Isparta Valisi Memduh Oğuz, Arap Birlikleri işadamlarına sadece yatırım noktasında değil, coğrafi ve kültürel değerlerin paylaşılması noktasında çağrıda bulunduğunu söyledi.
     Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın (BAKA) organizasyonuyla düzenlenen Batı Akdeniz Bölgesi ve Körfez Ülkeleri Yatırım ve İşbirliği Fırsatları toplantısı Davraz'da Sirene Otel'de başladı.
     Isparta Valisi Oğuz, Arap Birliği Büyükelçisi Muhammed Al Fatah Al Naciri, Körfez ülkeleriyle Türkiye arasında ticari işbirliği sağlamak için kurulan yatırım danışmanlık şirketi Daleel'in Türkiye Temsilcisi Muhammed Yahya El Muraffeh ile Arap ve Türk olmak üzere yaklaşık 100 işadamının katıldığı toplantıda, işadamlarına coğrafi ve kültürel değerler noktasında buluşma çağrısında bulundu. İşadamlarına ''kardeşlerimiz'' diye seslenen Oğuz, toplantıda bulunan tüm işadamlarının kardeş olduklarını aktardı. Türkiye Cumhuriyeti'nin Arap ülkelerine bakış tarzının ''kardeşlik'' olduğunu savunan Oğuz, ''Biz bu bir araya gelişi kardeşlerin sahip oldukları zenginlikleri birbirleriyle paylaşması şeklinde algılıyoruz. Buradaki işadamlarımıza (Burada para ve imkan var gelin birleşelim) demiyorum. Bizim sizinle paylaşmak istediğimiz zenginliklerimiz güzelliklerimiz var. Gelin bunu paylaşalım'' diye konuştu.
     Arap işadamlarına Isparta'yı anlatan Vali Oğuz, Isparta'nın Türkiye'nin kalkınmış illerinden biri olduğunu aktardı. Isparta'nın güvenli bir kent olduğunu söyleyen Oğuz, sözlerine şöyle devam etti:
     ''Bu vilayette 550 bin ton elma, 170 bin ton kiraz, 10 bin ton kayısı üretilmektedir. İngiliz Kraliçesi'nin kirazı bizim ağacımızdan kraliyet sofrasına gidiyor. Biz istiyoruz ki kardeşlerimiz de bu kirazı kendi memleketlerine götürsün. Güvenli bir kent olan Isparta'ya yatırım yapsın. Bizim vilayetimizde hiçbir suç işlenmez. Cüzdanınızı yere düşürseniz kaybolduğu yerde ertesi gün gidip bulabilirsiniz, yatırım yapmak için her türlü ortam mevcut.''
     İşadamlarına Eğirdir'i anlatan ve Eğirdir Gölü'nün Türkiye'nin en büyük içme suyu kaynağı olduğunu söyleyen Oğuz, Arap işadamlarına Eğirdir'e tatil yapmaya davet etti. BAKA'nın önderliğinde yapılan bu görüşmeler neticesinde Eğirdir Gölü çevresinde ortak bir yatırım planlanması arzusu içinde olduklarını belirten Oğuz, konuşmasını ''Esselamu aleyküm ve Rahmetullah'' diyerek tamamladı.
     Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç da, Körfez ülkeleri işadamlarının bölgede bir çok sektörde yatırım yapma fırsatına sahip olduklarını kaydetti. Yapılan bu toplantının amacının Antalya, Isparta ve Burdur'un iş imkanlarını Arap işadamlarına anlatmak olduğunu aktaran Kaçıkoç, ''Bu dost işadamlarımız başta gülcülük ve kozmetik olmak üzere Antalya, Isparta ve Burdur'da kendilerine uyan sektörlerde yatırım işbirliği yapabilirler. Odamızda Arap ülkeleri ile temas sağlayabilecek bir birim oluşturuldu'' diye konuştu.
     Oda olarak gerekli desteği vermeye hazır olduklarını bildiren Kaçıkoç, işadamlarının turizmden tarıma, inşaattan madenciliğe, kozmetiğe kadar pek çok alanda ortak görüşmeler yapabileceklerini kaydetti.
     BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin de, Körfez ülkeleri işadamları ile Batı Akdeniz'in işadamlarını bir araya getirerek, kalkınma noktasında önemli bir adım attıklarını bildirdi.
     Konuşmaların ardından işadamlarına Isparta'yı anlatan sinevizyon gösterisi izlettirildi. Toplantı birebir görüşmelerle akşam saatlerine kadar devam edecek.