün 1 Aralık olduğu hatırlatan İl Defterdarı Rahmi Turan, vatandaşların başvurularını Gelir İdare Başkanlığının internet sitesinden başvuracakları gibi Vergi dairesine bizzat gelip dilekçe verecek başvuracaklarını belirti. 6552 sayılı kanunun getirdiği imkânlara değinen Defterdar Turan, şunları kaydetti; "Birikmiş borçlar enflasyon oranında güncellenerek, faiz ve zamlar silinmekte ve yapılandırılan borçların taksitler halinde ödenmesi imkânı getirildi. Vatandaşlarımız böylece 6, 9,12 ve 18 taksitle ödemelerini yapabilecek. Yine kanun kapsamında borçların yapıiandırılabilmesi için vatandaşların teminat gösterme şartı bulunmamaktadır. Yapılandırmaya giren vatandaşlar, var olan borçları için yeni bir icra takibine de takılmayacaklar.

Ayrıca 2007 yılı Aralık ayı sonu öncesine ait 50 TL ve altında bulunan borçlar sistemden otomatikman silinecek" dedi.

"CEZA VE VERGİ BORÇLARI YAPILANDIRILABİLECEK"

Mükelleflerin hangi vergilerin kanun kapsamında yararlanılacağına ve hangi para cezalarının kanun kapsamına dâhil olduğuna değinen Defterdar Turan; "Kanunun yayımlandığı 11 Eylül 2014 tarihine kadar kesinleşmiş olması şartı aranmaktadır. Beyana dayalı vergilerde 30 Nisan 2014 tarihine kadar beyan edilmesi gerek tüm vergiler. 30 Nisan 2014 tarihinden önceki dönemlere ilişkin tüm vergiler, 2014 takvim yılına ilişkin 30 Nisan 2014 tarihinden önce tahakkuk eden motorlu taşıtlar vergisi kanun kapsamında yararlanacak. Ayrıca yıllık harçlar gibi borçlar ve kapsama giren vergi aslına bağlı vergi cezaları ile usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları kapsamında borçlara bağlı gecikme faizi ve zammı gibi borçlar yapılandırılabilecek" şeklinde konuştu.

İŞTE YAPILANDIRMAYA GİREN BORÇLAR

Turan; "30 Nisan 2014 tarihinden önce düzenlenen idari yaptırım karar tutanaklarında yer alan ve Kanunun yayımlandığı tarih itibariyle kesinleşen, askerlik, seçim, nüfus, trafik para cezaları kanun kapsamına girmektedir. Ayrıca karayolları kaçak geniş ücreti cezaları, Karayolu Taşıma Kanununa göre verilen para cezaları ve Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından I verilen para cezaları bu kanun kapsamında yapılandırılabilecek" dedi. Tüm bu durumlar haricinde Kanun kapsamına giren diğer borçlarında bulunduğunu söyleyen Defterdar Rahmi Turan; "Ecrimisil, öğrenim kredisi, katkı kredisi, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu, haksız yere yararlanılan destek ödemeleri ve 2548 sayılı Kanun kapsamındaki yiyecek bedelleri yapılandırılabilecek. Yapılandırılan borçların hangi sürede ve nasıl ödeneceği konusunda ise, taksitle yapılan ödemelerde, taksit sürecine bağlı olarak belirli bir katsayı tutarı da tahsil edilecek. Buna göre; Peşin ödemeler ve ilk taksit ödeme süresinin son günü 31 Aralık 2014 tarihidir. Peşin ödeme yapan vatandaşlar, yapılandırılan borçlara herhangi bir katsayı ya da faiz uygulanmaz söz konusu değildir. Borçlu vatandaşlar, hesaplanan tutarları taksitli olarak ödemek isterlerse bunları 6, 9, 12 ve 18 eşit taksitte ödeme imkânlarına sahipler. Bunun için sadece dilekçelerinde kaç taksit olacağını bildirmeleri yeterlidir" ifadelerini kullandı.