Evde biri var izlenimi veren önlemler" artık hırsızları durduramıyor. Ne açık bırakılan lamba, ne televizyon, ne de düzenli olarak boşatılan posta kutusu hırsızları caydırmıyor.

Hırsızlar artık eve zili çalarak giriyor!

Zil çalma yöntemiyle hırsızlık şöyle yapılıyor: Hırsızlar önce para ve değerli eşyanın çok olduğunu tahmin ettikleri evleri gözlerine kestiriyor. Daha çok villa tipi evler ve az katlı müstakil konutlar seçiliyor. Hırsızlık girişimi için özellikle tatil ve bayramlarda ev bir iki gün gözetleniyor. Eve gelen giden var mı? Gece ışık açık bırakılmışsa gece sönüp söndürülüp söndürülmediği, farklı bir odanını ışığının yanıp yanmadığı, perdelerin açılıp açılmadığı izleniyor. Bütün bu gözetlemeden sonra hırsızlar her ihtimale karşı evde birinin olup olmadığını kesinleştirmek için fazla dikkat çekmeden bir iki kez zili çalıyor. Eğer kimse yoksa eve girerek hırsızlık olayını gerçekleştiriyor.

Aynı şekilde çok katlı binalarda da bu şekilde hırsızlık girişiminde bulunan hırsızlar, zili çalarken komşu tarafından görünmeleri durumunda yanlış zile bastıklarını söyleyip oradan ayrılıyor. Komşu da hırsızın zili çalacağı aklına gelmediği için gelen kişiden şüphelenmiyor. Fark edilmezlerse evde kimsenin olmayışıyla rahatlıkla hırsızlık eylemini yapıyor.


BAYRAMDA HIRSIZLARA DİKKAT

Polis, hırsızların soygun için her yolu denediğini belirterek, vatandaşları hırsızlara karşı uyarıyor. 'Zil çalmanın' yeni bir hırsızlık yöntemi olduğunu vurgulayan polis, bu yöntemin son zamanlarda sıkça kullanıldığını ifade ediyor. Hırsızlıkların bu yöntemi yakalanmamak ve şüphe çekmemek için uyguladığını belirtiyor.

Polise göre tatile giden kimselerin hırsızlık olayına karşı alması gereken tedbirler en başında güvenilen bir komşuya anahtarın verilmesi geliyor. Komşunun zaman zaman evi kontrol etmesi hırsızlar için en önemli caydırıcılık özelliği taşıyor. Diğer genel tedbirler ise şöyle:

- Kapılarınızı ve pencerelerini kilitlemeyi unutmayın.

- Zemin ve birinci katlara demir parmaklıklar yaptırın.

- Mümkünse güvenlik kamerası yerleştirin, kamerayı görünebilecek bir yere sabitleyin.

- Posta kutunuzu boşaltın, evin bir odasının lambasını açık bırakın.

- PVC cam ve kapılara ek kilit yaptırın.