Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Körfez ülkeleri ile yapılan karşılıklı toplantılar sonunda Batı Akdeniz Bölgesi'ne yaklaşık 200 milyon dolarlık yatırımın gerçekleşmesini beklediklerini söyledi.
BAKA Yönetim Kurulu toplantısı, Isparta'nın Eğirdir ilçesinde Mavigöl Otel'de yapıldı. Toplantıda, Yönetim Kurulu Başkanı ve Antalya Valisi Altıparmak, yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
BAKA'nın, kalkınma ajansları arasında ilk defa uluslararası bir organizasyonu gerçekleştirdiğini belirten Altıparmak, geçtiğimiz günlerde düzenlenen ''Batı Akdeniz Bölgesi ve Körfez Ülkeleri Yatırım, İşbirliği'' toplantısının, bölge açısından son derece yararlı geçtiğini aktardı. Toplantıya Birleşik Arap Emirlikleri'nden 4, Katar'dan 2, Kuveyt'ten 1, Mısır'dan 4, Ürdün'den 8, Irak'tan 1, Suriye'den 2, Suudi Arabistan'dan 47 olmak üzere 69 iş adamının katıldığını bildiren Altıparmak, Antalya'dan 112, Isparta'dan 75, Burdur'dan 35 firma temsilciyle toplamda 222 bölge iş adamının ikili görüşme gerçekleştirdiğini kaydetti.
Toplantının, ekonomik köprülerin kurulması açısından iyi bir başlangıç olduğunu dile getiren Altıparmak, şunları söyledi:
''Gıda-içecek, inşaat-yapı malzemeleri, enerji, mermer, mobilya, aromatik bitkiler, kozmetik sektörlerinde yaklaşık 10 milyon dolarlık iş bağlantısı kuruldu. Havacılık, turizm, gayrimenkul ve kaynak suyu sektörlerinde yatırım görüşmeleri devam ediyor. Görüşmelerin olumlu olarak sonuçlanması halinde bölgemize yaklaşık 200 milyon dolarlık yatırım gerçekleşmesi bekleniyor. Ayrıca programa katılan Suudi Arabistan merkezli bir kişinin de Türkiye'de bankacılık ve gayrimenkul alanında yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım yapmak amacıyla görüşmelerine devam ettiği edindiğimiz bilgiler arasında.''
Altıparmak, toplantıya katılan Suudi Arabistanlı İş adamı Saud Abdulaziz El Akil'in Türk Hava Yolları ile temasları neticesinde THY ile özel sektör sponsorluğu ve BAKA'nın katkılarıyla ekim ayının ilk haftasında Isparta ve Burdur'un turizm potansiyelinin tanıtımına yönelik Körfez Ülkeleri Turizm Acenteleri yetkililerinin katılacağı bir tanıtım gezisi planladığını kaydetti. Altıparmak, El Akil'in Süleyman Demirel Havalimanı'nın hac ve umre seferlerinde kullanılabilmesi için Suudi Arabistan Kralı nezdinde görüşmeler yaptığını aktardı.

-BAKA'DAN ULUSLARARASI VİZYON-

Yönetim Kurulu Başkanı Altıparmak, Körfez Ülkeleri ile yapılan işbirliğinin ardından Hindistan'a yönelik bir çalışma yapmak istediklerini belirtti. Hindistan'ın geleceği parlak bir ülke olduğuna işaret eden Altıparmak, ''Hindistan, yatırım potansiyeli parlak olan bir ülke. Bizim de geç kalmadan bundan faydalanmamız gerekiyor. Bu nedenle Körfez ülkelerine yönelik yaptığımız toplantının bir benzerini Hindistanlı işadamlarına yönelik yapmak istiyoruz'' dedi.
Altıparmak, Amerika, Çin, Tayland, Gürcistan, Sudan'dan gelen ticari heyetlere de BAKA olarak bölgenin tanıtımını yaptıklarını belirtti.
Burdur Valiliği ve BAKA öncülüğünde, Pars Enerji Grubu ve Solea Enerji Mühendisliğinin Burdur'a 2,5 milyon Avro tutarında biyogaz santrali yatırımı için uygun lokasyon çalışması yaptığını ifade eden Altıparmak, firma yetkililerinin Kemer'e yatırım kararı aldıklarını ve Ağustos ayında yatırıma başlanılmasının planlandığını söyledi.
BAKA uzmanları tarafından biyo kütle enerji, su ürünleri, tıbbi aromatik bitkiler, orman - orman ürünleri, kongre turizmi, eko turizmi, deri sektörü, yazılım sektörü, ısıtma-soğutma sistemleri, tarım makineleri ve tıbbi - medikal araçlar olmak üzere 8 sektörde rapor hazırlandığını belirten Altıparmak, iş adamların raporları web sayfasından takip edebileceklerini bildirdi.